Πέρασμα στην Αιωνιότητα!…..του ναυάρχου (ε.α) Μάρκου Γ. Μάστρακα.

0
283

Ο εν αποστρατεία ναύαρχος Μάρκος Γ. Μάστρακας έχει διαπρέψει στο λειτούργημά του διαγράφοντας μια λαμπρή πορεία στο Πολεμικό Ναυτικό και έχει τιμηθεί από την πολιτεία.

Αποδείχθηκε όμως και ένας ταλαντούχος συγγραφέας με το πόνημά του «Πέρασμα στην Αιωνιότητα» όπου αφηγείται με γλαφυρό και εικονογραφημένο λόγο τη ζωή του αδικοχαμένου, μόλις στα 26 του, αδελφού του υποσμηναγού Δημήτρη Μάστρακα, που έπεσε στην Αγχίαλο με F-84.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του ζωντανεύουν συγκινητικές αναμνήσεις όχι μόνο από τον οικογενειακό βίο , αλλά και από γεγονότα – με λεπτομέρεια – που συνέβησαν την εποχή εκείνη. 

Ξεκινά από την γέννηση του Δημήτρη (Μίμη), περνά στη Βάπτιση, στα πρώτα του βήματα στη ζωή, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που μπήκε η χώρα μας στις 28 Οκτωβρίου του ’40, στην Απελευθέρωση, στον Εμφύλιο, και μετά πάλι επιστροφή στη φοίτηση του αδελφού του στη Σχολή Ικάρων στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, την Ορκωμοσία, τη συμμετοχή στο πόλεμο της Κορέας, τη μελέτη του και το ενδιαφέρον του για τη χώρα αυτή, την Αγχίαλο, το δυστύχημα, μέχρι τον τελευταίο σπαρακτικό αποχαιρετισμό όλων προς το άξιο αυτό και τόσο νέο τέκνο της Πολεμικής Αεροπορίας, που δόξασε. 

Στο τέλος ακολουθούν συγχαρητήριες επιστολές προς τον συγγραφέα για το υπέροχο σύγγραμμά του.

Επιπροσθέτως ο Μάρκος Μάστρακας διανθίζει τα γραπτά του με πάρα πολλές φωτογραφίες από οικογενειακές και από προσωπικές στιγμές του αείμνηστου αδελφού του , που κάνουν την αφήγηση ακόμη πιο ζωντανή.

Διαβάζοντάς το κι εγώ διαπίστωσα με πόση φροντίδα κι έννοια είναι γραμμένο, με πόση κατάθεση ψυχής.

Και διαβεβαιώνω ότι πρόκειται για ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα για όλους. Και για τους μεγάλους που θα θυμηθούν και για τους νεώτερους που θα μάθουν πολλές πληροφορίες για την εποχή εκείνη.

Με τη σειρά μου συγχαίρω κι εγώ τον ναύαρχο Μάρκο Μάστρακα για το ήθος και την ευαισθησία που αντιμετώπισε το «Πέρασμα στην αιωνιότητα» του πολυαγαπημένου του αδελφού.

Βιβλία του ιδίου:

– (2008) Αρμενίζοντας στα Πέλαγα των Ναυτικών Αναμνήσεων

– (2011) Ιστορία της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και Συναφών Γεγονότων (1971-2010).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here