Ο Κατάλληλος άνθρωπος στην Κατάλληλη θέση!…του Παύλου Καμάρα-Προέδρου της ΕΝ.Δ.Α.

0
239

Είναι γεγονός ότι το αντικείμενο πλέον που καλούνται να διαχειρισθούν Δήμαρχοι και Δημοτικές Αρχές είναι και πολύπλοκο και πολυπληθές.

Η επαρκής αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν σε μια μεγάλη γκάμα γνωστικού αντικειμένου, ξεπερνά  το εύρος των γνώσεων που μπορεί να διαθέτει ένας Δήμαρχος.

Οι απαιτούμενες οικονομικές, τεχνικές, τεχνολογικές, λογιστικές, νομικές, ψηφιακές, θεσμικές κλπ. γνώσεις, συνδέουν ένα πάζλ πολύ δύσκολο και χαοτικό.

Με αυτά τα δεδομένα για να πετύχει ένας Δήμαρχος στο έργο του και στις προσδοκίες των Δημοτών του, απαιτούντα πρώτιστα και κύρια προσόντα ικανού manager.

Ο καλός Δήμαρχος δεν τα ξέρει όλα και δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Πρέπει να έχει όμως την ικανότητα να αξιοποιεί ταλέντα, δεξιότητες και γνώσεις του προσωπικού του Δήμου και των συνεργατών του.

Έχοντας ο ίδιος μια σφαιρική εικόνα των λειτουργιών και των αρμοδιοτήτων του Δήμου του, αναθέτει, συντονίζει και εποπτεύει τους καθ’ ύλη υπεύθυνους. Είναι ένας καπετάνιος, που ο καθένας στο πλήρωμα έχει τον ρόλο του-που βέβαια λογοδοτεί για το έργο του και την απόδοση του στον ίδιο και στην κοινωνία.

Βεβαίως απαιτούνται και άλλα προσόντα για έναν καλό Δήμαρχο, όπως η εργατικότητα, η τιμιότητα, η κοινωνική εν-συναίσθηση, ο μη λαϊκισμός και η δημαγωγία, ο μη φόβος του (λεγόμενου) πολιτικού κόστους, η ικανότητα για διαμόρφωση οράματος και στόχων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Δημοτών και της πόλης, η αντίληψη, η προσαρμογή, η διορατικότητα, η αποφασιστικότητα, η προσωπικότητα. Αν και πολλά από αυτά είναι απαιτούμενα ενός ικανού manager.

Αφήνοντας εκτός του σημειώματος αυτού, την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων που υπηρετούν ως υπάλληλοι ή γενικά εργαζόμενοι, θέμα που είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, λόγω του γραφειοκρατικού απαρχαιωμένου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, θα ήθελα να εστιάσω στους αιρετούς της Τ.Α.

Προφανώς και είναι κρίμα, λίγοι από τους ικανούς Δημότες που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην πόλη τους να “εκτίθενται” στα Κοινά. Οι αιτίες είναι πολλές και τις έχουμε αναλύσει κατ’ επανάληψη.  H  πραγματικότητα όμως είναι, ότι από αυτούς που «εκτίθενται» δεν είναι πάντα το αξιοκρατικό κριτήριο αυτό που υπαγορεύει την ψήφο των Δημοτών.

Έτσι ο Δήμαρχος, έχει να διαχειρισθεί και να αξιοποιήσει ένα ανθρώπινο δυναμικό, στην υλοποίηση του έργου του, που εν μέρει επέλεξε ο ίδιος και που μπορεί να έχει στο σύνολό του αλλά και ατομικά μικρές ή μεγαλύτερες ικανότητες.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό και ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΗ ΣΥΝΘΗΚΗ για την βάση μια επιτυχημένης θητείας Δήμου, αυτό που λέει ο λαός, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Είναι σίγουρο, και η εμπειρία το δείχνει, ότι όλοι οι άνθρωποι και επομένως και οι αιρετοί, έχουν κάποια στοιχεία χαρακτήρα, γνώσεων και δεξιοτήτων που μπορεί υπό σωστές προϋποθέσεις και συνθήκες διαχείρισής τους να μεγιστοποιηθεί η απόδοσή τους,  σε κατάλληλη θέση ευθύνης.

Στον τομέα αυτό δεν χωρούν συμβιβασμοί, ή δεύτερες σκέψεις που υπαγορεύονται από την «ανάγκη» τήρησης ισορροπιών, ή άλλων εξωγενών παραγόντων και που οδηγούν σε ικανοποίηση φιλοδοξιών, ασύμβατων με τις προσωπικές δεξιότητες και ικανότητες.

Είναι  νομοτελειακά βεβαιωμένο ότι θα οδηγήσουν σε επιμέρους η ολική αποτυχία.

Εάν π.χ. ένας Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου που εξακολουθεί να είναι διαχρονικά ο υπ’ αριθμόν ένας τομέας βαρύτητας στο έργο του Δήμου, δεν έχει κάποια βασικά προσόντα όπως κυρίως την ικανότητα προγραμματισμού διαχείρισης και αξιοποίησης του έργο-τεχνικού προσωπικού του και των μηχανολογικών μέσων του.

-Εάν δεν είναι μέρα-νύχτα (όσο και εάν φαίνεται για μερικούς οξύμωρο) στους δρόμους της πόλης και δεν έχει ο ίδιος εικόνα της κατάστασης της πόλης, παραμένοντας και διοικώντας, κλεισμένος στο γραφείο του.

-Εάν δεν έχει την ικανότητα να «ακούει» και να αφουγκράζεται.

-Εάν δεν έχει αισθητική και καλαισθησία.

-Εάν δεν έχει την καθαριότητα και την νοικοκυροσύνη στην παιδεία του.

-Εάν δεν έχει φιλοδοξία ότι επί των ημερών του η πόλη του θα είναι καθαρή και όμορφη.

Είναι χαμένη υπόθεση….

Ανάλογα βέβαια ισχύουν και για τους άλλους καίριους τομείς του έργου του Δήμου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ-ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ κλπ.

Είναι δύσκολο το έργο του Δημάρχου…

Λάθος επιλογές προσώπων το κάνουν ακόμα πιο δύσκολο.  Και η εμμονή στο λάθος ακόμα δυσκολότερο, που δεν συγχωρείται από τους Δημότες.

Είναι όμως άδικο για τον ίδιο, να νοιάζεται για τον τόπο του, να έχει διάθεση για προσφορά, να έχει ικανότητες, να είναι τίμιος και να έχει όραμα για την πόλη και τελικά να αποτυγχάνει γιατί δεν είχε τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση.

Από λάθος επιλογή, από αβουλία…ελάχιστη σημασία έχει. Γιατί το αποτέλεσμα μετράει.

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνω για τους ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου. Η επιλογή των προσώπων αυτών θα πρέπει να αντικατοπτρίζει στην ενίσχυση των αδυναμιών του μόνιμου προσωπικού και στην προώθηση προτεραιοτήτων του Έργου των Δήμων.

Επομένως και εδώ χρειάζονται κατάλληλα προσόντα και σωστές επιλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here