Ο ηθοποιός Ζαν Εντμόν Ντιζαρντέν.

0
920

Σίγουρα το Χόλυγουντ διαθέτει τους περισσότερους διάσημους ηθοποιούς αλλά και η Ευρώπη δεν πάει πίσω.

Έτσι στο προηγούμενο φύλο μας αναφερθήκαμε στην βραβευμένη με Όσκαρ Μαριόν Κοτιγιάρ και σήμερα θα μιλήσουμε για έναν άλλο αξιόλογο Γάλλο συνάδελφό της, που κι αυτός ευτύχησε να κρατήσει στην αγκαλιά του το χρυσό Όσκαρ – και είναι ο πρώτος άνδρας Γάλλος που τιμάται με αυτή τη διάκριση – για την ερμηνεία του στη βωβή ασπρόμαυρη ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους «The Artist» το 2011.

Για το ίδιο φιλμ κέρδισε: Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, SAGA, βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κανών. Τελευταία τον βλέπουμε σε διαφήμιση καφέ της τηλεόρασης μαζί με τον Τζορτζ Κλούνεϊ (εξάλλου τον αποκαλούν Γάλλο Τζορτζ Κλούνεϊ) . Ο λόγος για τον γοητευτικό Ζαν Ντιζαρντέν. 

Ποιος είναι

Ο 1.82μ. Ζαν Εντμόν Ντιζαρντέν είναι ηθοποιός, κωμικός, σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος και γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1972 στην Ριέλ Μαλμεζόν στα δυτικά του Παρισιού.

Όταν τέλειωσε το γυμνάσιο πήγε να εργαστεί στην κατασκευαστική εταιρία του πατέρα του. Η ιδέα να γίνει ηθοποιός του ήρθε όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του. Στη συνέχεια άρχισε να γράφει stand up comedies που τις έπαιζε ο ίδιος σε διάφορα μπαρ και καμπαρέ του Παρισιού.

Την προσοχή του κόσμου τράβηξε με τη συμμετοχή του στο γαλλικό τάλεντ σώου Graines de star το 1996 σαν μέλος του γκρουπ κωμικών Nous C Nous που είχαν δημιουργήσει μέλη του θεάτρου Carre blanc.

Δεν σπούδασε σε καμιά Σχολή Δραματικής Τέχνης. Από το 1999 μέχρι το 2003 εμφανιζόταν σε 10΄επισόδεια της κωμωδίας Un gars, une fille, της γαλλόφωνης καναδικής τηλεόρασης , όπου γνώρισε και τη μέλλουσα 2η γυναίκα του ηθοποιό Αλεξαντρά Λαμί.

Το 2005 άρχισαν οι εμφανίσεις του σε ταινίες όπως στο Brice de Nice, όπου τραγουδούσε και στο σάουντρακ του φιλμ. Στα επόμενα χρόνια ακολούθησαν κι άλλες γαλλικές ταινίες στις οποίες διακρίθηκε για το ταλέντο του και προτάθηκε μέχρι και για βραβείο Cesar.

Το 2009 συμπρωταγωνίστησε με το θρύλο Ζαν Πολ Μπελμοντό – με τον οποίο πολλοί τον παρομοίαζαν στο ταλέντο βέβαια όχι στην εμφάνιση- στην ταινία A Man and His Dog. Γύρισε κι άλλα φιλμ μέχρι το 2011 που ήρθε η μεγάλη επιτυχία με το «The Artist» του Χαζαναβίσιους που έκανε πρεμιέρα στις Κάνες και πήρε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού.

Ο Ντιζαρντέν είναι ο τέταρτος Γάλλος ηθοποιός που προτάθηκε για Όσκαρ και ο πρώτος που το κέρδισε. Και στη μαύρη κωμωδία «The Wolf of the Wall Street» του Σκορτσέζε το 2013 πήρε μέρος δίπλα στον Ντι Κάπριο και το Μακ Κόναχι, αλλά και στο ιστορικό δράμα του Κλούνεϊ «The Monuments Men» μαζί με την Κέητ Μπλάνσετ και τον Ματ Ντέιμον.

Στις αρχές του 2015 θα βγει στις μεγάλες οθόνες της Ευρώπης και της Αμερικής το « La French» . Ο Γάλλος ιστορικός κινηματογράφου, διατείνεται πως οι περισσότεροι ρόλοι του Ντιζαρντέν παρουσιάζουν έναν ανέμελο άνδρα σαν παιδί, που δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της ζωής ενός ενήλικα και πως στην πραγματικότητα έτσι είναι και ο Ζαν.

Προσωπικά

Ο Ζαν παντρεύτηκε την Γκαέλ το 1999, απέκτησαν δυο αγόρια τον Σιμόν το 2000 και τον Ζιλ το 2001, αλλά χώρισαν το 2003, γιατί ο Ζαν «κοιτούσε» κι άλλες γυναίκες και συγκεκριμένα την συμπρωταγωνίστριά του στο «Un gars, une fille» Αλεξαντρά Λαμί. Το 2009 την παντρεύτηκε.

Εκείνη είχε μια κόρη την Κλοέ από τον πρώτο της γάμο με τον Τομά Ζουανέ. Το ζεύγος Ντιζαρντέν-Λαμί θεωρείτο υπόδειγμα ευτυχίας, που δεν κράτησε όμως πολύ, αφού χώρισε το 2013. 

«Έλεγαν ότι είμαι μέθυσος, γυναικάς, καταθλιπτικός. Λάθος. Είμαστε ένα ζευγάρι σαν όλα που χώρισε», είπε ο Ζαν. Όταν πήρε το Όσκαρ τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι αν θα μετακομίσει στο Χόλυγουντ κι εκείνος απάντησε: «Είμαι πολύ Παριζιάνος. Αν φύγω θα θυμώσουν οι συμπατριώτες μου. Ελπίζω να θυμώσουν δηλαδή».

Μέσα στο 2014 ο Ντιζαρντέν γνώρισε την Ναταλί Πεσαλά, πρωταθλήτρια του πατινάζ, 5 φορές πρωταθλήτρια Γαλλίας, 2 φορές Ευρώπης και με 3 χάλκινα μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πατινάζ. 

Η μικροσκοπική 1.63 μ. Ναταλί είναι γεννημένη το 1983, που σημαίνει 11 χρόνια μικρότερή του. Τώρα αν θα κρατήσει η σχέση τους ο καιρός θα δείξει. Προς το παρόν ο γόης Γάλλος ηθοποιός φαίνεται τρελά ερωτευμένος.

Είπε

Είμαι πιο ευτυχισμένος στα γυρίσματα γιατί δεν είμαι ο εαυτός μου. Είμαι κάποιος άλλος. Αυτό είναι λυτρωτικό. Φαντάσου να ήσουνα συνεχώς ο εαυτός σου.

Δεν ήμουν δυσλεξικός. Μιλούσα αργά. Περνούσα την ώρα μου με το να ονειρεύομαι.

Κάνω ανακύκλωση. Έχω ένα εξοχικό στη Νότια Γαλλία κι έχω ένα μικρό κήπο. Εξάλλου το επίθετό μου είναι Ντιζαρντέν – Ζαρντέν σημαίνει κήπος γαλλικά – εκεί καλλιεργώ καρότα, πιπεριές, φράουλες, πράσινα φασολάκια, κι άλλα σαλατικά. Όμως ολόγυρα υπάρχουν αγριόκυκνοι που κλέβουν για να φάνε.

Εκείνο που μετράει σε μένα είναι η εκτίμηση που έχω στον εαυτό μου. Για αυτό είμαι πολύ αυστηρός κριτής του. Θέλω να αισθάνομαι υπερήφανος και δουλεύω σκληρά για την εικόνα μου.

Μεγάλωσα σε μια χριστιανική οικογένεια που σε έκανε να αισθάνεσαι ενοχές, κι αυτό είναι καλό γιατί σε κρατά υγιή.

Σε μια άδεια εκκλησία αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Αισθάνομαι προστατευμένος. Είναι μυστήριο αυτό!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here