ΠΩΣ φτάσαμε στην τραγωδία. Oι πολιτικές επιπτώσεις…του Στέλιου Κούλογλου.

0
315

Η κεντρική ιδέα ήταν πάλι επικοινωνιακή: όταν ξεσπάει πυρκαγιά, θα εκκενώνουμε για να μην υπάρξουν θύματα. Μπορεί να καεί κάτι παραπάνω, αλλά θα το κουκουλώσουμε εύκολα με τα ΜΜΕ και θα κάνουμε συγκρίσεις με το Μάτι.

Το πρόβλημα αυτή τη φορά ήταν ότι το περιβάλλον ήταν επιβαρυμένο, λόγω της ξηρασίας. Αλλά αυτοί ήταν στον κόσμο τους. Ο Μητσοτάκης έστελνε selfie από την Κρήτη και είχε βάλει τους μπιστικούς να λοιδορούν τον Τσίπρα, που ζητούσε έκτακτα μέτρα.

Ξεκίνησαν οι φωτιές, αλλά δεν έβαλαν μυαλό. Με 2 μποφόρ ανέμους, κάτι έσβησαν και άρχισαν να αλληλοσυγχαίρονται. Κι ύστερα τους ξέφυγαν, και κάηκαν σε 4 μέρες όσες δασικές εκτάσεις έχουν καεί συνολικά τα τελευταία τρία χρόνια. Η Εύβοια καταστράφηκε. Με άπνοια!

Ακόμη και τα φιλικά ΜΜΕ – που κακό τελικά κάνουν στη κυβέρνηση, γιατί εξαφανίζουν τα λάθη της και τονώνουν την αλαζονεία της – αναγκάστηκαν να γράψουν κάτι, όπως το Βήμα της Κυριακής:

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχασαν σταδιακά τον έλεγχο της κατάστασης. Η αντίδρασή τους ήταν αργή, τα μέσα παρά τον έγκαιρο προγραμματισμό περιορισμένα για το εύρος και τον αριθμό των πυρκαγιών.

Και βεβαίως φαίνεται να μη λειτούργησαν οι μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης και ταχείας επέμβασης. Κάποια στιγμή οι φωτιές είχαν ζώσει από άκρου εις άκρον ολόκληρη τη χώρα», έκανε τον προσωρινό, θλιβερό απολογισμό ο διευθυντής της εφημερίδας.

Γιατί δεν λειτούργησαν όλα αυτά; Απλούστατα γιατί διέλυσαν ακόμη και αυτόν τον προβληματικό μηχανισμό που υπήρχε.

Στην επιστολή που είχε στείλει στον πρωθυπουργό και με την οποία παραιτείτο από μέλος της ΝΔ, ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιστράτηγος ε.α Α. Γκουρμπάτσης,  έγραφε ότι το νομοσχέδιο για  θέματα πολιτικής προστασίας ΔΕΝ έχει σκοπό «να ξεπεραστούν οι υφιστάμενες στο ισχύον σήμερα νομικό πλαίσιο χρόνιες αγκυλώσεις και αδυναμίες, αλλά να ικανοποιηθούν προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις αρμοδίων οργάνων και η δημιουργία ενός «κομματικού στρατού» με το διορισμό αρεστών και όχι αρίστων οργάνων».

Έκαναν δηλαδή ότι κάνει ιστορικά η δεξιά, τουλάχιστον από τη Μικρασιατική Καταστροφή και μετά: Να τοποθετήσει τους δικούς της αδιαφορώντας για την αξιοκρατία και να προσαρμόσει το σύστημα για περισσότερα ρουσφέτια.

Δεν υπάρχει καμία στρατηγική για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούσε την Κυριακή. «Ως πότε θα συνεχίζεται αυτό το δράμα;»…στην Εύβοια.

Ιδού η απάντηση από τον διευθυντή του Βήματος:

«Το βράδυ της Παρασκευής ήταν φανερό ότι οι φωτιές στα δάση δεν μπορούσαν να ελεγχθούν και οι περισσότεροι (στην κυβέρνηση-ΣΣ) εναπέθεταν δυστυχώς τις ελπίδες τους στην επερχόμενη μεταβολή των καιρικών συνθηκών, στην υποχώρηση του καύσωνα και στην προοπτική των βροχοπτώσεων»…Μια βροχή μας σώζει.

Μόνο όσοι τους ξέρουν καλά ή έχουν συνεργαστεί μαζί τους ξέρουν πόσο ανίκανοι είναι. Προχθές ο αρχηγός της Πυροσβεστικής έλεγε ότι στην Εύβοια επιχειρούν 7 με 8 εναέρια μέσα, τη στιγμή που ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για 17. Δεν ήταν προπαγάνδα: δεν ξέρει ο ένας τι κάνει ο άλλος. Εδώ στην Πάρο καίγονταν κάτι θάμνοι και έκαναν δύο μέρες να τους σβήσουν!

Ακόμη και τώρα, ο νους τους είναι στην επικοινωνία.

«Θα έχετε 40.000 ζωντανούς-νεκρούς» φωνάζουν σήμερα οι κάτοικοι στην Εύβοια. Δεν τους νοιάζει. Αρκεί οι ζωντανοί νεκροί να μην μπαίνουν σε φέρετρα. Εδώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης διέρρεε στο «Βήμα» ότι οι επιθέσεις που δέχεται στο διαδίκτυο «είναι ενορχηστρωμένες» από τη «συνιστώσα Τσίπρα πίσω από αυτές»!

Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι ακραίες, συχνά εκτός ορίων και υβριστικές, επιθέσεις εκφράζουν μια συσσωρευμένη οργή πολιτών που χάνουν τα πάντα. Αλλά και θυμό, καθώς κατάλαβαν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός και τόσο καιρό παρίστανε τον καλοντυμένο.

Στην προαναφερθείσα επιστολή του προς τον κ. Μητσοτάκη, ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σημείωνε μεταξύ τον άλλων:

«Επανειλημμένα σας έχω ενημερώσει για τις συνεχιζόμενες μέχρι και σήμερα δυσλειτουργίες και παθογένειες της Πολιτικής Προστασίας…Οι ΑΡΕΣΤΟΙ αυτοί, με τις εσφαλμένες πολιτικές, την έπαρση και ανικανότητά τους θα σας στερήσει στις επόμενες εκλογές την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και μοιραία θα οδηγήσει την ΝΔ στην αντιπολίτευση. Βέβαια τότε θα ναι πολύ αργά για να επανορθώσετε τα τραγικά λάθη ως προς τις επιλογές σας».

Φυσικά τα εκλογικά αποτελέσματα δεν κρίνονται από τις πυρκαγιές και οι εκλογές φαίνεται να απομακρύνονται, εκτός και αν οι επόμενες δημοσκοπήσεις δείξουν κάτι διαφορετικό. Η επιβάρυνση της οικονομίας και η ζημιά στον τουρισμό είναι πολύ μεγάλες.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σαν την κορασίδα που έχασε ότι πολυτιμότερο είχε: Την επικοινωνιακή  φούσκα που την προστάτευε και έκρυβε τις βαθιές ρυτίδες της ανικανότητάς της.

Από εδώ και στο εξής θα κρίνεται όπως όλα τα κορίτσια του χωριού. Δηλαδή σαν μια κανονική κυβέρνηση που πρέπει να αποδίδει έργο, να λογοδοτεί και να κρίνεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here