Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ της Ουκρανικής κρίσης: Το κόστος για την Ελληνική Οικονομία.

0
292

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν αναζωπυρώσει τον  φόβο για νέο κύκλο αυξήσεων στην ενέργεια…

Οι αυξήσεις  αναμένεται να πιέσουν ακόμα περισσότερο τους ήδη  πιεσμένους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των  επιχειρήσεων, ενώ αναμένεται να δημιουργήσουν και πληθωριστικές πιέσεις σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και στις μεταφορές.

Οι τιμές της βενζίνης έχουν αγγίξει ακόμη και στην Αθήνα το 1,99€/λίτρο, ενώ αναμένεται να εκτοξευθούν σε νέα επίπεδα ρεκόρ ακολουθώντας το ράλι του μπρεντ.

Προς το παρόν, η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει κάτω από τα 200 ευρώ, στα 187€/MWh, καθώς τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιείται μικρότερη ποσότητα φυσικού αερίου για τη παραγωγή  του από ότι συνήθως. με το ποσοστό να έχει πέσει κοντά στο 20%-25%.

Παρόλα αυτά εάν υπάρξει νέο ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου, ακόμα και η μικρότερη συμμετοχή του φυσικού αερίου στη παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος η τιμή θα εκτοξευθεί.

Οι διεθνείς αγορές

Μετά το διάγγελμα Πούτιν, οι διεθνείς αγορές πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά. Το πετρέλαιο μπρεντ βρίσκεται στα 93 δολάρια το  βαρέλι, πολύ κοντά στα 100 δολάρια, ενώ αναλυτές εκτιμούν πλέον πως μπορεί η τιμή του να   εκτοξευθεί στη περιοχή των 120-140 δολαρίων.

Το φυσικό αέριο TTF στο Ολλανδικό χρηματιστήριο  κινείται ελαφρώς ανοδικά, ξανά προς τα 80 ευρώ/MWh.

Το κόστος για την Ελλάδα

Σε ευθείες απειλές κατά των Ευρωπαίων, για το «φρένο» στην έγκριση του Nord Stream 2, προχώρησε χθες ο  Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο twitter: «Σύντομα οι Ευρωπαίοι θα  πληρώνουν 2.000 ευρώ για 1.000 κ.μ. φυσικού αερίου».

Αυτό  σημαίνει πως η τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να εκτοξευθεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα Ρώσου Μεντβεντεφ, στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δηλαδή σε διπλάσια επίπεδα από την ήδη αυξημένη τιμή των 80 ευρώ, όπου βρίσκεται σήμερα.

Πόσο θα μπορούσε να επηρεαστεί το ελληνικό ΑΕΠ από μια τέτοια αύξηση;

Όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής  υπουργός Οικονομικών, κάθε 10 ευρώ αύξησης στις  τιμές του φυσικού αεριού ισοδυναμεί σε 600 εκατ. ευρώ  χαμένα από το ΑΕΠ.

Εάν η τιμή του φυσικού αερίου  φθάσει τα 190 ευρώ, θα μπορούσε να σημαίνει απώλειες του ΑΕΠ ύψους 7,2 δις ευρώ για την Ελληνική οικονομία μόνο από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.

Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι: Πώς η επίθεση του Πούτιν κατά της Ουκρανίας θα βουλιάξει την παγκόσμια αγορά τροφίμων.

Αποφορά πολέμου στην Ευρώπη, που μπορεί να απέχει χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο αντιπαράθεσης Ουκρανίας-Ρωσίας, αλλά θα επηρεαστεί άμεσα από την κρίση με τις τιμές σε βασικά αγαθά όπως το ψωμί να εκτινάσσονται στα ύψη!

Η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στους δύο από τους παγκόσμιους κολοσσούς προμηθευτών τροφίμων, τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι πιθανό να υποχρεώσει τους αγοραστές σιταριού, καλαμποκιού και ηλιελαίου να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές και έμποροι.

Από το σιτάρι στο κριθάρι και από τον χαλκό στο νικέλιο, οι αναλυτές λένε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού πρόκειται να διαταραχθούν καθώς η κρίση παίρνει μια στροφή προς το χειρότερο, όπως αναφέρει το «ethnos.gr».

Η κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντυπωσιακή άνοδο των τιμών των τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο, τιμών που ήδη βρίσκονται κοντά στα υψηλότερά τους, κάτι που έχει να παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων προμηθευτών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου. Οι έμποροι ανησυχούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή θα μπορούσε να επηρεάσει την κίνηση των καλλιεργειών και θα υποχρέωνε τους εισαγωγείς να αναζητήσουν σε άλλες χώρες τις προμήθειες τους.

«Οι δυσχέρεια στον εφοδιασμό από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα επηρεάσει τη συνολική παγκόσμια διαθεσιμότητα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Φιν Ζιέμπελ, οικονομολόγος με ειδίκευση στις αγροτικές επιχειρήσεις στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας. «Οι αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές».

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here