ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ!

0
368

Καύσιμη ύλη περίπου δέκα χιλιάδων τόνων (10.000) απομακρύνθηκε από 700 στρέμματα δασικής έκτασης, τα οποία καθαρίστηκαν από συνεργεία του Δήμου Κηφισιάς και εργολάβους και στις τρεις δημοτικές ενότητες.

Για πρώτη φορά γίνεται μια τόσο σημαντική παρέμβαση πρόληψης για τα δάση μας, καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν σημαντικοί περιορισμοί από το Δασαρχείο.

Αφορά στο σύνολο των περιαστικών κυρίως δασικών εκτάσεων με έμφαση ασφαλώς σε Φασίδερι και Καστρίτσα που κηρύχθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης λόγω επαπειλούμενου κινδύνου».

Αμέσως μετά τη «Μήδεια» η Πολιτική Προστασία απελευθέρωσε όλους τους δασικούς δρόμους μας από πεσμένα δένδρα και κλαδιά και η Τεχνική Υπηρεσία μας τους επισκεύασε. Έως τον Μάιο είχαν γίνει αποψιλώσεις με βάθος παρέμβασης 3 έως 5 μέτρων εκατέρωθεν των δασικών οδών.

Εντός του Μαΐου με εργολαβία του Δήμου απομακρύνθηκαν 250 τόνοι δασικής καύσιμης ύλης από Φασίδερι και Καστρίτσα.

Στη συνέχεια εργολάβοι της Γενικής Πολιτικής Προστασίας, συνέχισαν εκεί που δεν μπορούσαν να παρέμβουν τα μηχανήματα:

Σε έκταση 550 στρεμμάτων Καστρίτσας-Φασίδερι έκοψαν και απομάκρυναν 400 ιστάμενα ξερά δέντρα, από πυρκαγιές προηγουμένων δεκαετιών, έκαναν αραίωση βλάστησης με κοπή μικρών δέντρων και απομάκρυναν καύσιμη ύλη περίπου εννέα χιλιάδων τόνων (9.000)!!!

Οι αποψιλώσεις και οι καθαρισμοί σε δασύλλια κι εκτάσεις συνεχίζονται από τις Υπηρεσίες Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας.

Ο Δήμος Κηφισιάς έλαβε από κρατική επιχορήγηση λιγότερα από το 50% των δαπανών για την φυσική καταστροφή «Μήδεια». Η πρόθεση του Δήμου είναι αυτό που ξεκίνησε φέτος να συνεχιστεί και να λάβει μόνιμο χαρακτήρα.

Είναι αυτονόητο ότι απαιτούνται σημαντικοί πόροι οι οποίοι δεν καλύπτονται από τα δημοτικά τέλη που παραμένουν σταθερά και σε ορισμένες περιοχές όπως η Εκάλη, μειωμένα. Ο Δήμος Κηφισιάς θα διεκδικεί συνεχώς χρηματοδοτήσεις για παρεμβάσεις πρόληψης και προστασίας των περιαστικών δασικών εκτάσεων του Δήμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here