Πυρά ρωσικής φρεγάτας κατά τουρκικού αλιευτικού πλοίου ανοιχτά της Λήμνου!

0
293

Ακόμη ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία σημειώθηκε την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στο βόρειο Αιγαίο.

Ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά κατά τουρκικού αλιευτικού πλοίου για να αποφευχθεί η σύγκρουση μεταξύ τους.

Στις 08:30 ώρα Ελλάδας το ρωσικό αντιτορπιλικό που είχε ρίξει άγκυρα, παρατήρησε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος, σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων, που πλησίαζε προς το μέρος του, από δεξιά.

Tο ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy.

«Παρά τις πολλές προσπάθειες του Smetlivy, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε ούτε στον ράδιο-τηλέγραφο ούτε στα οπτικά σήματα»……πρόσθεσε.

Η Μόσχα δηλώνει πως το πλήρωμα του ρωσικού πλοίου χρειάστηκε να πυροβολήσει με ελαφρά πυρά όταν το σκάφος πλησίασε περίπου στα 600 μέτρα….«προκειμένου να αποφύγει μια σύγκρουση».

«Το τουρκικό σκάφος άλλαξε αμέσως πορεία και συνέχισε τον δρόμο του προσπερνώντας το Smetlivy σε απόσταση περίπου 540 μέτρων χωρίς καμία επαφή με το ρωσικό πλήρωμα»……προσθέτει το υπουργείο.

Η απόσταση μεταξύ των δύο σκαφών «εγγυάτο» ωστόσο ότι το τουρκικό σκάφος δεν κτυπήθηκε από τα πυρά, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

O στρατιωτικός ακόλουθος της Τουρκίας κλήθηκε για εξηγήσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ για το περιστατικό.

Του απηύθυνε «αυστηρή προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες απερίσκεπτων ενεργειών της Άγκυρας απέναντι στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις» που έχουν σταλεί στη Συρία στο πλαίσιο των αεροπορικών επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Χαλιφάτο», υπογραμμίζει το υπουργείο.

Η Ρωσία εξέφρασε κυρίως «τη βαθιά της ανησυχία έναντι των προκλητικών πράξεων εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy», διευκρίνισε. «Χάρη σε μια καλοτυχία μπορέσαμε να αποφύγουμε μια τραγωδία» προστίθεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σοβαρή ένταση υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας μετά από το περιστατικό μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικό F-16, στα σύνορα Ρωσίας-Τουρκίας.

Από τότε η Ρωσία έχει ανακοινώσει αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας τα οποία στοχεύουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου τον ρωσικό στρατό να απαντήσει με «άκρα αυστηρότητα» σε κάθε δύναμη που θα τον απειλούσε στη Συρία.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε έκκληση από την πλευρά του στη Ρωσία για «ηρεμία» προειδοποίησε, όμως, ότι η υπομονή της Άγκυρας έχει «όρια».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here