Ποινική δίωξη εναντίον του Βγενόπουλου για κακουργήματα!

0
177

Την ποινική δίωξη εναντίον του Βγενόπουλου για δωροδοκία του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου, αποφάσισε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Το δικαστήριο αποφάσισε να συνεδριάσει για να παραπέμψει την υπόθεση στο Κακουργιοδικείο στις 30 Σεπτεμβρίου ώστε να δοθεί χρόνος για επίδοση των κατηγορητηρίων στην Ελλάδα.

Κατηγορούμενοι εκτός του Βγενόπουλου είναι επίσης, ο στενός του συνεργάτης και διευθυντικό στέλεχος εταιριών του ομίλου MIG ακόμη και σήμερα Κυριάκος Μάγειρας, ο επίσης συνεργάτης του Μιχάλης Φόλες, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας μέσω εταιρίας του οποίου φαίνεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο να έγινε ο χρηματισμός, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου και η κόρη του Αθηνά. Παράλληλα κατηγορούνται και οι εταιρίες MIG, η Focus του Μιχάλη Ζολώτα και η A.C. Christodoulou.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι:

1. Συναλλαγές με αντιπροσώπους που υποδηλώνουν διαφθορά
2. Δεκασμός Δημοσίου Λειτουργού
3. Ενεργός δωροδοκία οικείων δημοσίων αξιωματούχων
4. Δωροληψία από οικείους δημόσιων αξιωματούχων
5. Κατάχρηση εξουσίας
6. Δόλος και κατάχρηση εξουσίας από δημόσιο αξιωματούχο
7. Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η υπόθεση αφορά τη δωροδοκία του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου με ένα εκατ. ευρώ από την εταιρεία Focus του Ζολώτα, η οποία είχε δανειοδοτηθεί από τη Marfin-Λαϊκή με πάνω από 700 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο η Focus διαβίβασε τα χρήματα στην εταιρία του Χριστοδούλου με οδηγίες του Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλων αξιωματούχων της MIG.

Δηλαδή η εταιρία του Ζολώτα λειτούργησε ως όχημα για να μεταφερθούν τα χρήματα στον κύπριο πρώην κεντρικό τραπεζίτη, αφού φαίνεται ότι από τα χρήματα που έπαιρνε ως δάνειο κάποια χρησιμοποιήθηκαν για τον χρηματισμό.

Η δωροδοκία έγινε προκειμένου ο Χριστουδούλου ως κεντρικός τραπεζίτης να μην κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο όταν ο Βγενόπουλος και συνδεδεμένες μ’ αυτόν εταιρίες εξαγόρασαν περίπου το 20% της Λαϊκής Τράπεζας από την HSBC.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χριστοδούλου είχε καταδικαστεί τον Οκτώβριο του 2014 σε πέντε μήνες φυλάκιση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για τη μια πτυχή της υπόθεσης που αφορούσε το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου μάλιστα είχε παραδεχθεί έξι κατηγορίες που αφορούν αδικήματα φορολογικής φύσεως. Παράλληλα το δικαστήριο είχε επιβάλλει στην εταιρία του Χριστοδούλου A.C Christodoulou Consultants Ltd χρηματική ποινή ύψους 13.500 ευρώ. Ο Χριστοδούλου αποφυλακίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 2015.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, ο Ανδρέας Βγενόπουλος όπως και οι ελλαδίτες συγκατηγορούμενοί του θα κληθούν να παρουσιαστούν στο δικαστήριο.

Αν δεν το πράξουν την ημέρα που έχει καθοριστεί, πράγμα που είναι πιθανό αφού ο Βγενόπουλος δεν αποκλείεται να ακολουθήσει την τακτική των διεθνώς καταζητούμενων συνεργατών του Μπουλούτα και Φόρου τότε θα εκδοθούν εναντίον τους εντάλματα σύλληψης και θα υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ελληνικές αρχές για την έκδοσή τους.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here