Πρόσω ολοταχώς βάσει προγράμματος – Το έργο της Νέας Δημοτικής Αρχής – Απολογισμός του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» για το 2015!

0
294

Αγαπητοί συνδημότες,

η Νέα Δημοτική Αρχή κρίνεται καθημερινά, από ενημερωμένους πολίτες, σε σχέση με το αν τηρεί ή όχι τα υπεσχημένα, υλοποιώντας το πρόγραμμά της για μια ΝΕΑ Κηφισιά. Κι αυτό γιατί ο ρόλος του ενεργού πολίτη δεν είναι μόνο η κατακραυγή και η μονοδιάστατη στάση του -είμαι «υπέρ» ή «κατά»- για ιδιοτελείς πολλές φορές λόγους και σκοπούς, αλλά η αρωγή του με συμμετοχή, παρεμβάσεις και υποδείξεις. Ιδιαίτερα στην εποχή μας, η ανάγκη για ενεργούς δημότες που ενημερώνονται, κρίνουν και συγκρίνουν είναι μεγάλη. Βεβαίως, όταν η Διοίκηση κωφεύει, τότε διεκδικούμε τα δικαιώματά μας με τα έννομα μέσα. 

Έχοντας ως αρχή ότι ένα κόμμα ή ένας συνδυασμός, πρέπει να πορεύεται βάσει των προγραμματικών του/της δηλώσεων, είναι πολύ εύκολο να ξεφυλλίσουμε το πρόγραμμα* του συνδυασμού «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» (Συμμαχία πολιτών Κηφισιάς-Ν. Ερυθραίας-Εκάλης) – αυτά δηλαδή που μας υποσχέθηκαν προεκλογικά –  «Πρόγραμμα Κοινωνικής Πολιτικής*» και με βάση τους πρόσφατους απολογισμούς που έκαναν ο κ. Δήμαρχος, τα ΝΠΔΔ, οι Αντιδήμαρχοι αλλά και οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με αρμοδιότητες στην Διοίκηση του Δήμου, να τους κρίνουμε! 

Το Διοικητικό Συμβούλιο ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ: Πρόεδρος: Απόστολος Κασιούρας, Αντιπρόεδρος: Χριστίνα – Μαρία Τσιάμα και επίσης από την πλευρά της πλειοψηφίας μετέχουν ως τακτικά μέλη οι Ελευθερία Λιαπάκη, Μπέσυ Κολοβάκη, Γεράσιμος Πόλης, Δημήτρης Κυριάκος, Μαρία Βεσαλά, Καίτη Ρούσου, Γεώργιος Σδράλιας Γέωργιος, ενώ από την πλευρά της μειοψηφίας ως τακτικά μέλη οι Μαρία Κεφαλά – Σαλματάνη, Ιωάννης Κουνέλλας, Σοφία Πάντου, Σπυρίδων Μούρκος, Άθως Κολιανδρής, Ελισάβετ Χατζηαντωνάκη. Από την πλευρά της πλειοψηφίας ως αναπληρωματικά μέλη οι Μαστρογιάννη – Ρίζου Βαρβάρα, Πατρικάκος Γρηγόρης, Ζαχείλας Δημήτρης, Χρονέα Ζέτα, Δρυμπέτη Ηλέκτρα και από την πλευρά της μειοψηφίας ως αναπληρωματικά μέλη οι Βενιζέλου – Κοντιζά Μαρία, Βολτυράκης Ευάγγελος, Ανατολιωτάκης Νικόλαος, Φραγκιαδάκης Χαράλαμπος, Χριστοδούλου Χρίστος.

Το Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ κινήθηκε σε επτά (7) άξονες: 1.Κοινωνικές Δομές του Δήμου, 2.Κοινωνική Μέριμνα, 3.Ευρωπαϊκά Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, 4.Εκδηλώσεις 5.Συνεργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις, 6.Προληπτική Ιατρική, 7.Αποκατάσταση ζημιών των υφιστάμενων κτιρίων και στη διαμόρφωση δύο περαιτέρω χώρων.

1.Δομές του Δήμου:

Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης αλλά και της ανεργίας που πλήττει μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση των ατόμων που ωφελούνται από τις Δομές του Δήμου μας.

Για να έχετε μια σαφή εικόνα, αρκεί να δούμε την ποσοστιαία μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που κατέφυγαν στις παρακάτω Δομές: στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, στο Κοινωνικό Φαρμακείο και στο Κοινωνικό Συσσίτιο. Έτσι συνεχίστηκε η συνεργασία με την ΜΚΟ «ΦΑΡΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» η οποία λειτουργεί τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου μας.

Ενώ στο συσσίτιο το 2014 εξυπηρετούνταν 129 άτομα και οικογένειες, το 2015 ο αριθμός τους ανέρχεται σε 229. Υπάρχει δηλαδή μια αύξηση 80% περίπου.

Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετούνταν 210 οικογένειες το 2014 ενώ τώρα ο αριθμός τους ανέρχεται σε 253, δηλαδή αύξηση 20%.

Στο Κοινωνικό Φαρμακείο οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 139 για το 2014 και 196 για το 2015, δηλαδή αύξηση 40% περίπου.

Στα Πολυιατρεία του Δήμου μας η στελέχωση τους με εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων υπήρξε πολύ καλή. Θερμές ευχαριστίες για το αξιόλογο έργο που επιτελούν.

Στο Πολυιατρείο Κηφισίας εξετάστηκαν τον τελευταίο χρόνο 3.218 άτομα ενώ στο ΔΡΥΜΠΕΤΕΙΟ ο αριθμός ήταν 1.648 άτομα ( πέρυσι 1.282) αύξηση 35% Έχουμε έτσι έναν συνολικό αριθμό 4.866 ατόμων που επισκέφθηκαν τα Πολυιατρεία και εξυπηρετήθηκαν από αυτά. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε εδώ ότι συνεχίστηκε σε αυτά και η δωρεάν εξέταση του Pap test. 

2. Κοινωνική Μέριμνα: 

• Συνεχίστηκε η στήριξη και συμβουλευτική σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προσωπικά, οικογενειακά , εργασιακά , οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Τα άτομα που επισκέφθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό ανήλθαν σε 43 στη Μέριμνα και 119 στο ΔΡΥΜΠΕΤΕΙΟ (σε συνεδρίες).

• Συνεχίστηκε η συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία της πόλης μας η οποία και δέχθηκε 12 εισαγγελικές παραγγελίες που αφορούσαν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και παραβατικότητας προς ανήλικα άτομα για τις οποίες επιλήφθηκαν οι κοινωνικοί λειτουργοί.

• Συνεχίζεται το πρόγραμμα Συμβουλευτική στα σχολεία όπου παρέχεται συμβουλευτική στήριξη σε μαθητές (κυρίως) αλλά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς από ψυχολόγους μας.

• Και φέτος το καλοκαίρι έλαβε χώρα και ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο θεσμός του Καλοκαιρινού Παιδότοπου που είναι διάρκειας 5 εβδομάδων και στόχο έχει τη φύλαξη και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών ηλικίας 5-12 ετών με παράλληλη ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Φέτος εμπλουτίστηκε και με νέες δράσεις που ενθουσίασαν παιδιά και γονείς όπως : θέατρο, καλλιέργεια φυτών, εκτροφή μεταξοσκώληκων κ.α. Συμμετείχαν 475 παιδιά και 42 άτομα προσωπικό όπως παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, καθηγητές μουσικής και γυμναστικής.

• Συνεχίστηκε και συνεχίζεται το πρόγραμμα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου στο οποίο συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που αντιμετωπίζουν κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα. Ο αριθμός των παιδιών που το παρακολούθησε ανήλθε στα 75. Αυτό το πρόγραμμα υλοποιείται αποκλειστικά και μόνο από εθελοντές καθηγητές (30) όπου στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο Κος Γιώργος Σκορδίλης που τον διακρίνει ευαισθησία καθώς και αποτελεσματικότητα. Σε όλους αυτούς απευθύνεται από μέρους όλων μας ένα μεγάλο ευχαριστώ.

• Η Κοινωνική Μέριμνα συνέχισε τη συνεργασία της με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ στον τομέα της εκπαίδευσης και της άσκησης φοιτητών και σπουδαστών που ανήκουν στα επαγγέλματα Υγείας , Πρόνοιας , Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών σπουδών.

3. Ευρωπαϊκά Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα:

• Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα «I don’t fall» που αφορούσε την πρόληψη των πτώσεων ατόμων 3ης ηλικίας. 

• Η Κοινωνική Μέριμνα μαζί με τον Δήμο Κηφισιάς συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη του Δήμου Κηφισιάς», το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μέσω του ΕΣΠΑ. Σκοπός της δράσης είναι η εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο και η ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και στήριξη προς τους άστεγους του Δήμου Κηφισίας.

• Στα πλαίσια του προγράμματος «Mobility for welfare» έλαβαν χώρα επισκέψεις 2 διαφορετικών ομάδων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών από τη Σουηδία, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στις Δομές και αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες με τους δικούς μας κοινωνικούς επιστήμονες. Στο τέλος έφυγαν ενθουσιασμένοι και εντυπωσιασμένοι για το έργο που συντελείται εδώ παρόλη την οικονομική στενότητα.

4. Ενημερωτικές εκδηλώσεις 

Η Κοινωνική Μέριμνα διοργάνωσε τρεις εκδηλώσεις με θέματα: 

• Ανεργία στου νέους και τρόποι αντιμετώπισής τους.
• Μύθοι και αλήθειες για τα αντιβιοτικά.
• Μεταμόσχευση του μυελού των οστών.

Στο πλαίσιο της εθελοντικής αιμοδοσίας διενεργήθηκαν 3 αιμοδοσίες για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος που διατηρούμε στα Νοσοκομεία «ΛΑΙΚΟ» και «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» απ’ όπου εξυπηρετηθήκαν συμπολίτες μας όταν υπήρξε ανάγκη μετάγγισης αίματος.

5. Διεύρυνση συνεργασιών και με άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις για την ενίσχυση των αυξανόμενων αναγκών σε τρόφιμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου ( εστιατόρια, ταβέρνες, φούρνους κλπ).

Για τον ίδιο σκοπό οι λαϊκές αγορές του Δήμου μας, προμηθεύουν με σημαντικές ποσότητες τροφίμων τις υπηρεσίες του Δήμου. «Από τη θέση αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρόεδρό τους, τον κ. Κώστα Κακαρατζά ο οποίος βοήθησε σημαντικά σε αυτήν τη συνεργασία. Επίσης, πολλές ευχαριστίες και προς τους παραγωγούς των «λαϊκών χωρίς μεσάζοντες» οι οποίοι μας παρέδωσαν μεγάλο αριθμό προϊόντων». (Α. Κασιούρας)

6. Προληπτική Ιατρική 

• Δωρεάν σπιρομετρήσεις για τον έλεγχο της λειτουργίας του αναπνευστικού.

• Δωρεάν εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης για τον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη.

• Υπάρχει σε εξέλιξη συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία « Ο ΝΕΣΤΩΡ» που ειδικεύεται στην νόσο Alzheimer και στη γεροντική άνοια και που προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Πολυιατρείο σε εβδομαδιαία βάση.

•Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το Εθνικό Διαδημοτικό δίκτυο Δίκτυο Υγειών Πόλεων Προαγωγής Υγείας συμμετείχε ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ στο πρόγραμμα δωρεάν ψηφιακών μαστογραφιών σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες του Δήμου μας , καθώς και στο πρόγραμμα της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε αριθμό συμπολιτών μας. Επίσης συμμετείχαμε σε Πανελλήνιο συνέδριο του ως άνω δικτύου.

7.Αποκατάστασης ζημιών των υφιστάμενων κτιρίων και στη διαμόρφωση δύο (2) περαιτέρω χώρων.

Τέλος, δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι σοβαρές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών των κτιρίων της Κοινωνικής Μέριμνας (όπως service κλιματιστικών, αποκατάσταση της περίφραξης και των φθαρμένων ξύλινων στοιχείων στα παγκάκια, αποκατάσταση ζημιών οροφής και καθαρισμός αυτής, καθαρισμός υδρορροών, δημιουργία ράμπας για ΑμεΑ, απομάκρυνση παλαιών και φθαρμένων υλικών κλπ.)

•Ο πρώτος από τους δύο νέους χώρους αφορούσε στο ΔΡΥΜΠΕΤΕΙΟ, καθώς είχε προγραμματισθεί να λειτουργήσει εκεί το παράρτημα του ΠΕΔΥ Ν. Ερυθραίας. Όμως εντελώς αιφνιδιαστικά ενημερώθηκε ο Πρόεδρος κ. Α. Κασιούρας, ότι το υποκατάστημα της Ν. Ερυθραίας θα έπρεπε να μετακομίσει εντός μιας εβδομάδας στο κεντρικό κτίριο του ΠΕΔΥ Αμαρουσίου.

Για να μη συμβεί αυτό, τηρήθηκε το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο και με ταχεία και σωστή διαμόρφωση των χώρων του ΔΡΥΜΠΕΤΕΙΟΥ (τόσο του 1ου όσο και τμήματος του 2ου ορόφου) λειτουργεί τώρα εκεί, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, το υποκατάστημα του ΠΕΔΥ Ν. Ερυθραίας, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους συμπολίτες μας. 

• Ο δεύτερος χώρος που διαμορφώθηκε αφορά στο ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΚΕΝΤΡΟ της Κηφισιάς ( δωρεά του ιδρύματος ΛΕΒΕΝΤΗ) ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ως ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και ΚΕΝΤΡΟ για ΑμεΑ. 

Σκοπός του Κέντρου είναι να αμβλυνθούν οι εκάστοτε δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί, με εξατομικευμένα προγράμματα, σε ένα οργανωμένο περιβάλλον προσαρμοσμένο και αυτό στις ανάγκες του παιδιού.

Πάνω σε αυτό το πνεύμα θα γίνουν επιπλέον δραστηριότητες όπως καλλιτεχνικά εργαστήρια, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις γονέων, θεραπεία μέσω τέχνης, περιβαλλοντικό πρόγραμμα κ.α.

Η λειτουργία του Κέντρου γίνεται σε συνεργασία με τον κοινωνικό φορέα «ΕΔΡΑ», έχει την ονομασία «ΠΝΟΗ» και αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται 15 παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας . Πρόκειται για παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα μάθησης , λόγου και σχολικής ένταξης. 

Το ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΝΟΗ στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα που την απαρτίζουν επαγγελματίες ψυχικής υγείας όπως : κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, ειδικοί παιδαγωγοί , λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές. Να σημειωθεί εδώ ότι τα έξοδα λειτουργίας του Κέντρου όπως μισθοί εργαζομένων, γραμματεία κλπ. επιβαρύνουν την « ΕΔΡΑ» ( Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων). Σύντομα προβλέπεται και η λειτουργία του τμήματος των ΑμεΑ.

Τέλος όσον αφορά στο 2016 οι στόχοι του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ είναι:

• Δημιουργία ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ
• Δημιουργία Κέντρου Μάνας-Παιδιού
• Διευρυμένο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής
• Λειτουργία Κέντρου Διημέρευσης ΑμεΑ
• λειτουργία τμήματος των ΑμεΑ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΝΟΗ
•Ενεργός συμμετοχή στις δραστηριότητες του ΕΔΔΥΠΥ (Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων).

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here