Προκλήσεις Δίχως Τέλος: Η Άγκυρα αμαύρωσε τη Νατοϊκή πρωτοβουλία αλληλεγγύης με το Β-52 με αερομαχίες.

0
395

-Επιχειρούσαν πτήση δυτικά του 25ου Μεσημβρινού

-Stop από τα «φαντάσματα» στα readiness της Σκύρου

-Πρόκληση εντός της Συμμαχίας

Η χρονική περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από γεωπολιτική αστάθεια και την προσπάθεια κάποιων να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία και με μία ακόμα κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε εξέλιξη φέτος, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας προς διάφορες κατευθύνσεις και ιδίως προς όσους συνειδητά ή ασυνείδητα πολώνουν εκ των έσω το κλίμα εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας υποσκάπτοντας τα θεμέλιά της.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή έγινε η επιχείρηση «ALLIED SKY» σύμφωνα με το σχεδιασμό της οποίας τέσσερα αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Β-52 διήλθαν άνωθεν του εναερίου χώρου των ευρωπαϊκών χωρών-μελών της Συμμαχίας.

Η εν λόγω επιχείρηση, μπορεί να δηλώθηκε ότι θα διεξαχθεί σχεδόν σε όλη την Ευρώπη με στόχευση την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής δίνοντας έμφαση στην πυρηνική αποτρεπτική πολιτική, η επιλογή πραγματοποίησής της όμως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στέλνει ως επιτακτικά αναγκαίο ένα μήνυμα συμμαχικής αλληλεγγύης.

Πέταξαν Δυτικά της Ικαρίας

Κι όμως η Άγκυρα δεν δίστασε να αμαυρώσει την αμερικανική και ΝΑΤΟική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα και παρά το γεγονός ότι είχε επιβεβαιωμένα συμφωνηθεί απ’ όλες τις πλευρές συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής, να παραμείνουν εκτός του FIR Αθηνών τα τουρκικά μαχητικά που συνόδευαν το αμερικανικό βομβαρδιστικό, οι Τούρκοι πιλότοι όχι μόνο εισήλθαν παραβιάζοντας τα συμφωνηθέντα, αλλά η οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν με Tweet τους ότι «συνόδευσαν βαθιά εντός του διεθνούς εναέριου χώρου του Αιγαίου» το αμερικανικό B-52.

Το θράσος, η αναίδεια, η αλαζονεία και τα ψεύδη έχουν και τα όρια τους, με την Τουρκία να «αριστεύει» σε όλα και να εκθέτει ανεπανόρθωτα ακόμα και αυτούς τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ για μία δράση στην οποία κανονικά δεν χωράνε ούτε σκοτεινές μεθοδεύσεις, ούτε ανατολίτικα κόλπα.

Είναι προφανές πλέον ότι η επιθετικότητα της Γείτονος βλάπτει εκ προθέσεως όχι μόνο την ενότητα αλλά και την αξιοπιστία της Συμμαχίας και αυτών των ΗΠΑ που προσέφεραν τα αεροσκάφη τους για αυτή την αποστολή και διοργάνωσαν και στήριξαν την πρωτοβουλία, με την Τουρκία να δείχνει ακόμα μία φορά ότι δεν διαθέτει ούτε τη στοιχειώδη ευαισθησία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Αερομαχία με μάρτυρες το πλήρωμα του Β-52

Φυσικά και όπως συμβαίνει πάντα στον ουρανό του Αιγαίου αλλά και αλλού, τα Ελληνικά μαχητικά που βρίσκονταν ήδη στον αέρα επιπλέον των συνοδών του B-52 (γιατί η Ελλάδα γνωρίζει με ποιους έχει να κάνει), αναχαίτισαν, καταδίωξαν και έτρεψαν σε φυγή τα Τουρκικά αεροσκάφη που έσπευσαν κακήν κακώς να αποχωρήσουν από το FIR Αθηνών, γεγονός που παρέλειψαν να μνημονεύσουν για ευνόητους λόγους στο θρασύτατο Tweet τους οι Τούρκοι.

Το Β-52 με την 337 μοίρα πάνω από την Αθήνα ως τα Σκόπια

Εν τέλει, το Αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52 συνοδευόμενο από μία τετράδα Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, διέτρεξαν το διεθνή εναέριο χώρο του FIR Αθηνών όπως και τον ελληνικό εναέριο χώρο από το Ανατολικό Αιγαίο έως την Αθήνα και στη συνέχεια κινούμενα βόρεια, πέταξαν στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, όπως είχε συμφωνηθεί από όλους του συμμετέχοντες από πριν, σε μία αναμφισβήτητη ένδειξη προς τη βόρεια γείτονα χώρα της ισχυρής συμμαχικής μας αλληλεγγύης, η οποία ούτε μεμονωμένη είναι ούτε αποσπασματική.

Παρά τη σκιά της Τουρκικής παραβατικότητας και αναξιοπιστίας, αυτή η υψηλού συμβολισμού κοινή δραστηριότητα Ελληνικής και Αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας άνωθεν των ουρανών της Χώρας μας και της Βόρειας Μακεδονίας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας της Συμμαχίας, συνολικά αλλά και της νοτιοανατολικής πτέρυγας της ειδικότερα, σε πείσμα όσων την υπονομεύουν θυσιάζοντάς την στο βωμό των προσωπικών τους ιδιοτελών συμφερόντων, αποδεικνύοντας στην πράξη και για ακόμα μία φορά ότι θέτουν το αρραγές συμμαχικό μέτωπο σε τουλάχιστον δεύτερη μοίρα.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις των ΝΑΤΟικών αρχών και της Αμερικανικής πλευράς και πραγματικά ελπίζουμε να μην επιλέξουν ως αντίδραση για ακόμα μία φορά την εκκωφαντική σιωπή ή τη λήψη ίσων αποστάσεων.

Οι μέθοδοι αυτές έχουν πλέον ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλον παρά μόνον την Τουρκία, η οποία τις αντιλαμβάνεται όχι ως ένδειξη αυτοσυγκράτησης αλλά ως επίδειξη δειλίας. Ίδωμεν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here