Ο Οίκος Sotheby’s δημοπρατεί το ΡΟΖ ΑΣΤΕΡΙ….έναν παγκόσμιο φυσικό θησαυρό!

0
369

Το πλέον πολύτιμο διαμάντι που έχει προσφερθεί ποτέ σε δημοπρασία, με εκτίμηση που ξεπερνά τα $60 εκατ., το Fancy Vivid Ροζ Διαμάντι βάρους 59,6 καρατίων θα δημοπρατηθεί στη Γενεύη στις 13 Νοεμβρίου 2013, από τον Οίκο Δημοπρασιών Sotheby’s της Γενεύης κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας Magnificent Jewels.

Είναι το μεγαλύτερο ροζ διαμάντι σε οβάλ σχήμα με εσωτερικό άψογο vivid ροζ χρώμα που έχει βαθμολογήσει ποτέ το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (GIA).

Σχολιάζοντας την επικείμενη δημοπρασία του Ροζ Αστεριού, ο David Bennett, Πρόεδρος του Τμήματος Κοσμημάτων του Οίκου Sotheby’s για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και Πρόεδρος του Οίκου στην Ελβετία, είπε:

«Κατά τα τελευταία 35 χρόνια, είχα το προνόμιο να εξετάσω μερικούς από τους σπουδαιότερους πολύτιμους λίθους στον κόσμο, και μπορώ να ομολογήσω, χωρίς κανέναν απολύτως δισταγμό, ότι το διαμάντι Ροζ Αστέρι είναι τεράστιας σημασίας. Το μοναδικό πλούσιο χρώμα του – βαθμολογημένο ως «vivid pink» από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Αμερικής – σε συνδυασμό με το απίστευτο μέγεθός του αποτελούν χαρακτηριστικά που ξεπερνούν αυτά οποιουδήποτε γνωστού ροζ διαμαντιού σε Κρατική,

Βασιλική ή Ιδιωτική συλλογική. Είναι δύσκολο να μη μεγαλοποιήσει κάποιος τη σπανιότητα ενός vivid ροζ διαμαντιού που να ζυγίζει μόνο 5 καράτια, συνεπώς αυτός ο λίθος των 59,6 καρατίων ξεπερνάει οποιαδήποτε μονάδα μέτρησης και εντάσσεται, κατά τη γνώμη μου, στο επίπεδο των φυσικών θησαυρών της Γης».

Το Ροζ Αστέρι όχι μόνο έχει λάβει την υψηλότερη βαθμολόγηση σε χρώμα (1) και καθαρότητα από το GIA για ροζ διαμάντια, αλλά έχει ανακαλυφθεί ότι ανήκει και σε ένα σπάνιο υποσύνολο που αποτελεί λιγότερο από το 2% όλων των διαμαντιών – γνωστό ως Type IIa: οι λίθοι στο σύνολο αυτό είναι χημικά οι πλέον πιο αγνοί και καθαροί από όλους τους κρυστάλλους διαμαντιών και συνήθως έχουν εξαιρετική οπτική διαφάνεια.

Επιπλέον, αυτός ο μοναδικής σπουδαιότητας λίθος είναι πάνω από 2 φορές το μέγεθος του καταπληκτικού «Graff Pink» – του 24,78 καρατίων fancy vivid ροζ διαμαντιού που έθεσε παγκόσμιο ρεκόρ για διαμάντι και οποιονδήποτε πολύτιμο λίθο ή κόσμημα αγγίζοντας τα $46,2 εκατομμύρια στον Οίκο Sotheby’s της Γενεύης το 2010. Η σημερινή τιμή ρεκόρ ανά καράτι για ροζ διαμάντι ($2.155.332) σημειώθηκε για ένα fancy vivid ροζ διαμάντι (2) 5 καρατίων.

«Η εμφάνιση ροζ διαμαντιών, οποιουδήποτε μεγέθους, στη φύση είναι εξαιρετικά σπάνια», σχολίασε ο Tom Moses, Senior Vice-President του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Αμερικής. «Από την εμπειρία μας έχουμε δει ότι τα μεγάλα γυαλιστερά ροζ διαμάντια – άνω των 10 καρατίων – πολύ δύσκολα τα συναντάμε με έντονο χρώμα.

Το Εργαστήριο του GIA εκδίδει εκθέσεις με βαθμολογήσεις για πάνω από πενήντα χρόνια και αυτό είναι το μεγαλύτερο ροζ διαμάντι με τέτοιο βάθος χρώματος (vivid pink) που έχουμε ποτέ χαρακτηρίσει».

Το ακατέργαστο διαμάντι των 132,5 καρατίων εξορύχτηκε από την De Beers στην Αφρική το 1999 και χρειάστηκαν πάνω από δυο χρόνια για να μεταμορφωθεί στον εκπληκτικό λίθο που βλέπουμε σήμερα, αφού κόπηκε και γυαλίστηκε με εξαιρετική λεπτομέρεια από την Steinmetz Diamonds.

Τα αποκαλυπτήριά του στον Τύπο και στο κοινό έγιναν στο Μονακό το 2003, όπου παρουσιάστηκε ως το «Steinmetz Pink», για να πουληθεί για πρώτη φορά το 2007 και να μετονομαστεί σε «Ροζ Αστέρι».

Το 2003 το διαμάντι παρουσιάστηκε στο Smithsonian Institution, στην Washington,DC, κατά τη διάρκεια της έκθεσης Splendor of Diamonds, μαζί με επτά ακόμα από τα μεγαλύτερα διαμάντια του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των «De Beers Millennium Star», «Allnatt Diamond» και «Moussaieff Red».

Το 2005-2006 αποτέλεσε τον πρωταγωνιστή της έκθεσης Diamonds στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Ο λίθος συμπεριλαμβάνεται επίσης σε όλα τα σχετικά βιβλία.

Τα ροζ διαμάντια, από τότε που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στα ορυχεία της Ινδίας, πριν από μερικούς αιώνες, έχουν υπάρξει πολυπόθητα για τους άρχοντες και αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού για τους γνώστες. Είναι πιθανόν τα πιο επιθυμητά από όλα τα χρωματιστά διαμάντια. Πολλοί από τους σπουδαίους πολύτιμους λίθους της ιστορίας τυχαίνει να είναι ροζ διαμάντια, όπως οι «Williamson», «Hortense», «Darya-I-Nur» και «Agra».

Η δημοπρασία του Ροζ Αστεριού συνεχίζει την παράδοση του Οίκου Sotheby’s στο να παρουσιάζει μερικά από τα πιο σπάνια και πλέον εκπληκτικά αντικείμενα στην αγορά.

Ο Οίκος Sotheby’s της Γενεύης έχει πουλήσει ένα μεγάλο αριθμό από τα πλέον πολύτιμα διαμάντια στον κόσμο και κατέχει το σημερινό ρεκόρ δημοπρασίας για διαμάντι και οποιοδήποτε πολύτιμο λίθο ή κόσμημα από τη δημοπρασία του «Graff Pink», ενός εξαιρετικά σπάνιου και πραγματικά μοναδικού Fancy Intense Ροζ διαμαντιού, το οποίο ζύγιζε 24,78 καράτια (CHF 45,4 εκατ./ $46,2 εκατ.)

Δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος για έναν τέτοιο θησαυρό, το Ροζ Αστέρι θα παρουσιαστεί σε μια παγκόσμια περιοδεία, ταξιδεύοντας σε πόλεις όπως το Χονγκ Κονγκ, η Νέα Υόρκη, η Ζυρίχη και η Γενεύη.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here