Παντελής Παπανικολόπουλος: Είμαστε παρόντες για να ολοκληρώσουμε το έργο μας!

0
1089

Έγκριτος νομικός-δικηγόρος στο επάγγελμα, έμπειρος στα αυτό-διοικητικά με θητεία ως αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και τώρα εντεταλμένος για τα θέματα εκπαίδευσης (προεδρεύει στη δευτεροβάθμια επιτροπή), ο Παντελής Παπανικολόπουλος παραμένει σταθερά στο πλευρό του σημερινού Δημάρχου Κηφισιάς-Ερυθραίας-Εκάλης, πιστεύοντας ότι οι πολίτες θα εμπιστευθούν ξανά για ακόμη μία τετραετία τον συνδυασμό στον οποίο μετέχει.

Ο Παντελής Παπανικολόπουλος μίλησε στο FLN.gr για την επικείμενη μάχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για τους στόχους μιας νέας διακυβέρνησης του Δήμου υπό τον Γιώργο Θωμάκο.

-Κύριε Παπανικολόπουλε, σιγά-σιγά βαδίζουμε προς την τελική ευθεία για τις εκλογές στον Α΄ και στον Β΄ Βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην σκιά του νέου νόμου, του γνωστού ως «Κλεισθένης 1», ο οποίος καταγγέλλεται από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης ως «εργαλείο ακυβερνησίας…

Πράγματι και σας ευχαριστώ για την ερώτηση, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και με ένα καινούργιο Νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση. Νόμο που όχι μόνο δεν εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ, αλλά ναρκοθετεί την επόμενη ημέρα.

Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι «εργαλείο ακυβερνησίας», γεγονός που επεσήμανε και ο Δήμαρχός μας Γιώργος Θωμάκος στην τελευταία πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση που στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία.

Εγώ θα συμπληρώσω, για να περάσουμε στα αυτό-διοικητικά της Κηφισιάς, της Ερυθραίας και της Εκάλης, ότι αν ένας Νόμος προωθεί την ακυβερνησία, είναι απαραίτητο οι πολίτες μας, οι δημότες, να πάρουν εγκαίρως το μήνυμα και να στηρίξουν με την ψήφο τους, δυναμικά και αποτελεσματικά, τον συνδυασμό μας.

Όσο πιο μεγάλη είναι η στήριξη και η συμπαράσταση, τόσο θα απομακρύνεται ο κίνδυνος της ακυβερνησίας σε ένα μεγάλο Δήμο για τον οποίο κοπιάσαμε την τελευταία τετραετία.

-Γιατί να εμπιστευθούν εσάς και να σας δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία και να μην προτιμήσουν την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ή την πλειάδα των υποψηφίων (και από τη δική σας παράταξη), οι οποίοι φιλοδοξούν να διοικήσουν τον Δήμο;

Θα είμαι ειλικρινής. Θα είμαι ευθύς. Ακούστε, η προηγουμένη διοίκηση του κ. Νίκου Χιωτάκη δοκιμάστηκε και κρίθηκε. Οι συνδημότες την αποδοκίμασαν και την έφεραν στη θέση της αντιπολίτευσης στο Δήμο, με το δικό τους αλάνθαστο κριτήριο.

Εμείς, από την πρώτη στιγμή προτάξαμε το συμφέρον του δημότη, του διευρυμένου Δήμου μας και βάλαμε μπροστά τις αρχές της διαφάνειας, της νομιμότητας, της συλλογικότητας και της συμμετοχικής δημοκρατικής διαδικασίας στα αυτό-διοικητικά ζητήματα.

Για πρώτη φορά, με διαδοχικές συνεδριάσεις, σε διαφορετικές γειτονιές, από το Βορρά στο Νότο και από την Ανατολή στη Δύση, ενεργοποιήσαμε τους πολίτες.

Και τους καταστήσαμε κοινωνούς των προβλημάτων και πραγματικούς πρωταγωνιστές στην διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων και στον προγραμματισμό μας. Να μας πουν, πότε στο παρελθόν λειτούργησαν αυτές οι δημοκρατικές διαδικασίες;

Όσον αφορά στους πολλούς υποψηφίους δημάρχους, οι φιλοδοξίες είναι μεν θεμιτές, αλλά οι πολίτες θα είναι οι τελικοί κριτές στην κούρσα για τη δημαρχία. Γιατί σήμερα, όπως προανέφερα, ο Δήμος θα χρειαστεί στην επόμενη περίοδο διακυβέρνησης ισχυρή ηγεσία, η οποία θα κατορθώσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της.

-Θα πει κάποιος. Κύριε Παπανικολόπουλε, έχετε ένα εύρωστο οικονομικά Δήμο, γνωρίζατε τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε υποδομές, γιατί δεν ολοκληρώσατε τον σχεδιασμό σας;

Να συμφωνήσουμε ότι σήμερα, επί δημαρχίας του Γιώργου Θωμάκου, ο Δήμος Κηφισιάς, Ερυθραίας και Εκάλης, έχει νοικοκυρεμένα οικονομικά και καλό Ταμείο. Ευρώ στο Ταμείο, το οποίο θα ζήλευαν πολλοί Δήμοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Η διοίκηση Θωμάκου χάραξε μια πολιτική συνετής διαχείρισης. Και αυτή η πολιτική, σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό εσόδων, απέδωσε καρπούς. Έτσι μας επετράπη να μην αυξήσουμε για παράδειγμα τα δημοτικά τέλη, αλλά αντιθέτως να τα μειώσουμε, ανακουφίζοντας τους συνδημότες μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της κρίσης.

Και μη νομίζετε ότι η Κηφισιά δεν έχει ανθρώπους που ήταν παλαιότερα οικονομικά εύρωστοι και που σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Πολλοί από εκείνους που άλλοτε ανήκαν στη μεσαία τάξη και πάνω, σήμερα βρίσκονται αρκετά σκαλοπάτια κάτω, αδυνατώντας ακόμη και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο.

Σταθήκαμε και θα σταθούμε πλάι τους εφαρμόζοντας κοινωνική πολιτική, με τις γνωστές σε όλους μειώσεις των τελών.

Όσον αφορά στα έργα, θα πρέπει να σημειώσω με έμφαση ότι εχθρός μας ήταν πάντοτε η γραφειοκρατία της κεντρικής διοίκησης και το αυστηρό πλαίσιο που έχει επιβάλλει για να «ωριμάσουν» τα προγραμματιζόμενα έργα και να φθάσουν στο στάδιο της υλοποίησης.

Υπάρχουν μελέτες που τώρα περνούν στη φάση της υλοποίησης –  επαναλαμβάνω χωρίς να ευθύνεται ο Δήμος για τις καθυστερήσεις – και πολλές άλλες μελέτες που έχουν υποβληθεί και αναμένεται η «ωρίμανση» της διαδικασίας.

Ένα πράγμα να γνωρίζετε. Με το σχεδιασμό μας και σύμφωνα με όσα έχουν υποβληθεί σε επίπεδο μελετών, οι πολίτες θα δουν πραγματικά σημαντικά έργα σε υποδομές κατά τη διάρκεια της νέας τετραετίας.

Αλλά εμείς, επειδή δεν σταματάμε, σχεδιάζουμε και άλλα, για να αξιοποιήσουμε πόρους και να δώσουμε λύσεις που θα βελτιώσουν θεαματικά την καθημερινότητα των δημοτών.

-Ποιο θα θέλατε να είναι το τελευταίο δικό σας μήνυμα προς τους συνδημότες σας;

Να εξακολουθήσουν να πιστεύουν σε εμάς και να είναι υπερήφανοι για την επιλογή στήριξης του συνδυασμού μας στην προηγούμενη τετραετία.

Να δουν με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα και με καθαρή ματιά το έργο μας και τη συμπεριφορά μας. Και να μας δώσουν μια νέα θητεία για να συμπορευτούμε όλοι μαζί στο δρόμο για τον στόχο: Για την πόλη που μας αξίζει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here