Πανικόβλητοι έρχονται στα λόγια του Παυλόπουλου για το ευρωομόλογο!

0
623

Η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται ανοιχτή στο ενδεχόμενο κοινής έκδοσης ευρωομολόγων, καθώς η μάχη κατά του Covid-19 απαιτεί «γενναία» αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Και όμως, ο Έλληνας τ. ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος είχε εδώ και χρόνια αναφερθεί στην αναγκαιότητα αυτή, χαρακτηρίζοντας τη μάλιστα ως ουσιαστική έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης!

Η πρώτη αναφορά έγινε στον Ντράγκι, όταν ο τ. ΠτΔ επισκέφθηκε επισήμως την ΕΚΤ, στην Φρανκφούρτη στις 19 Ιανουαρίου του 2016!

Του τόνισε συγκεκριμένα την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου:

«Έτσι ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια για να καταστεί επιτέλους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματική κεντρική τράπεζα και να έχει όλες τις δυνατότητες που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίζει ευχερέστερα και αποτελεσματικότερα τις μεγάλες κρίσεις που υπάρχουν και που δεν πρόκειται να τελειώσουν»!

Έκτοτε αναφερόταν συνεχώς στο θέμα, σε κάθε ομιλία του για την ΕΚΤ και την ανάγκη τραπεζικής ολοκλήρωσης. Το έχει δηλαδή πει πάνω από 30 φορές έκτοτε.

Εκτεταμένα δε το είχε αναφέρει και στο Παγκόσμιο Συνέδριο του City University of London, στις 10 Νοεμβρίου 2017, όπου ειδικότερα είχε τονίσει ότι η ΕΚΤ πρέπει να εφοδιασθεί με τα μέσα που της επιτρέπουν:

«Να αντιμετωπίσει την άκρως επικίνδυνη κρίση χρέους, που εκδηλώνεται απειλητικά στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Στο σημείο αυτό είναι ανάγκη να επισημανθεί ότι, δίχως την θεσμοθέτηση ενός είδους κατάλληλου «ευρωομόλογου», η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στην αποστολή της για την αντιμετώπιση της προαναφερόμενης κρίσης χρέους και, συνακόλουθα, στην αποστολή της για την δημιουργία προϋποθέσεων πραγματικής και βιώσιμης ανάπτυξης κυρίως εντός Ευρωζώνης».

Ο κ. Παυλόπουλος λοιπόν δικαιώνεται πλήρως από την πληροφορία που μεταδίδει το Bloomberg τονίζοντας πως την ιδέα έθεσε στο τραπέζι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. την Τρίτη.

Εδώ δε σημειωθεί και η δίκαιη οργή των ιταλών ως προς την ΕΕ που όχι μόνο δεν πήραν ευρωπαϊκή βοήθεια στις κρίσιμες ώρες, αλλά τους βοήθησε μόνον η Κίνα!

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο, η Άγκελα Μέρκελ είπε:

«Περιμένουμε τους υπουργούς Οικονομικών να συζητήσουν περαιτέρω σε αυτό το επίπεδο. Θα μιλήσω με τον Όλαφ Σολτς ώστε και η γερμανική πλευρά να μπορεί να λάβει μέρος σε αυτό. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο».

Εάν τελικά το Βερολίνο πει το «ναι» και έρθουν οι πρώτες εκδόσεις κοινών ευρωομολόγων θα μπορούσε να υπάρξει και αισθητή αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας, που τις τελευταίες ημέρες έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Το Reuters από την πλευρά του σχολίαζε πως είναι πολιτικά δύσκολη απόφαση για τους Γερμανούς και πως ενδεχομένως να χρειαστεί να δούμε περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, πριν καταλήξουν οι Ευρωπαίοι σε αυτή την επιλογή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here