Πώς θα μπουν στον βασιλικό τάφο της Αμφίπολης και οι κίνδυνοι που υπάρχουν;

0
198

Ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από την ανακάλυψη του βασιλικού τάφου στη Αμφίπολη.

Εάν το εύρημα αποδειχτεί ότι είναι ο τελευταίος τόπος κατοικίας του βασιλέα των βασιλέων, τότε προμηνύεται για την χώρα ένα τουριστικό ρεύμα διαρκείας άνευ προηγουμένου.

Συνεχίζεται η σωρεία δημοσιευμάτων από το βρετανικό δίκτυο BBC, το περιοδικό Time, τη γαλλική Le Figaro, ακόμα και ιστοσελίδες της Ταϊβάν και της Ινδίας, που κάνουν λόγο για τη «σημαντική ανακάλυψη» στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης Σερρών.

Η διερεύνηση του δρόμου συνεχίζεται μέχρι να φτάσουν στο «παρθένο», δηλαδή στο απάτητο και μη αναμοχλευμένο έδαφος.

Εκεί είναι πιθανό να βρουν κατάλοιπα που άφησαν πίσω τους επισκέπτες του τάφου, και βέβαια υπολείμματα από την ταφική πυρά του νεκρού ή σπασμένα κεραμικά. Τα κεραμικά – αν εντοπισθούν – θα έχουν καθοριστική σημασία για την ακριβέστερη χρονολόγηση του τάφου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου, θα ακολουθήσει ο καθοριστικός τρόπος διάλυσης – πάντα με αρχαιολογικές μεθόδους – του τοίχου που εντοπίστηκε και οποίος κατασκευάστηκε μετά την ταφή προκειμένου να προστατεύσει τον τάφο.

Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μικροκάμερα για να ληφθούν οι πρώτες ενδεικτικές εικόνες. Σήμερα έχει έρθει στο φως η ταφική οδός πλάτους 4,5 μέτρων και 13 σκαλοπάτια που οδηγούν στον τάφο.

Πέτρα με την πέτρα θα πέσει ο τοίχος ενώ ταυτόχρονα κάθε κομμάτι θα καταγράφεται και θα φυλάσσεται από την ομάδα αρχαιολόγων.

Τι υπάρχει μετά τον τοίχο; Αν δεν μεσολαβεί και άλλος τοίχος τότε οι αρχαιολόγοι θα βρεθούν μπροστά στην είσοδο του τάφου.

Μια γεωφυσική διασκόπηση που έχει γίνει, δείχνει ότι στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι. Η χειρότερη περίπτωση είναι να έχει καταρρεύσει η οροφή και να έχει γεμίσει όλος ο χώρος με τόνους χώματος. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει η μεταφορά του με προσοχή, διότι ενδιάμεσα είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποια κτερίσματα.

Αν δεν έχει πέσει χώμα και οι χώροι είναι άδειοι, τηρώντας πάντοτε την αρχαιολογική δεοντολογία, οι αρχαιολόγοι θα φωτογραφήσουν, θα αποτυπώσουν και θα πουν. Τότε θα διαπιστώσουν αν είναι ασύλητος.

Εφόσον είναι, ο κίνδυνος να έχουν απομακρυνθεί σημαντικά στοιχεία υπάρχει. Σε αυτή την περίπτωση οι επιστήμονες θα πρέπει να στηριχθούν σε ότι καταφέρουν να βρουν.

Αν δεν έχει συληθεί, που είναι και η καλύτερη και πιο αισιόδοξη περίπτωση, τότε με βάση τον σκελετό ή τους σκελετούς, το φύλο, την ηλικία, το ύψος του νεκρού, τα κτερίσματά του και τα αγγεία που θα τον συνοδεύουν, η διαπίστωση της ταυτότητας έρχεται πιο κοντά.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν όλα πάνε κατ’ ευχή, έχουμε μπροστά μας αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες ώσπου να ανοίξει ο τάφος. Η ανασκαφική πρακτική είναι περίπου αυτή και δεν παραβιάζεται, καθώς τότε γίνονται καταστροφές στοιχείων, κάτι που απαγορεύεται από την αρχαιολογική δεοντολογία, από τους νόμους αλλά και από την ηθική.

Έστω και με την προοπτική της ανακάλυψης η Ελλάδα μπήκε στο επίκεντρο θετικών συζητήσεων, και όλοι τρέχουν να «φρεσκάρουν» τις γνώσεις τους πάνω στον μέγιστο Ηγεμόνα.

Το περιοδικό Time στην ηλεκτρονική του έκδοση κάνει λόγο για τα ευρήματα στην περιοχή που χρονολογούνται από την εποχή της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει πως αποκλείεται να πρόκειται για τον τάφο του, καθώς όπως διευκρινίζεται στο κείμενο ο Μέγας Αλέξανδρος….«πέθανε στη Βαβυλώνα και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο για την ταφή το 323 π.Χ.».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here