Πνεύμα συναίνεσης στην πρώτη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς.

0
611

Ευρύ ήταν το κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας  στην πρώτη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κηφισιάς, το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου, το οποίο συγκάλεσε ο πρώτος εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Βαγγέλης Αλήτης, από όπου προέκυψε το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και τα Διοικητικά Συμβούλια της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής τις οποίες εξέθεσε ο Γιώργος Θωμάκος αλλά και αυτές των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων υπερψηφίστηκαν και έτσι σχεδόν ομόφωνα εκλέχτηκαν στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ο Σταύρος Ζαπάντης, της Αντιπροέδρου η Μαρία Κεφαλά Σαλματάνη και της Γραμματέως η Νικολέτα Ποντικάκη, προτάσεις των τριών πρώτων κατά σειρά συνδυασμών, του δημάρχου Γιώργου Θωμάκου και των πρώην δημάρχων Νίκου Χιωτάκη και Βασίλη Βάρσου.

Δύο οι απόντες σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο Παναγιώτης Κανακάκης και η Μαρία Σεβδαλή, σύμβουλος με την «Κοινωνία Παρούσα», ενώ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αποχώρησε ο Γιάννης Καπάτσος.

Ο Αντώνης Μήλας από τη «Λαϊκή Ενότητα» ανέφερε ότι είναι αντίθετος με τη διαδικασία εκλογής προεδρείου και Επιτροπών και ψήφισε κατά. Έτσι οι τρεις υποψήφιοι ψηφίστηκαν με 37 ψήφους υπέρ και 1 κατά.

Βάσει  του νέου νομοσχεδίου της ΝΔ που ψηφίστηκε στην Βουλή μέσα στον Ιούλιο του 2019 για την κυβερνησιμότητα των Δήμων ενισχύοντας τη θέση του Δημάρχου, δεν μπορούν να υπάρχουν πολυφωνικές επιτροπές στον Δήμο, αφού στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τα περισσότερα μέλη είναι από τον συνδυασμό που έχει την Δημοτική Αρχή και ακολουθούν οι αμέσως επόμενοι.

Ως αποτέλεσμα οι συνδυασμοί μετά τον τέταρτο ουσιαστικά δεν έχουν ρόλο στις επιτροπές αυτές. Για αυτό στις Επιτροπές αυτές που είναι 9μελείς, τρεις είναι πάγιες θέσεις  που κρατάει η Δημοτική Αρχή.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, δήλωσε ότι θα κρατήσει και στις δύο Επιτροπές  μία θέση, άρα την θέση του προέδρου και οι υπόλοιπες δύο είναι θέσεις αντιδημάρχων, επιλογή επομένως και πάλι του Δημάρχου.

Οι υπόλοιπες 6 θέσεις προκύπτουν με ψηφοφορία μεταξύ των συμβούλων και από αυτούς προέρχονται:

-2 από την Διοίκηση,

-2 από την μείζονα αντιπολίτευση,

-1 από τις επόμενες 2 παρατάξεις  της μειοψηφίας.

Με αυτό τον τρόπο αφήνει ουσιαστικά έξω από το παιχνίδι όλους τους εκλεγμένους όλων των άλλων συνδυασμών. Έτσι από τους 14 εκλεγμένους συνδυασμούς, στις επιτροπές αυτές μπορούν να συμμετέχουν μόνο 4 συνδυασμοί.

Για την Οικονομική Επιτροπή εκλέχτηκαν εκ μέρους:

-της Διοίκησης η Λίλα Παπαδημητρίου και ο Νικήτας Κόκκαλης, με αναπληρωματικούς τον Γιάννη Παντελεάκη και τον Αχιλλέα Κουρέπη,

-της μείζονος Αντιπολίτευσης ο Δημήτρης Λιανός και ο Γιάννης Διονυσιώτης με αναπληρωματικούς τον Βασίλη Καραγιανάκη και τον Γιώργο Κατσίμπα,

-του τρίτου συνδυασμού ο Λογοθέτης  Λαμπρινός με αναπληρωματικό τον Βασίλη Βάρσο

-του τέταρτου συνδυασμού ο Μάνος Μαρκεσίνης, με αναπληρωματικό τον Χρήστο Λαχανά.

Για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εκλέχτηκαν εκ μέρους:

-της Διοίκησης  ο Γιάννης Παντελεάκης και η Κατερίνα Καραλή με αναπληρωματικούς τον Αχιλλέα Κουρέπη και τη Λίλα Παπαδημητρίου.

-της μείζονος αντιπολίτευσης  η Μαργαρίτα Καπετανάκη και ο Στάθης Κύρλος και αναπληρωματικοί ο Κώστας Τσιλιγκίρης και ο Δημήτρης Ανδρεαδάκης.

-του τρίτου συνδυασμού ο Βασίλης Βάρσος με αναπληρωματική την  Νικολέτα Ποντικάκη.

-του τέταρτου συνδυασμού ο Χρήστος Λαχανάς με αναπληρωματικό τον Μάνο Μαρκεσίνη.

Ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, δεν κράτησε κάποια θέση, όπως έπραξε και την προηγούμενη περίοδο αφήνοντας τις θέσεις για τους συμβούλους που εκλέχτηκαν μαζί του, καθώς επίσης και ο Γιώργος Παπαδόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here