Πρώτος ο Δήμος Κηφισιάς στην Ανακύκλωση στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

0
293

Σημαντική προτεραιότητα για το περιβάλλον αποτελεί η Ανακύκλωση στο Δήμο Κηφισιάς, που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου, με Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο την Ρόζυ Χαριτοπούλου, Δρ. Μηχανικό.

Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε ότι ο Δήμος μας είναι πρώτος στον τομέα της ανακύκλωσης στην Αττική, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), του εποπτευόμενου από το υπουργείο Περιβάλλοντος φορέα που είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της ανακύκλωσης δημοτικών αστικών αποβλήτων στη χώρα μας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της εναλλακτικής διαχείρισης μέσω της διευρυμένης ευθύνης παραγωγού.

Πιο συγκεκριμένα συγκεντρώθηκαν και ανακτήθηκαν στον Δήμο μας 2.160 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, που κατατάσσουν τον Δήμο μας πρώτο, στην συλλογή και ανακύκλωση αποβλήτων συσκευασιών στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Πάντα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο Δήμος Κηφισιάς είναι πρώτος στην ανά κάτοικο ποσότητα ανακτώμενων υλικών συσκευασίας που συλλέγονται μέσω του Συστήματος μπλε κάδου – μπλε κώδωνα στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Συγκεκριμένα περίπου 33 κιλά /κάτοικο και χρόνο συσκευασίες που πραγματικά ανακτώνται (δηλαδή όχι μόνο συλλέγονται), αλλά πάνε για ανακύκλωση ως δευτερογενή υλικά, αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο του Δήμου.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανακύκλωση έχουν πραγματοποιηθεί στον Δήμο Κηφισιάς πολλές δράσεις και ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Ο Δήμος Κηφισιάς ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο 2015 μια συντονισμένη καμπάνια ενημέρωσης σχολείων του Δήμου σε συνεργασία με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης της ΕΕΑΑ.

Έχει επίσης συντάξει σε συνεργασία με το ΕΜΠ και εγκρίνει από το ΔΣ του Δήμου το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες δράσεις οργάνωσης και ενδυνάμωσης της ανακύκλωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη τοποθετηθεί σε περίπου 100 σημεία (σχολεία και δημοτικά κτίρια) 500 κάδοι χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία οδηγούνται σε δεύτερη φάση χωριστά σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και έχει συνεργασία και με το πρόγραμμα του ΕΣΔΝΑ για την συλλογή χαρτιού σε σχολεία.

Παράλληλα γίνεται καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα σχολεία. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται το πρώτο Πράσινο Σημείο στην πόλη μας, με δυνατότητα να συλλέγονται ανακυκλώσιμα υλικά σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία σε ειδικό φυλασσόμενο χώρο στην πόλη και με την πρόβλεψη να υπάρχει κάποιου είδους ανταποδοτικό κίνητρο για τους πολίτες.

Έχουν μοιραστεί σε μαθητές και δημότες φυλλάδια με τίτλο «ΚΗΦΙΣΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ», με πληροφορίες για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των κηπαίων και ογκωδών απορριμμάτων.

Επίσης για πρώτη φορά έγιναν δράσεις πρόληψης σε Δήμο, με συμμετοχή της Κηφισιάς στην συν-διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Πρόληψης & Ανακύκλωσης τον Νοέμβριο 2017 και το Repair Café «Μαθαίνω να Επισκευά-ΖΩ» στο πλαίσιο της 64ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς (12/5-13/5/2018).

Να σημειώσουμε πως ο Δήμος Κηφισιάς έχει βραβευθεί 2 φορές από το 2015 και μετά για τις επιδόσεις του στην Ανακύκλωση και στην προώθηση καινοτόμων δράσεων για την διαχείριση στερεών αποβλήτων (Best City Award 2016), Greek Green Awards 2018 στην κατηγορία «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων» για την κατηγορία «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here