«Πάμε Άμυνα» αλλά ΠΩΣ;…του Παντελή Μπουκάλα της Καθημερινής.

0
352

«Όσοι μας πληροφορούν, είτε παρακρατούν πληροφορίες είτε αποφεύγουν να δώσουν στοιχεία που να επιτρέπουν την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων». Την πανδημία αφορά ο εντός εισαγωγικών ισχυρισμός.

Και μάλιστα την πανδημία στην Ελλάδα, όχι π.χ. στην Τουρκία, όπου ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος καταγγέλλει επίμονα ότι το καθεστώς Ερντογάν δίνει επί μήνες παραποιημένα, εξωραϊστικά στοιχεία.

Και δεν πρόκειται για τον ισχυρισμό κάποιου Πολιτικού της Αντιπολίτευσης, οπότε η Κυβερνητική απάντηση θα ήταν άμεση και «καθέτως» ατακαδόρικη, δηλαδή μη απάντηση: «Φέικνιους», «Αντιπολιτευτικό μένος», «Υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας», «Σκύλευση νεκρών» κτλ.

Ο κ. Στέφανος Μάνος τα έγραψε αυτά τα «αντεθνικά» περί χειραγωγήσεως των πληροφοριών, ενίσχυσε δε τα λεγόμενά του παραθέτοντας αριθμούς: Με βάση τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, η Ελλάδα, από τις 6 έως τις 15 Δεκεμβρίου, ήταν σε χειρότερη θέση από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, αλλά ακόμα και από τις ΗΠΑ.

Ότι δεν πάμε καλά, το ξέρουμε. Για το πόσο ακριβώς, όμως, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Μιλούν και στην Ελλάδα οι γιατροί, καιρό τώρα. Παρότι δεν βρίσκουν ευήκοα κυβερνητικά ώρα, μαθημένα στις δοξολογίες. Παρότι σπανίως πετυχαίνουν πρόθυμες τις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης ή των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών.

Παρότι κινδυνεύουν να τιμωρηθούν από τη διοίκηση του νοσοκομείου όπου εργάζονται. Γιατί; Μα επειδή τα λεγόμενά τους δεν συμφωνούν με την τρέχουσα κυβερνητική υμνολογία, με το επίσημα διακινούμενο πανδημικό διήγημα, που έχει αποκτήσει ευδιάκριτα γνωρίσματα μυθοπλασίας.

Η επικοινωνιακού προσανατολισμού αναπαράσταση της πανδημίας και των μεγεθών της βασίζεται στη μοναδική ίσως απόφαση της κυβέρνησης που έμεινε σταθερή από το ξεκίνημα της τραγωδίας: Λίγα τεστ, πολύ λίγα τεστ. Αντίθετα με τις συμβουλές-εντολές του ΠΟΥ, τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων και τις ανάγκες των επιδημιολόγων.

Δεν είναι περιττά έξοδα τα πολλά τεστ, ούτε τα τεστ σε εργασιακούς χώρους, σε γηροκομεία, φυλακές, χρονίως υποβαθμισμένες περιοχές. Είναι απολύτως απαραίτητα. Αν βέβαια συμφωνούν οι κυβερνώντες ότι για να νικήσεις έναν «αόρατο αντίπαλο» πρέπει να προσπαθήσεις να τον κάνεις ορατό και ευκρινή. Όσο περισσότερο γίνεται.

Ναι, να «Πάμε Άμυνα», όπως μας προτρέπει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο νέο παραινετικό βιντεάκι. Στα τυφλά όμως, χωρίς καλή γνώση του αντιπάλου και σωστή κατανομή ρόλων, καμία άμυνα δεν τελεσφορεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here