Παρέμβαση-Κόλαφος του Ισραήλ για τον East Med!

0
308

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα τολμήσει να συνταχθεί;

Η παρέμβαση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς δείχνει ότι οι δικαιολογίες των Αμερικανών για την εγκατάλειψη του East Med, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα Τουρκικό σχέδιο σε εξέλιξη, προκειμένου να εμποδίσει την γεωπολιτική σημασία του συγκεκριμένου αγωγού, που πλέον συνιστά την μοναδική λύση για απογαλακτισμό της Ευρώπης από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο.

Σε αυτή την εξαπάτηση που ίδιου του Κογκρέσου συμμετείχε ενεργά η Τουρκικής καταγωγής υφυπουργός εξωτερικών του Μπάιντεν!

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron είπε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου του Ισραήλ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ευρώπη εν μέσω κρίσης. Ο αγωγός East Med, που προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα Ισραηλινά ύδατα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου, ανακοινώθηκε το 2016.

«Η έλλειψη Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη, η οποία έχει ωθήσει τις τιμές σε πολυετή υψηλά, έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για τον αγωγό East Med-έναν αγωγό στη Μεσόγειο Θάλασσα που θα μπορούσε να μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ σε Ευρωπαίους πελάτες»…δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Michael Wirth, στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek.

Ανατροπή με τον EastMed;  Ίσως ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάξει τους σχεδιασμούς! H αποκάλυψη του «Directus.gr» είναι αρκετά σημαντική, καθώς όπως φαίνεται ακόμα υπάρχουν ελπίδες!

Ο Wirth υποβάθμισε τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και της επακόλουθης πιθανότητας για ενεργειακή κρίση.

Ο αγωγός East Med, που προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα Ισραηλινά ύδατα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου, ανακοινώθηκε το 2016 και έχουν υπογραφεί αρκετές συμφωνίες μεταξύ των τριών χωρών για το θέμα. Τα τρία κράτη στόχευαν να ολοκληρώσουν το έργο των 6 δις ευρώ έως το 2025, αλλά δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για αυτό.

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο ότι δεν υποστήριζαν πλέον τον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου East Med από το Ισραήλ προς την Ευρώπη, επικαλούμενη την ανάγκη να (επιτραπούν) οι μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προς όφελος των εθνών της περιφέρεια.

Η βιωσιμότητα του αγωγού, ωστόσο, θα μπορούσε να επανεξεταστεί εν μέσω ανησυχιών ότι μια νέα ενεργειακή κρίση διαφαίνεται, καθώς οι ρωσικές εισαγωγές ενέργειας υπόκεινται σε κυρώσεις. Το αργό Brent ξεπέρασε τα 130 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, έχοντας σημειώσει άνοδο πάνω από 30% από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο αγωγός East Med δεν είναι η μόνη νέα ενεργειακή πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στο Ισραήλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέσμευσε 657 εκατομμύρια ευρώ (732 εκατομμύρια δολάρια) για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου και της Ελλάδας τον Ιανουάριο, η οποία έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της διασύνδεσης EuroAsia – η οποία τελικά θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ευρώπη.

Περαιτέρω, το κοίτασμα Φυσικού Αερίου Karish θα συνδεθεί με την εθνική γραμμή φυσικού αερίου του Ισραήλ, ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος τον Μάρτιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here