Παρέμβαση-Κόλαφος του International Press Institute κατά της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

0
253

Η συνεχιζόμενη απόκρυψη εγγράφων έχει σοβαρές συνέπειες για την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Σε συνέχεια της δημοσίευσης της απορριπτικής απόφασης της ΕΑΔ στην πολύκροτη υπόθεση, η οποία κρίνει αντίθετα και από την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, στο κρίσιμο αυτό ζήτημα διαφάνειας και λογοδοσίας, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) έρχεται να παρέμβει με καταγγελτική δήλωση που δημοσιεύθηκε χθες, 21 Ιουνίου.

Διαβάστε το άρθρο εδώ:

Ελλάδα: Αρχή Διαφάνειας πρέπει να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση για διαφημιστική εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης.

Η συνεχιζόμενη απόκρυψη εγγράφων έχει σοβαρές συνέπειες για την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) εξέφρασε σήμερα σοβαρή ανησυχία για την πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) της Ελλάδας να αγνοήσει δικαστική απόφαση και να συνεχίσει να εμποδίζει τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με την πολιτικά υποκινούμενη κατανομή της κρατικής διαφημιστικής χρηματοδότησης στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας COVID-19.

Η IPI πιστεύει ότι η πρόσφατη απόφαση της NTA έχει σημαντικές επιπτώσεις στο δικαίωμα στην ελευθερία της πληροφόρησης στην Ελλάδα, καθώς και στο ευρύτερο τοπίο για την ελευθερία των ΜΜΕ και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, η οποία επηρεάστηκε αρνητικά από τον χειρισμό της κυβερνητικής εκστρατείας «Μένουμε Σπίτι» ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ το 2020.

Όπως τεκμηρίωσαν τότε η IPI και οι εταίροι της στην ταχεία αντίδραση για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (Media Freedom Rapid Response-MFRR), η χρηματοδότηση από την εκστρατεία για τη δημόσια υγεία διανεμήθηκε με επιλεκτικό και αδιαφανή τρόπο.

Τα Μέσα Ενημέρωσης που επικρίνουν την Κυβέρνηση έλαβαν δυσανάλογα χαμηλότερα επίπεδα διαφήμισης σε σύγκριση με τα φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά είχαν πολύ μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα.

Η συνέχεια ΕΔΩ………

Δείτε το Πρωτότυπο άρθρο στα Αγγλικά ΕΔΩ………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here