Ο Πούτιν… «κτυπά στο ψαχνό» το δολάριο!!

0
188

Μέχρι το 2025-2030 οι χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα στις μεταξύ τους συναλλαγές, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Πληρωμών της Ρωσίας εφημερίδα Izvestia.

Οι συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ αναμένεται να απαγορευθούν μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία), αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Izvestia.

Οι χώρες της EEU θα μπορούν μέχρι το 2025-2030 να χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα στις μεταξύ τους συναλλαγές, δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πληρωμών της Ρωσίας, Alexander Murychev.

«Ο αποκλεισμός του δολαρίου και του ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών για τις διακρατικές συναλλαγές είναι απαραίτητος», πρόσθεσε ο Murychev, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στο σχέδιο για την ανάπτυξη της EEU, το οποίο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Καζάν.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, περίπου το ήμισυ των συναλλαγών μεταξύ των κρατών-μελών της EEU γίνεται σε δολάρια και ευρώ, γεγονός που αυξάνει την εξάρτηση του εμπορικού συνασπισμού από τις οικονομίες των ξένων χωρών.

Η Natalya Burykina, η οποία προεδρεύει μίας επιτροπής της Δούμας για τη χρηματοοικονομική αγορά, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία της μετάβασης στα εθνικά νομίσματα στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου οικονομικού χώρου στους κόλπους της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EEU) θα τεθεί σε «λειτουργία» από την 1η Ιανουαρίου του 2015, αντί της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (EurAsEC), η οποία έπαψε επίσημα να υπάρχει στις 10 Οκτωβρίου 2014.

Επί του παρόντος στην Ένωση μετέχουν η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν και η Αρμενία, ενώ σύντομα αναμένεται να ενταχθεί και το Κιργιστάν.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here