Ο τρόμος στα μάτια του Κ. Μητσοτάκη: Γιατί φοβάται τις πρόωρες εκλογές…του Θάνου Νικηταρά.

0
230

Ο ρόλος το Γ. Γεραπετρίτη, το αίτημα του Α. Τσίπρα για εκλογές και…η αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη.

Ημέρα Σάββατο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα ζητά εκλογές από το βήμα της Βουλής.

Νωρίτερα εκλογές είχαν ζητήσει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αλλά και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης (ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής).

Από τότε έχουν περάσει αρκετές ημέρες και το θέμα από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο έχει «θαφτεί», κανείς δεν μιλά για εκλογές, κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με την πολιτική επικαιρότητα.

Η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να αλλάξει την ατζέντα, καθώς διέρρευσε ότι οι «ειδικοί» έχουν εισηγηθεί για rapid test και στους εμβολιασμένους (κάτι που διαψεύσθηκε από τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων), ενώ αρκετά ήταν τα ΜΜΕ που προσπάθησαν να δείξουν ότι «με απόφαση» Κ.Μητσοτάκη η συγκεκριμένη πρόταση δεν προχώρησε.

Απόφαση του Κ. Μητσοτάκη

Εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός παρουσιάζεται ως ένας δυναμικός ηγέτης που αποφασίζει, ένας ηγέτης που μπορεί να σταθεί σε κάθε δύσκολη συζήτηση και φυσικά (όπως ο ίδιος είπε) να ανταπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες (Covid-19, φυσικές καταστροφές κτλ.).

Η πραγματικότητα όμως είναι αρκετά διαφορετική. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ μια κυβέρνηση δεν έπεσε γιατί το ζήτησε η αντιπολίτευση και άρα ο ίδιος ο Μητσοτάκης ήξερε ότι η πρόταση του Τσίπρα σε καμία περίπτωση δεν ήταν αρκετή για να τον ρίξει. Παρόλα αυτά αξία έχει να δούμε το πώς αντέδρασε.

Σε μια ακόμη δυσκολία ο πρωθυπουργός «κρύφτηκε» (το είχε κάνει και το καλοκαίρι με τις φωτιές) και βγήκε μπροστά ο Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας έδειξε μάλλον αιφνιδιασμένος και απαντούσε…άλλα αντί άλλων, την ώρα που στον Κ. Μητσοτάκη έκανε «ιδιαίτερα» ο Α. Σκέρτσος.

Αλλά και όταν τελικά ο Κ. Μητσοτάκης πήρε το λόγο για να μιλήσει σε καμία περίπτωση δεν έδειξε έναν πρωθυπουργό με…πυγμή. «Θα ήθελα να προκηρύξω εκλογές για να δω τον τρόμο στα µάτια σας»…είπε ο πρωθυπουργός.

Όμως αυτός που έδειχνε να έχει τρόμο ήταν ο ίδιος. Γελούσε αμήχανα, έκανε επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιώντας…το ΚΙΝΑΛ και σίγουρα έδειξε ότι η ωραιοποιημένη εικόνα που του φιλοτεχνούν τα «πετσοταϊσμένα» ΜΜΕ δεν είναι η πραγματική.

Και στη συνέχεια «βρήκε» το γιατί ο Τσίπρας ζήτησε τώρα εκλογές. Γιατί -λέει- θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το τρίτο κόμμα, καθώς θα τον περάσει το ΚΙΝΑΛ.

Ο Ν. Ανδρουλάκης

Ο Ν. Ανδρουλάκης είναι το «άγνωστος Χ» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς είναι ένας πολιτικός σχετικά άγνωστος (σε σχέση με τον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Λοβέρδο) στο ελληνικό κοινό.

Παρόλα αυτά το ΚΙΝΑΛ δείχνει να έχει αυξήσει τα ποσοστά του τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις (ναι, αυτές που υποστήριζαν ότι θα κερδίσει και μάλιστα εύκολα ο Α. Λοβέρδος).

Όμως αυτό που έχει αξία να δούμε είναι από πού «κέρδισε» ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. Το σύνολο του φιλοκυβερνητικού Τύπου υποστηρίζει ότι το ΚΙΝΑΛ πήρε τους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ν. Ανδρουλάκης φρόντισε – βοήθησε αρκετά σε αυτό και το Μαξίμου – από την πρώτη στιγμή να δείξει ποιος είναι και ποιες είναι οι πολιτικές του ιδέες.

Ένας νέος Μητσοτάκης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από κάποιους, οπαδός του υποχρεωτικού εμβολιασμού, παιδί του κομματικού σωλήνα του ΠΑΣΟΚ κτλ. Είναι κάποιος που έχει περισσότερα κοινά με τον Κ. Μητσοτάκη, παρά με τον Α. Τσίπρα και δεν είναι τυχαίο που οι δημοσκοπήσεις στέκονται στ’ ότι έχει «κερδίσει» τον ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο του κέντρου. Το ΚΙΝΑΛ έχει πάρει πίσω κάποιους ψηφοφόρους του που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές τον Μητσοτάκη.

Κάτι που το γνωρίζουν καλά στο Μαξίμου και γι’ αυτό δεν προχωρούν σε πρόωρες εκλογές, καθώς εάν και θα είχαν την στήριξη του ΚΙΝΑΛ σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν αυτά τα δύο κόμματα να φτάσουν στους 150 βουλευτές χωρίς την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση ο Μητσοτάκης είναι σε δύσκολη θέση, κάθε μέρα που περνάει τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και στην κοινωνία έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κύμα αντί-Μητσοτακισμού, όσο και εάν προσπαθούν τα ΜΜΕ να το κρύψουν.

Πλέον έδειξε ότι υπό πίεση αδυνατεί να δείξει ότι είναι ένας πρωθυπουργός που αισθάνεται σίγουρος για τη θέση του…

-Ή θα πάει σε εκλογές (πράγμα που ούτε μπορεί, ούτε θέλει να κάνει),

-Ή θα αρχίσει να εξοικειώνεται με τ’ ότι είναι υπό προθεσμία πρωθυπουργός.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι έρχονται δύσκολοι μήνες για το Μαξίμου, καθώς είτε γίνουν πρόωρες εκλογές, είτε γίνουν σε 18 μήνες τα ποσοστά της ΝΔ θα έχουν πέσει σημαντικά και αυτό που πρέπει να βρουν οι κύριοι Γεραπετρίτης και Σκέρτσος είναι το πως σώσουν οτιδήποτε εάν σώζεται, ώστε η ΝΔ να καταφέρει τουλάχιστον να είναι το πρώτο κόμμα, έστω και με ποσοστά κοντά στο 23-24%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here