Πρόσω ολοταχώς βάσει προγράμματος – Το έργο της νέας Δημοτικής Αρχής.

0
226

Μια από τις μεγαλύτερες εκλογικές ανατροπές στην ιστορία της πόλης αλλά και της Αττικής πέτυχε στις περασμένες δημοτικές εκλογές (Μάιος 2014) ο συνδυασμός «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» (Συμμαχία πολιτών Κηφισιάς-Ν. Ερυθραίας-Εκάλης) και ο επικεφαλής της Γιώργος Θωμάκος, που εξελέγη με ποσοστό 51,56% νέος δήμαρχος Κηφισιάς για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και τη διαφορά των 21 ποσοστιαίων μονάδων / 6782 ψήφων (46,4% Χιωτάκης – 25,68% Θωμάκος), όλα έδειχναν ότι εύκολα ή δύσκολα ο κ. Ν. Χιωτάκης θα ανανέωνε τη θητεία του για τέταρτη φορά.

Η φθορά όμως του κ. Ν. Χιωτάκη από την πολυετή παραμονή του στην εξουσία αλλά και το αίτημα των δημοτών για αλλαγή και απαλλαγή από το «κατεστημένο» του, κυριάρχησαν εν τέλει στη συνείδηση των ψηφοφόρων.

Δεν ήταν μόνο τα δώδεκα χρόνια του κ. Ν. Χιωτάκη αλλά και η ανακύκλωση των ίδιων προσώπων επί σχεδόν μια εικοσαετία που έπαιξε τον δικό της ρόλο στον καθορισμό του αποτελέσματος. Κάποιοι βρέθηκαν απευθείας από τα έδρανα μιας Σχολής στο Δημαρχείο, ενώ κάποιοι άλλοι αποχώρησαν μετά από 50 χρόνια προσφοράς στα κοινά της Κηφισιάς, αφήνοντας στη θέση τους κάποιον νεοεκλεγέντα διάδοχο-υιό!

Αυτά πλέον ανήκουν στην ιστορία και περνάμε στο θέμα μας, που δεν είναι άλλο από την αξιολόγηση της Νέας Διοίκησης του Δήμου μας μετά το πέρας ενός χρόνου και κάποιων μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Έχοντας σαν αρχή ότι ένα κόμμα, ένας συνδυασμός, πρέπει να πορεύεται βάσει των προγραμματικών του/της δηλώσεων, είναι πολύ εύκολο να ξεφυλλίσουμε το πρόγραμμα του συνδυασμού, «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» (Συμμαχία πολιτών Κηφισιάς-Ν. Ερυθραίας-Εκάλης) αυτά δηλαδή που μας υποσχέθηκαν προεκλογικά και με βάση τους πρόσφατους απολογισμούς που έκαναν τόσο ο κ. Δήμαρχος όσο και τα ΝΠΔΔ, οι Αντιδήμαρχοι και οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με αρμοδιότητες στην Διοίκηση του Δήμου, να τους κρίνουμε! 

Θα ξεκινήσω από τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος έκανε δύο απολογισμούς. Έναν μετά το πέρας εννέα μηνών (Σεπτέμβριος2014-Μάιος 2015), την Τετάρτη 24 Ιουνίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Κηφισιάς «Δήμαρχος Β. Γκατσόπουλος» και μια δεύτερη περιληπτική κατά την κοπή της Πίτας του Δήμου Κηφισιάς, εικάζω επειδή προκλήθηκε από τον πρώην Δήμαρχο που έδωσε συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα και δήλωσε για τη νέα Διοίκηση: «Πολλά λόγια, από έργα τίποτα»

Ο Γιώργος Θωμάκος μίλησε επί μιάμιση περίπου ώρα, συγνώμη κ. Δήμαρχε αλλά…..μας κουράσατε, αναλύοντας το έργο της δημοτικής αρχής, το οποίο χώρισε σε 28 ενότητες, που αφορούσαν τους τομείς δράσης του Δήμου, όπως η Οικονομία, η Κοινωνική Πολιτική, η Παιδεία, ο Δημόσιος Χώρος, η Καθαριότητα, το Περιβάλλον, η Τοπική Δημοκρατία, το Τεχνικό έργο, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η Εξυπηρέτηση των Πολιτών, η ‘Ύδρευση, η Επιχειρηματικότητα, η Ζωοφιλία, ο Τουρισμός κ.ά.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχουν γίνει μεγάλα έργα στην πόλη λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει γενικότερα η χώρα, ωστόσο η Διοίκηση παράγει έργο σε όλους τους υπόλοιπους τομείς δίνοντας προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική και στον άνθρωπο, στην Παιδεία, στην επίλυση προβλημάτων υγιεινής και ασφάλειας και στην απελευθέρωση των δημόσιων χώρων ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς δυσκολίες στην πόλη οι γονείς με τα παιδιά τους και οι ηλικιωμένοι.

Η απελευθέρωση των πεζοδρομίων είναι ένας στόχος με βάθος πενταετίας, αλλά ήδη παρουσιάζει κι αυτός απτά αποτελέσματα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ*

«Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε φυσική απογραφή σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Ως τώρα, είχε γίνει μόνο λογιστική απογραφή, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε το τι υπάρχει στον Δήμο Κηφισιάς».

Ενδεικτικά, έγινε καταγραφή όλων των τηλεφωνικών γραμμών και διακοπή 60 ανεξάρτητων (τηλεφωνικών) γραμμών, καθώς το κόστος τους ήταν αυξημένο. Σήμερα, αναμένουμε τις προσφορές των εταιρειών τηλεφωνίας, με σκοπό την εξασφάλιση οικονομικότερων προγραμμάτων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το ΝΠΔΔ «Κοινωνική Μέριμνα» του Δήμου ενέταξε τις τηλεφωνικές της γραμμές σε ειδικά προγράμματα, με αποτέλεσμα τη μείωση των εξόδων τουλάχιστον κατά το ήμισυ.

Με στόχο να συνταχθεί μία συνολική προμήθεια για τις ανάγκες των σχολείων που θα μειώσει το κόστος σε γραφική ύλη, αναλώσιμα, χαρτικά και απορρυπαντικά, ο Δήμος προχώρησε σε ομαδοποίηση των αναγκών.

Επίσης, η Α/βάθμια και Β/βάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου φρόντισαν για την εξόφληση λογαριασμών ΕΥΔΑΠ συνολικού ύψους 39.400 ευρώ από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων διοικήσεων (θα δω αν τα βάλω όλα λόγω χώρου, μπορείς να μου υποδείξεις;; )

*λεπτομέρειες μπορεί κανείς να βρει στο Δελτίο Τύπου του Δήμου και στις τοπικές εφημερίδες

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημαντική προτεραιότητα του Δήμου αποτελεί η Κοινωνική Πολιτική και ιδιαίτερα η μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Σε εξέλιξη βρίσκεται το Πρόγραμμα «ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ» (ΕΣΠΑ) μέσω του οποίου πρόκειται να επωφεληθούν 12 οικογένειες, για διάστημα ενός έτους (Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2015). 

Σκοπός του Προγράμματος είναι να προσφέρει στις ωφελούμενες οικογένειες στέγαση, να καλύψει είδη πρώτης ανάγκης και να παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εργασιακή και νομική συμβουλευτική, καθώς και συμβουλές χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

• Συμμετοχή της Κοινωνικής Μέριμνας στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για αστέγους: Έγκριση 103.440,00€ για 12 τουλάχιστον οικογένειες (Φεβρουάριος 2015)

ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο τομέας της Παιδείας αποτελεί τη μόνιμη προτεραιότητα στο Δήμο Κηφισιάς. Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί με ενέργειές της να αναβαθμίσει την εκπαίδευση και φροντίζει για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών.

Δημιουργήθηκε φάκελος για κάθε Σχολείο σε συνεργασία με τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, αναδείχθηκαν αρκετά προβλήματα σε επίπεδο κτιριακών υποδομών των σχολείων, τα οποία επιλύθηκαν άμεσα.

Για το σκοπό αυτό, συστάθηκε ευέλικτο εξωτερικό συνεργείο, το οποίο σπεύδει άμεσα για την αποκατάσταση όλων των ζημιών στα Σχολεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Αποκαταστάσεις & απελευθερώσεις πεζοδρομίων
• Επισκευές κυβόλιθων

Υλοποιώντας την προεκλογική δέσμευση της διοίκησης για την απελευθέρωση πεζοδρομίων, τα Τεχνικά Συνεργεία του Δήμου εκτελούν καθημερινά έργα για την αποκατάσταση οδοστρωμάτων, την απελευθέρωση πεζοδρομίων από εμπόδια, μικροεπεμβάσεις ή εργασίες συντήρησης σε Παιδικούς Σταθμούς, σχολικά και άλλα Δημοτικά κτίρια, ενώ κάνουν τοποθέτηση και συντήρηση στυλίσκων και πινακίδων σήμανσης.

Με στόχο την άρση του οδικού κινδύνου, πεζών και οχημάτων πραγματοποιήθηκαν αποκαταστάσεις πεζοδρομίων και πεζοδρόμων σε πολλά σημεία του Δήμου. Πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις και ως προς τις επισκευές των κυβόλιθων.

Επίσης, κατασκευάστηκαν σκάφη και ράμπες για ΑμεΑ σε δημοτικούς χώρους, με ενδεικτικά σημεία: το Δημοτικό Κτήριο «ΚΕΜΜΕ», το ΚΕΚΟΙΠΟ Κηφισιάς και το Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη Ν. Ερυθραίας.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ

Για την πιο άμεση εξυπηρέτηση των αιτημάτων των πολιτών, έγινε στελέχωση ενός ακόμη συνεργείου καλαθοφόρου οχήματος, συντήρησης και εξυπηρέτησης εναερίων δικτύων, με οδηγό-χειριστή και δύο εναερίτες ηλεκτρολόγους.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

• Τοποθέτηση μετρητών ακτινοβολίας εγκαταστάσεων κινητής τηλεφωνίας
• Αντικαταστάσεις & συντηρήσεις εξοπλισμού αυτόματου ποτίσματος κεντρικών χώρων
• Αισθητική αναβάθμιση δημοτικών χώρων πρασίνου
• Διατήρηση της εμπορικής φυσιογνωμίας του Παραδοσιακού Κέντρου

Η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, συνεργάστηκε με την Ε.Ε.Τ.Τ. (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για την τοποθέτηση μετρητών ακτινοβολίας εγκαταστάσεων κινητής τηλεφωνίας, σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου.

ΤΟΠΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

• Συνεχής διάλογος με τους πολίτες (43 Συνοικιακές Συνελεύσεις)
• Αναλογικότερη εκπροσώπηση όλων των Συνδυασμών σε Νομικά Πρόσωπα & Επιτροπές

Επιδιώκοντας τον συνεχή και γόνιμο διάλογο με τους πολίτες, θεμελιώθηκε ο Θεσμός των Συνοικιακών Συνελεύσεων. Έως τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί 43 Συνοικιακές Συνελεύσεις για τις οποίες έχουν τηρηθεί πρακτικά σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

• Δημιουργία νέων τμημάτων στο Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Παιδείας
• Δημιουργία νέων θεσμών: «Χριστούγεννα στην Κηφισιά», «Θεατρικά Βραβεία Κηφισιάς», «Φεστιβάλ Κηφισιάς» & «Άνοιξη Τεχνών»

Στα πλαίσια του Προγράμματος Καλλιτεχνικής Παιδείας του Ν.Π.Δ.Δ. «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ» εντάχθηκαν νέα τμήματα φωτογραφίας, Βυζαντινής Μουσικής και κοσμήματος, ενώ έγινε επέκταση του τμήματος Αγιογραφίας στη Ν. Ερυθραία.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

• Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για την αντικατάσταση του ταρτάν του Ζηρίνειου Σταδίου Κηφισιάς (Προϋπολογισμός: 230.000,00€)
• Επισκευή & αντικατάσταση μπασκετών σε 3 ανοικτά γήπεδα μπάσκετ
• Διοργάνωση ημιμαραθωνίου «KifisiaCityRun»

Τον Ιανουάριο 2015, υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για την Πράξη «Αντικατάσταση ελαστικού τάπητα (ταρτάν) του Ζηρίνειου Σταδίου Κηφισιάς», συνολικού προϋπολογισμού 230.000,00€, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. ‘Έχει αναδειχθεί ανάδοχος και οι εργασίες θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2016.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

• Διεύρυνση του ωραρίου του ΚΕΠ Ν. Κηφισιάς

Η Δ/νση Εξυπηρέτησης Πολιτών αναβαθμίστηκε, με το ΚΕΠ της Ν.Κηφισιάς να λειτουργεί και τις απογευματινές ώρες (ως τις 20.00μ.μ.) με το υπάρχον προσωπικό. 

ΖΩΟΦΙΛΙΑ

• Εκδηλώσεις υιοθεσιών & μοίρασμα ειδικών σακουλών για την αποκομιδή των περιττωμάτων των σκύλων
• Πρόγραμμα Στειρώσεων γατών

Η Επιτροπή Ζωοφιλίας του Δήμου διοργανώνει κάθε Σάββατο εκδηλώσεις (Puppy Day Events) στο Κέντρο της Κηφισιάς, με σκοπό την υιοθεσία αδέσποτων του Δήμου μας. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, έχουν δοθεί για υιοθεσία συνολικά 142 κατοικίδια.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

• Κατάθεση πρότασης για την Τουριστική Ανάπτυξη του Δήμου στην Περιφέρεια & τον ΕΟΤ
• Δημιουργία συνοπτικού ενημερωτικού οδηγού με τα βασικά αξιοθέατα της Κηφισιάς

Αγαπητοί συνδημότες 

Η Νέα Δημοτική Αρχή κρίνεται καθημερινά από ενημερωμένους πολίτες αν τηρεί τα υπεσχημένα, υλοποιώντας το πρόγραμμά της για μια ΝΕΑ Κηφισιά. Υπάρχει ανάγκη ενεργών πολιτών που ενημερώνονται, κρίνουν και συγκρίνουν.

Επίσης ο ρόλος του ενεργού πολίτη δεν είναι μόνο η κατακραυγή και η μονοδιάστατη στάση του, είμαι «υπέρ» ή «κατά» για ιδιοτελείς λόγους και σκοπούς, αλλά η αρωγή του με συμμετοχή, παρεμβάσεις, υποδείξεις και βεβαίως όταν η Διοίκηση κωφεύει, τότε διεκδικούμε τα δικαιώματά μας με τα έννομα μέσα. 

Καρατσιομπάνης Γιάννης
Δημότης Κηφισιάς
Καθηγητής.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here