«Παραχωρήθηκαν» 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην…. κοινοπραξία Fraport AG – Slentel Ltd!

0
230

Παραχωρηθήκαν τα δικαιώματα διαχείρισης για 40 χρόνια 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία  Fraport AG – Slentel Ltd ή Fraport AG – Όμιλος Κοπελούζου!

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, τα αεροδρόμια του Ακτίου, των Χανίων, της Καβάλας, της Κεφαλονιάς, της Κέρκυρας, της Κω, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σάμου, της Σαντορίνης, της Σκιάθου, της Θεσσαλονίκης και της Ζακύνθου παραχωρούνται στην Fraport AG – Slentel Ltd έναντι «1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και €22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό».

«Η κοινοπραξία Fraport AG – Slentel Ltd υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά και ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών. Το ποσό που προσέφερε η κοινοπραξία ήταν σημαντικά υψηλότερο τόσο από την ανεξάρτητη αποτίμηση όσο και από την αμέσως επόμενη προσφορά» αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ.

«Οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα 4 ετών ανέρχονται σε ποσό περίπου €330 εκατ. ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης σε ποσό περίπου €1,4 δισ. Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον του εφάπαξ τιμήματος και του ετήσιου εγγυημένου καταβλητέου μισθώματος»…..σημειώνεται.

Ως εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης την ανακοίνωση του ανάδοχου για τον διαγωνισμό της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του η σύμβαση θα προβλέπει τον διπλασιασμό της τιμής του εισιτηρίου, αυξάνοντας έτσι το κόστος μετακίνησης για τους Έλληνες πολίτες αλλά και πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Τονίζει δε πως τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι στην πλειοψηφία τους κερδοφόρα και σε θέση να αποζημιώνουν όσα από αυτά είναι ελλειμματικά.

Άρα, εκτιμά, δεν επιβαρύνουν με κανένα τρόπο τα δημόσια ταμεία και όπως υπογραμμίζει η ενέργεια αυτή κινείται στα όρια της νομιμότητας και πραγματοποιείται την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματικών ενώσεων και των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται αντιτίθενται στην εκποίηση τους.

«Η πώληση της δημόσιας αυτής υποδομής προσβάλει ευθέως το δημόσιο συμφέρον και ως ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουμε κατηγορηματικά της αντίθεση μας σε αυτή»….καταλήγει ο κ. Σταθάκης.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο…..και τα συμπεράσματα δικά σας:

{videobox}WF-RppqvvpA{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here