Ο Τούρκος Δικτάτορας αγνόησε τους πάντες, προχωρεί σε ρήξη για την Κύπρο…του Μιχάλη Ιγνατίου.

0
403

Η Κύπρος αντιμετώπισε σήμερα τη λαίλαπα Ερντογάν, ο οποίος αγνόησε όλες, μα όλες τις εκκλήσεις διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων. Και έκανε ακριβώς τα αντίθετα απ’ όσα του ζήτησαν οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικάνοι, ακόμα και οι Ρώσοι…

Το μόνο, που δεν έπραξε στη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του στην κατεχόμενη Κύπρο, ήταν η απόφαση να μην μεταβεί τελικά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, το ότι δεν πήγε δεν σημαίνει τίποτα. Διότι αυτό που σχεδίασε, για το άνοιγμα ενός σημείου στην περίκλειστη πόλη, το υλοποίησε.

Άλλωστε, δεν πήγε στην Αμμόχωστο για να το εκμεταλλευθεί στις συζητήσεις του με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς.

Για τα θέματα αυτά αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Τα νέα που έρχονται από την Ουάσιγκτον δεν είναι καλά για τον Ερντογάν.

Πρώτος ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, κεραυνοβόλησε τον Ερντογάν στη διάρκεια συνεδρίασης για την έγκριση του διορισμού της υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρώπη.

Ξυπνήσαμε σήμερα, είπε ο γερουσιαστής, και σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, διαβάσαμε μια δήλωση του Προέδρου της Τουρκίας για την Κύπρο, σχετικά με τα Βαρώσια.

Αυτό που έκανε παραβιάζει τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και την Κύπρο. Ο Ερντογάν παραβιάζει όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε ο κ. Μενέντεζ, έντονα θυμωμένος.

Ο γερουσιαστής ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να γίνει η Κύπρος προτεραιότητα του και ζήτησε από τη νέα επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρώπης όπως η Αμερική αντισταθεί στην αδιαλλαξία και τις προκλήσεις της Τουρκίας σε ότι αφορά την Κύπρο.

Η Δρ. Κάρεν Ντόνφριντ, υποψήφια για τη θέση της υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές υποθέσεις εξέπληξε με την απάντηση της, διότι αυτή θα ασχολείται απ’ εδώ και πέρα με το Κυπριακό και τα θέματα της Τουρκίας.

Χρειάζεται, είπε, να παραπέμψουμε την κατάσταση (με τα Βαρώσια) στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τη διεθνή κοινότητα να δώσει ισχυρή απάντηση σ’ αυτή την ενέργεια, είπε, καταθέτοντας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Η κ. Ντόνφριτν πρόσθεσε ότι:

«Δεν γνωρίζω αν η Αμερικανική Κυβέρνηση έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση γι’ αυτό (το θέμα), αλλά είμαι βέβαιη ότι η ενέργεια (του Ερντογάν) θα τύχει καταδίκης. Παρόμοιες ενέργειες είναι προκλητικές, αποσταθεροποιούν την περιοχή και αποτελούν εμπόδιο σε οποιαδήποτε διευθέτηση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Αν επικυρωθεί ο διορισμός μου», συνέχισε, «θα εργαστώ στενά μαζί σας σ’ αυτό. Ειδικά για την περίπτωση των Βαρωσίων, νομίζω χρειάζεται να παραπέμψουμε την κατάσταση στο Σ.Α. του ΟΗΕ. Χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τη διεθνή κοινότητα να δώσει ισχυρή απάντηση σ’ αυτή την ενέργεια»σημείωσε.

Σε ότι αφορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση του Ερντογάν για την Αμμόχωστο δεν θα γίνει αποδεκτή, καθώς παραβιάζει σημαντικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ουάσιγκτον είχε καταστήσει σαφές στην Άγκυρα, πριν από την παράνομη επίσκεψη ότι δεν πρέπει να αλλάξει το καθεστώς της Αμμοχώστου. Με την αναγγελία για το άνοιγμα έστω και μίας μικρής περιοχής, παραβιάστηκε το ιστορικό, θα έλεγα ψήφισμα 550, αλλά και η απόφαση 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αναφέρονται ειδικά στην Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Αμερικανοί ανησυχούν βαθύτατα μετά τις δηλώσεις και τις πράξεις του Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο και ειδικά στην Αμμόχωστο.

Με βάση τις πληροφορίες, ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν ζήτησε από τον Ερντογάν μέσω του Ιμπραήμ Καλίν, να μην επισκεφθεί την Αμμόχωστο και να μην ανακοινώσει αλλαγές στο καθεστώς της πόλης, ο Ερντογάν θα ισχυριστεί ότι δεν έκανε το πρώτο-δεν πήγε δηλαδή στην Αμμόχωστο-και έπραξε το δεύτερο, αποστρατικοποίησε μέρος της πόλης για να κινηθεί δήθεν η οικονομία.

Όμως, οι Αμερικανοί δεν θα δεχθούν τη δικαιολογία του. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι θα υπάρξει ηχηρή, πιστεύω, απάντηση. Ήδη ξεκίνησαν να δημοσιοποιούνται οι ισχυρές αντιδράσεις Αμερικανών νομοθετών.

Το συμπέρασμα της σημερινής μέρας είναι ότι ο Ερντογάν «σκότωσε»  κυριολεκτικά τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου ακολουθεί:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here