Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας λόγω παράνομης παρακολούθησης της συζύγου του!

0
320

Την απόφασή του να παραιτηθεί ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής 16/06/2013 ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Νέτσας, στον απόηχο ενός πολύκροτου σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται η επιτελάρχης του.

«Θα παραιτηθώ από την πρωθυπουργία την Δευτέρα 17/06/2013. Έχω επίγνωση της πολιτικής μου ευθύνης», δήλωσε λακωνικά ο κ. Νέτσας, έπειτα από επαφές που είχε στην Πράγα με τους εταίρους της μειοψηφικής κυβέρνησής του.

«Όταν παραιτηθώ, ολόκληρη η (τρικομματική) κυβέρνηση θα παραιτηθεί, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος», συνέχισε ο κ. Νέτσας, προσθέτοντας πως εκτυλίσσονται προσπάθειες σχηματισμού μίας νέας κυβέρνησης συνεργασίας, υπό έναν νέο πρωθυπουργό που θα προέλθει από τους κόλπους του συντηρητικού κόμματός του.

Άγνωστο παραμένει ωστόσο εάν οι δύο άλλοι κυβερνητικοί εταίροι ή ο πρόεδρος της Τσεχίας, θα υποστηρίξουν αυτή την λύση.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα του πως η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία έως τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές του 2014. Για να γίνει αυτό, το νέο σχήμα θα πρέπει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από την 200μελή Βουλή.

Η απόφαση του Τσέχου πρωθυπουργού να παραιτηθεί έρχεται στα χνάρια της σύλληψης της διευθύντριας του γραφείου του, της 48χρονης Γιάνα Ναγκιόβα, η οποία κατηγορείται για δωροδοκία αφότου υποσχέθηκε σε τρεις πρώην βουλευτές του κόμματος του Νέτσας πλουσιοπάροχες θέσεις σε κρατικές εταιρείες, με προϋπόθεση να παραιτηθούν από το κοινοβουλευτικό τους αξίωμα.

Πέραν αυτού, η Ναγκιόβα ερευνάται καθότι φέρεται να ζήτησε, για προσωπικό όφελος, από την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας την παράνομη παρακολούθηση της συζύγου του πρωθυπουργού με την οποία μόλις είχε χωρίσει. Ο ίδιος ο κ. Νέτσας έχει αρνηθεί πως γνώριζε οτιδήποτε για την όλη υπόθεση.

Άλλα επτά υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, μεταξύ τους και δύο στρατηγοί κι ένας συνταγματάρχης του Β' Γραφείου του Στρατού προσήχθησαν σε ανάκριση στο πλαίσιο της διαλεύκανσης της ίδιας υπόθεσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here