Παρέμβαση από Ψηλά για Βαλυράκη: Ποιους Πολιτικούς «έδειξαν» οι συνήγοροι της οικογένειας;

0
200

Τη δράση έξω-θεσμικών παραγόντων στην υπόθεση του θανάτου του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη, τον Ιανουάριο του 2021 σε θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας, με κορυφαία την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, κατήγγειλαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι δικηγόροι της οικογένειας του αδικοχαμένου πολιτικού.

«Ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη δεν οφείλεται σε ατύχημα, είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση με συγκεκριμένους φυσικούς αυτουργούς. Κατά συνέπεια, πρέπει να προβληματιστούν όλοι για ποιον λόγο επί μήνες υπήρξε η διακίνηση του σεναρίου του ατυχήματος και για ποιον λόγο παρατηρούνται ανορθόδοξα συμβάντα που κλονίζουν τις εγγυήσεις περί κράτους δικαίου»…τόνισε ο δικηγόρος Νίκος Κωνσταντόπουλος, σχολιάζοντας την συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα με τη χήρα του πολιτικού, Μίνα Βαλυράκη, παρουσία της εισαγγελέως Ευθυμίας Βερροιώτου, κουμπάρας του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας Δημήτρη Προκοπίου, που είχε χειριστεί την υπόθεση θανάτου του 78χρονου πολιτικού.

Όπως κατήγγειλαν, στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Yπουργού παρουσιάστηκε η διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα που είχε υποβληθεί τέσσερις ημέρες νωρίτερα, με βάση την οποία είχε θέσει την υπόθεση στο αρχείο, θεωρώντας ότι επρόκειτο για ατύχημα.

«Για να πειστεί περισσότερο η κυρία Βαλυράκη, προσκλήθηκε η αποσπασμένη εισαγγελέας Βερροιώτου, η οποία είχε ανά χείρας τη διάταξη του κ. Προκοπίου, απευθυνόμενη στη χήρα Βαλυράκη και υποστηρίζοντας ότι ήταν εμπεριστατωμένη διάταξη» επισήμανε η συνήγορος της οικογένειας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όμως η Μίνα Βαλυράκη δεν πείστηκε και μετά την προσφυγή της οικογένειας η υπόθεση βγήκε από το αρχείο, ασκήθηκαν διώξεις και μάλιστα προφυλακίστηκαν δύο άτομα ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη, καθώς είχαν προκύψει αποχρώσες ενδείξεις σε βάρος τους.

«Παραγοντίστικη δραστηριότητα»

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, σε ερώτηση της Μίνας Βαλυράκη γιατί την κάλεσε, ο Yπουργός επικαλέστηκε ότι «έγινε με εντολή Πρωθυπουργού».

«Πρόκειται για παραγοντίστικη δραστηριότητα. Δεν έχει κανένας Yπουργός Δικαιοσύνης δικαίωμα να φωνάζει τη χήρα και να εμφανίζει εισαγγελέα συνεργάτη να την πείσουν ότι είναι ατύχημα. Το ότι το ζήτησε κατά δήλωσή του ο πρωθυπουργός, ακόμα χειρότερα…Από πού και ως πού κάθε υπουργός μπορεί να καλεί τα θύματα και να τα διαβεβαιώνει ότι δεν είναι δόλος αλλά αμέλεια;»…σχολίασε ο δικηγόρος και παλαίμαχος πολιτικός Νίκος Κωνσταντόπουλος, καλώντας τον Κώστα Τσιάρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν το γεγονός ότι έλαβαν πρωτοβουλία για συνάντηση με τη Μίνα Βαλυράκη.

«Δεν είχε κανέναν λόγο να φωνάξει τη χήρα του θύματος για να την πείσει ότι δεν είναι δολοφονία αλλά ατύχημα. Και τώρα οφείλει ο κ. Τσιάρας να πει ότι έκανε λάθος»…συμπλήρωσε.

Ο έτερος δικηγόρος της οικογένειας και στενός φίλος του Σήφη Βαλυράκη, Μανώλης Φωτάκης, έδωσε και μια πολιτική χροιά στην υπόθεση, αναφέροντας πως λίγες ώρες νωρίτερα από τον θάνατό του ο εκλιπών είχε μιλήσει με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, διατυπώνοντας τους ίδιους προβληματισμούς για τα εθνικά θέματα. «Είχαν την τηλεφωνική επικοινωνία και πήγε το τελευταίο του ταξίδι»…ανέφερε.

Ο κ. Φωτάκης επισήμανε πως οι δράστες της δολοφονίας τον κατακρεούργησαν για να βεβαιωθούν ότι είναι νεκρός. «Του έκοψαν την καρωτίδα για να βεβαιωθούν ότι δεν ζει» ανέφερε.

Στη συνέντευξη Τύπου το «παρών» έδωσε και ο γιος του Σήφη Βαλυράκη, Αλέξης, που είχε κληθεί για την αναγνώριση της σορού του πατέρα του.

«Ήμουν ο μόνος που είχα την ατυχία και τον είδα στην αναγνώριση του πτώματος. Ως προς το σενάριο της προπέλας, την καραμέλα που εξυπηρετούσε το ατύχημα, λέω ότι ξυλοκοπήθηκε ο πατέρας μου. Το τι κάνει η προπέλα σε ένα σώμα υπάρχει στη βιβλιογραφία. Δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα στον πατέρα μου. Ήταν κατακρεουργημένος, όχι από προπέλα διαμελισμένος. Είναι αληθές όμως ότι υπήρχε ένα τεράστιο τραύμα στον λαιμό, στην καρωτίδα»…είπε στην «Espresso» και πρόσθεσε: «Τα άλλα, θεωρώ, ήταν αμυντικά χτυπήματα».

Προσφυγή

Στις ευθύνες των Λιμενικών που χειρίστηκαν την υπόθεση αναφέρθηκε ο δικηγόρος της οικογένειας Μ. Φωτάκης, καταγγέλλοντας πως έκαναν έρευνες για τον εντοπισμό του πτώματος του Σήφη Βαλυράκη αντίθετα από το θαλάσσιο ρεύμα. Μάλιστα, δεν κάλεσαν να καταθέσει τον άνθρωπο που βρήκε το άψυχο σώμα του πολιτικού.

Η οικογένεια έχει προσφύγει κατά των Λιμενικών και είναι σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση στο Ναυτοδικείο Πειραιά. Στις ευθύνες του εισαγγελέα Δ. Προκοπίου που είχε θέσει την υπόθεση στο αρχείο αναφέρθηκε επίσης ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

«Είναι κραυγαλέα η διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στην απόφαση του κ. Προκοπίου να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο και στη διατύπωση κατηγορίας για ανθρωποκτονία από πρόθεση και του εντάλματος προς κράτηση των κατηγορουμένων από τον ανακριτή και τον εισαγγελέα. Δεν είναι δύο παραλλαγές. Κακώς ο κ. Προκοπίου παραμένει στη Χαλκίδα»…ανέφερε.

Συμπλήρωσε δε ότι είχε συμμετάσχει ως εισηγητής σε συνέδριο δικηγορικής οργάνωσης στην οποία εμφανίζεται ο συνήγορος που ζήτησε και πέτυχε την άρση της προσωρινής κράτησης των δύο κατηγορουμένων.

Ας σημειωθεί πως η οικογένεια Βαλυράκη έχει προσφύγει για πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος του κ. Προκοπίου στον Άρειο Πάγο, ενώ διενεργείται και προκαταρκτική εξέταση για τις τυχόν ποινικές του ευθύνες από την Εισαγγελία Θήβας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here