Ο ταλαντούχος Τζέικ Γκίλενχαλ!

0
293

«Σόι πάει το βασίλειο», ή «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει», όποια παροιμία κι αν προτιμήσετε μέσα θα πέσετε, αφού και τα δυο παιδιά ακολουθούν το δρόμο των γονιών. Μάλιστα η ταινία του ενός…..παιδιού, που είναι καταπληκτική παίζεται με πολύ επιτυχία τις μέρες αυτές στους αθηναϊκούς κινηματογράφους.

Αναφέρομαι στο «Nightcrawler» – «Νυχτερινός ανταποκριτής» και τον ταλαντούχο νεαρό Τζέικ Γκίλενχαλ.

Για να τα πάρουμε από την αρχή όμως…

Ποιος είναι

Στην πόλη των Αγγέλων, το διεθνές Λος Άντζελες , την dream city κάθε εκκολαπτόμενου ηθοποιού γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1980, ο λυγερόκορμος 1.83 Τζέικομπ- Μπέντζαμιν Γκίλενχαλ.

Ο πατέρας του είναι γνωστός σκηνοθέτης και η μητέρα του σεναριογράφος και παραγωγός. Έχει και μια μεγαλύτερη αδελφή επίσης δημοφιλή ηθοποιό την Μάγκι Γκίλενχαλ. Ο πατέρας του προέρχεται από οικογένεια ευγενών Σουηδο-Εγγλέζων και ανήκει στην Νέα Εκκλησία των Σουηδοβοργιανών που ίδρυσε ο Σουήντενμποργκ.

Η μητέρα του έχει Πολωνορωσική καταγωγή , είναι Εβραία, και γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Εβραίος δηλώνει και ο Τζέικ. Μολονότι οι γονείς του είχαν οικονομική άνεση, επέμεναν ο Τζέικ να εργάζεται στις καλοκαιρινές διακοπές του και να προσφέρει και εθελοντική εργασία για να ευχαριστεί έτσι το Θεό για την άνετη και καλή ζωή που του χάρισε.

Ζώντας μέσα σε καλλιτεχνικό περιβάλλον, εξοικειώθηκε από πολύ μικρός με την ηθοποιία κι έλαβε μέρος και σε κάποιες ταινίες σκηνοθετημένες από τον μπαμπά του. Αποφοιτώντας από το Harvard-Westlake School του Λος Άντζελες, πήγε στο πανεπιστήμιο Columbia, που φοιτούσε και η αδελφή του, αλλά τέλειωσε και η μητέρα του. Εκεί μελέτησε Ανατολικές Θρησκείες και Φιλοσοφία.

Έπειτα από δυο χρόνια όμως διέκοψε τις σπουδές του για να αφοσιωθεί στην υποκριτική. Ο πρώτος του ρόλος ήταν το 1993 μαζί με την αδελφή του στο « A Dangerous Woman».

Το 1999 βρέθηκε στο «October Sky» , που έκανε εισπράξεις 32 εκατ. δολαρίων και οι περισσότεροι απέδωσαν την επιτυχία του στην καταπληκτική ηθοποιία του 19άχρονου Τζέικ.

Το 2001 πρωταγωνίστησε στο « Donnie Darko» πάλι με την αδελφή του Μάγκι. Ακολούθησαν το «Good Girl» με τη Τζένιφερ Άνιστον, το «The Day after Tomorrow» το 2004, το 2005 το «Jarhed», το «Proof» με τον Άντονι Χόπκινς και τη Γκουίνεθ Πάλτροου, και την ίδια χρονιά η τεράστια επιτυχία του Άνγκ Λη το πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο «Brokeback Mountain», όπου έπαιζε μαζί με τον αδικοχαμένο Χηθ Λέτζερ.

Ως γνωστόν υποδύονταν ένα γκέι ζευγάρι καου μπόυς με τολμηρές σκηνές μεταξύ τους. Όταν ρωτήθηκε πως αισθανόταν είπε πως αν είσαι καλός ηθοποιός πρέπει να προσπαθείς ακόμη κι αν έρχεσαι σε δύσκολη θέση. Κι επίσης ότι όταν γυρίζει σέξι σκηνές με γυναίκες ηθοποιούς δεν συγκινείται και ιδιαίτερα.

Πράγμα που έδωσε τροφή σε σχόλια για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του. Σε απάντησή τους ο Τζέικ δήλωσε:

«Ξέρετε το να υπονοούν πως είμαι μπαϊσέξουαλ, είναι μάλλον κολακευτικό, γιατί σημαίνει ότι μπορώ να υποδύομαι πολύ καλά διαφορετικούς ρόλους. Δεν με απασχολεί το πώς με χαρακτηρίζουν. Δεν με «τράβηξε» ποτέ κάποιος άνδρας, αλλά αν συνέβαινε αυτό δεν θα τρόμαζα κιόλας». Για την ερμηνεία του βραβεύτηκε με BAFTA β΄ ανδρικού ρόλου & ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία για Όσκαρ, αλλά έχασε από τον Τζορτζ Κλούνι στο «Syriana».

Το φιλμ συνολικά κατέκτησε το «Χρυσό Λέοντα» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, 4 «Χρυσές Σφαίρες» , 4 BAFTA & 3 Όσκαρ & το 2006 ο Τζέικ πήρε το βραβείο του «Καλύτερου νέου ηθοποιού» από το The Americans for the Arts. Μετά από τα συμβάντα το 2006 και η Ακαδημία Κινηματογράφου τον κάλεσε να γίνει μέλος της.

Από τότε μέχρι σήμερα συμμετείχε σε πολλές αξιόλογες παραγωγές . Το τωρινό «Nightcrawler» έχει προταθεί για 14 βραβεία. Για το φιλμ έχασε 15 κιλά, ενώ αναμένονται τα «Everest», «Demolition», «Southpaw», όπου υποδύεται έναν πυγμάχο, με κοντοκουρεμένο μαλλί, και εξαντλητικές ώρες γυμναστικής για ν αποκτήσει το κατάλληλο σώμα παλαιστή – αγνώριστος και το «The Man Who Made It Snow» που υποδύεται έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών.

Εκτός των κινηματογραφικών του εμφανίσεων όμως δοκίμασε και το θεατρικό σανίδι και συγκεκριμένα στο θέατρο Kenneth Lonegran στο Λονδίνο με το έργο «This is our youth” που παίχτηκε για οκτώ εβδομάδες . O Τζέικ αποκόμισε καλές κριτικές και το βραβείο της εφημερίδας Evening Standard στην κατηγορία «Ταλαντούχος νέος ηθοποιός».

Τώρα, μετά τα φιλμ ετοιμάζεται να κάνει την παρθενική του εμφάνιση το Δεκέμβριο στο Broadway με το έργο «Constellations» του Νικ Πέην.

Προσωπικά

Η αδελφή του Τζέικ είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Πήτερ Σάρσγκααρντ με τον οποίο ο Τζέικ έχει συμπρωταγωνιστήσει σε δυο ταινίες.

Το Δεκέμβριο του 2006 κόντεψε να καεί όταν δειπνούσε με την αδελφή του κατά τη διάρκεια διακοπών στο Ινβερνές στην Καλιφόρνια σε ένα εστιατόριο που πήρε φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς. Νονοί του ήσαν οι διάσημοι Πωλ Νιούμαν και Τζέιμι Λη Κέρτις κι ο κινηματογραφιστής Ρόμπερτ Έλσουιτ.

Το 2002 και για δυο χρόνια είχε σχέση με την ηθοποιό Κίρστεν Ντάντζ , από το 2007 έως το 2009 με την Ρης Γουίδερσπουν, από το 2010 έως το 2011 με τη διάσημη τραγουδίστρια Τέηλορ Σουίφτ και από τον Ιούλιο του 2013 έως το Δεκέμβριο του ίδιου έτους με το μοντέλο Αλίσσα Μίλερ.

Πέρσι κυκλοφόρησε η φήμη ότι έβγαινε με τη συμπρωταγωνίστριά του στο «Southpaw» Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, πρώην του Ράιαν Γκόσλιν, αλλά δεν είναι τίποτα σίγουρο.

Όπως οι περισσότεροι ηθοποιοί έχει ενδιαφερθεί για τα πολιτικά θέματα και υποστήριξε τον Τζον Κέρι. Τονίζει όμως ότι: «είναι λυπηρό οι πολιτικοί να γίνονται ηθοποιοί και οι ηθοποιοί πολιτικοί».

Φανατικός οικολόγος, όπως όλη η οικογένειά του, υποστηρίζει και τον αγώνα κατά του καρκίνου. Στον ελεύθερο χρόνο του κόβει ξύλα, ή μαγειρεύει. Δεν είναι βουδιστής, αλλά καθημερινά διαλογίζεται.

Γνωστά περιοδικά τον συμπεριέλαβαν στον κατάλογό τους ανάμεσα στους ωραιότερους άνδρες, στους πιο περιζήτητους εργένηδες, στους πιο «καυτούς», ενώ το εβραϊκό περιοδικό «Shalom Life» τον κατέταξε στο Νο 6 της λίστας με τους 50 πιο έξυπνους, πιο ταλαντούχους, πιο διασκεδαστικούς, και πιο καταπληκτικούς Εβραίους στον κόσμο.

Οι γονείς του χώρισαν το 2009, κι αυτό τον επηρέασε . «Η οικογένειά μας είναι πολύ πιο ειλικρινής και πιο δυνατή τώρα», λέει. Για να υποδυθεί το ρόλο του στο «Nightcrawler» έχασε 15 κιλά.

«Αν πεινούσα, ήξερα ότι είμαι στο σωστό δρόμο. Καλά, εξωτερικά φαινόταν, αλλά πνευματικά και χημικά πιστεύω ότι ήταν ένα ακόμη γοητευτικό ταξίδι για μένα, μια πρόκληση, ένας αγώνας» λέει.

Σε μια σκηνή της ταινίας «Nightcrawler» έπαιζε τόσο φυσικά που έκοψε το χέρι του με έναν καθρέφτη που έσπασε.

«Αυτό το σημάδι, θα μου θυμίζει πάντα την υποχρέωσή μου να είμαι καλός ηθοποιός», λέει. Σίγουρα είναι στο σωστό δρόμο.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here