Πώς σχολίασε το συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Κηφισιάς;

0
173

«Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι πάντα διεκδικητική»

Οι διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης έχουν διαχρονικά δυναμικό χαρακτήρα. Μια σειρά από μεγάλα θέματα που αφορούν στους Δήμους είναι ανοιχτά όπως τα οικονομικά, ο εκλογικός νόμος, ο διάλογος για την αλλαγή του «Καλλικράτη».

Με αυτοδιοικητικά κριτήρια αγωνιζόμαστε για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών μας. Εξάλλου η Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι πάντα διεκδικητική σε θέματα θεσμικής ανεξαρτησίας και οικονομικής αυτοτέλειας.

Ένα εκλογικό σύστημα, πιο αναλογικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι σίγουρα δικαιότερο, αρκεί οι Δήμοι να μπορούν να λειτουργήσουν και να διοικηθούν. 

Ο συνδυασμός της πλειοψηφίας χρειάζεται την ενίσχυση εδρών για να αποφευχθεί το φαινόμενο της ακυβερνησίας. Είναι μια δύσκολη εποχή για πειραματισμούς. Οι δρομολογούμενες αλλαγές οφείλουν να είναι μελετημένες.

Το αυτοδιοικητικό κίνημα θα αγωνιστεί ενάντια στη γραφειοκρατία στο πλαίσιο των Δήμων, η οποία εμποδίζει την υλοποίηση έργων υποδομής και καθημερινότητας του πολίτη (πολλαπλά επίπεδα και μέσα ενστάσεων και προσφυγών, επιτροπικοί έλεγχοι σκοπιμότητας, υπερβολικές εκπτώσεις εργολάβων εις βάρος της ποιότητας των έργων κ.ά.).

Η συμμετοχή των πολιτών είναι αποφασιστικός παράγοντας και για την Τοπική Διακυβέρνηση. Το εύρος αυτής της συμμετοχής θα καθορίσει, ενδεχομένως, και τις αλλαγές του αυτοδιοικητικού πλαισίου.

Στην ομιλία μου στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ μετέφερα τις καλές πρακτικές και την εμπειρία του Δήμου Κηφισιάς ως προς την εδραίωση δημοκρατικών θεσμών μέσω των Συνοικιακών Συνελεύσεων και της υλοποίησης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here