Ο Παύλος Μελάς σε ένα απλό γραμματόσημο ταξιδεύει στα πέρατα της οικουμένης.

0
693

Σ΄ ένα απλό γραμματόσημο ταξιδεύει τώρα στα πέρατα της οικουμένης η θρυλική μορφή του ηρωικού Ηπειρώτη νέου, που απελευθέρωσε την αγαπημένη μας Μακεδονία, ενός πολύ εύπορου και όμορφου αρχοντόπουλου με την κυπαρισσένια κορμοστασιά της νιότης του φορώντας στον ντουλαμά του επάνω το σταυρό στο μέρος της καρδιάς να συμβολίζει τη βαθιά Χριστιανική του Πίστη.

Με την ψυχή του ελεύθερη, πετάει τώρα στις τέσσερις ηπείρους του πλανήτη μας και με την ταπεινότητα και τη θυσία και των άλλων μεγάλων πεσόντων ηρώων της Πατρίδας μας, μας οδηγεί στα μονοπάτια του μεγαλείου της Ελληνικής ψυχής.

Ο Παύλος, ο χρυσός εύελπις του 1866 στο σαν «ανάκτορο» πατρικό του σπίτι -γωνία Πανεπιστημίου και Αμερικής- εγκατέλειψε την κοινωνία της Αθήνας καθώς και κάθε σκέψη για μια κοσμοπολίτικη καλοπέραση στη λάμψη της τότε Αθήνας του 19ου αιώνα.

Έτσι, μια νύχτα του Αυγούστου το 1904, αφού φίλησε την τρισαγαπημένη συζυγό του Ναταλία – κόρη του μετέπειτα Πρωθυπουργού της Ελλάδας Στέφανου Δραγούμη – και τα λατρευτά του δύο μικρά του παιδιά που κοιμόνταν βαθιά στα κρεβατάκια τους, άφησε το απλό και απέριττο εξοχικό του σπίτι της Κηφισιάς και ξεκίνησε για το πολύ μεγάλο του όνειρο.

Αυτός ήταν ο καλόκαρδος, γενναίος μεγάλος πατριώτης Ανθυπολοχαγός Παύλος Μελάς που με το ψευδώνυμο «Καπετάν Μίκης Ζέζας» ξεχύθηκε να ελευθερώσει τη σκλαβωμένη Μακεδονία μας και με τον ηρωικό του θάνατο πέρασε κι αυτός στο Πάνθεο των μεγάλων ηρώων της Πατρίδας μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here