Ρένα Μόρφη: Η τραγουδίστρια των Imam Baildi!

0
905

Γεννήθηκε στο Βόλο, αποφοίτησε από το Ιστορικό Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, κι από τα σχολικά της χρόνια ασχολήθηκε με το τραγούδι.

Η αγάπη της γι αυτό την έκανε να μαθητεύσει δίπλα σε αξιόλογους καλλιτέχνες όπως η Βάσω Ζαγόρη, η Claudia Delmer, η Ελλη Πασπαλά και ά…..

«Κάθε φορά που ανεβαίνω στη σκηνή με τους Ιμάμ νιώθω σα να είμαι μέλος μιας μυστικής συνάντησης που όλοι έχουμε σκοπό να εκτονωθούμε , να συγκινηθούμε και να ερωτευτούμε μέσα από τη μουσική» 

Το τραγουδιστικό της ντεμπούτο το έκανε στο πλευρό του Φοίβου Δεληβοριά κι έχει συνεργαστεί με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο σε συναυλίες και ηχογραφήσεις, καθώς παράλληλα μέχρι σήμερα κάνει μεταγλωττίσεις τραγουδιών σε ταινίες της Disney και της Μattel. Είναι νέα κοπέλα, αλλά το στυλ της είναι ρετρό……

Στην ψυχή της στεγάζει το παλιό φορώντας του όμως ρούχα καινούργια. Είναι η μοναδική γυναικεία παρουσία στο ανδροκρατούμενο συγκρότημα των Imam Baildi και ζει μαζί τους την επιτυχία της «παρέας». Η φετινή καλοκαιρινή τους περιοδεία ξεκινά στις 5 Ιουλίου από το Θέατρο Πέτρας.

Μαζί μας η Ρένα Μόρφη……

Ρένα, μίλησέ μας για τα παιδικά σου χρόνια στο Βόλο, και από πότε άρχισες να ενδιαφέρεσαι για τη μουσική;

«Θα μιλήσω αντικειμενικά: Ο Βόλος είναι απ´ τις ομορφότερες πόλεις. Οι αναμνήσεις μου είναι γεμάτες εκδρομές στο Πήλιο, βόλτες στην παραλία και μουσική. Από εκεί ξεκίνησε και η αγάπη μου για το ελληνικό τραγούδι καθώς στον Βόλο υπάρχει παράδοση στο ρεμπέτικο όπως και σε όλη την Θεσσαλία.»

Τι μουσική σε ενδιέφερε στα νεανικά σου χρόνια;

«Όταν ξεκίνησα τις μουσικές μου αναζητήσεις είχα την τάση να διασκεδάζω με τραγούδια που δεν ήταν στο top10 της εποχής. Από Χατζιδάκι και Πλάτωνος μέχρι Tom Waits και Joni Mitchel.Σίγα σιγά και μέσα από αυτά τα είδη , οδηγήθηκα και στο παλιό λαϊκό τραγούδι.»

Σπούδαζες στο Πανεπιστήμιο Ιστορία. Τι συνέβη και δεν ακολούθησες το δρόμο αυτό;

«Ας πούμε απλά ότι "με κέρδισε το πάλκο"!»

Πως ήταν η πρώτη σου γνωριμία με τους Imam Baildi;

«Ημέρα Τρίτη χτυπάει το τηλέφωνο και είναι ο Λύσσανδρος-έψαχναν τραγουδίστρια για να κάνουν λίγες εμφανίσεις στην Αθήνα και μία στη Λάρισα. Ημέρα Παρασκευή ανέβηκα μαζί τους στη σκηνή, χωρίς πρόβα. Τότε γνωρίστηκα και με τους υπόλοιπους και ουσιαστικά πέρασα από οντισιόν επί το έργον.»

Είσαι η μοναδική γυναίκα σε ένα γκρουπ αρένων, πως είναι η συνεργασία;

«Περνάμε μαζί πολλά 24ωρα με δυσκολίες, ευκολίες και έντονες στιγμές που μας δένουν σε οικογενειακό πλέον επίπεδο.»

Τραγουδάτε μαζί έξι χρόνια. Θα σκεφτόσουνα ποτέ να κάνεις σόλο καριέρα;

«Όχι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Ακόμη και ο προσωπικός μου δίσκος είναι σε παραγωγή των Imam Baildi, οπότε συνδέομαι μαζί τους ποικιλοτρόπως και αδιαρρήκτως! Η ζωή βέβαια είναι παντα απρόβλεπτη , γ αυτό εύχομαι απλά να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε για όσο περισσότερο μπορούμε.»

Πόσο δύσκολο ή και παρακινδυνευμένο είναι να ερμηνεύεις «πειραγμένα» τεράστιες επιτυχίες μεγάλων καλλιτεχνών, όπως η Μαίρη Λίντα, ο Τσιτσάνης, η Βέμπο και τόσοι άλλοι;

«Μάλλον έχω άγνοια κινδύνου, γιατί ποτέ δεν ένιωσα να κάνω κάτι παράνομο. Πρόκειται για τραγούδια που αγαπώ και σέβομαι γ αυτό ακριβώς και έχω λαχτάρα κάθε φορά να τα τραγουδήσουμε όλοι μαζί και να ταυτιστούμε με διαχρονικούς στίχους και ρυθμούς που χτυπάνε στην καρδιά μας, αυθόρμητα, χωρίς να φοβόμαστε πως θα κριθούμε.»

Είναι γεγονός πλέον, πως ο κόσμος αγαπά τους Imam Baildi κι όπου εμφανιστείτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό εισπράττετε το θαυμασμό όλων. Ποιες οι αντιδράσεις του κοινού σας εκτός συνόρων;

«Στο εξωτερικό το κοινό μας είναι ανάμεικτο με Έλληνες αλλά και ντόπιους και συνήθως ενθουσιάζονται με τις μελωδίες και χορεύουν ξέφρενα σε λαϊκά τραγούδια χωρίς να καταλαβαίνουν τη γλώσσα κι εκεί βλέπεις την ενωτική δύναμη της μουσικής. Γενικότερα, θα ‘λεγα ότι το ξένο κοινό είναι πιο ευέξαπτο, με την καλή έννοια.»

Ποια είναι η Σούλη Ανατολή που τραγουδά bachata και καρσιλαμά στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε από την MINOS EMI;

«Η Σούλη Ανατολή είναι η φανταχτερή περσόνα που αγαπήσαμε μέσα από τις δεκαπεντάλεπτες εμφανίσεις της στα live των Imam Baildi.Συστήνεται δισκογραφικά ταξιδεύοντας μπρος και πίσω στο κλασσικό λαϊκό τραγούδι.

Το άλμπουμ υπογράφουν κατά κύριο λόγο δύο τραγουδοποιοί:ο Δημήτρης Μπαλογιάννης , που με τις μελωδίες και τις ατμόσφαιρές του έδωσε το "κλειδί" στο δίσκο και ο Φοίβος Δεληβοριάς (για πρώτη φορά σε ρόλο συνθέτη-στιχουργού) που προσφέρθηκε να τον ξεκλειδώσει.»

Ποια η αίσθησή σου πάνω στη σκηνή; Είναι λύτρωση για σένα το τραγούδι;

«Κάθε φορά που ανεβαίνω στη σκηνή με τους Ιμάμ νιώθω σα να είμαι μέλος μιας μυστικής συνάντησης που όλοι έχουμε σκοπό να εκτονωθούμε, να συγκινηθούμε και να ερωτευτούμε μέσα από τη μουσική. Δεν διαχωρίζω τον εαυτό μου απ το κοινό ,απλά στέκομαι λίγο πιο ψηλά για να "σέρνω τον χορό".»

Πως είναι η Ρένα σαν άνθρωπος; Τι αγαπά, τι απεχθάνεται, τι φοβάται, τι ελπίζει;

«Τα περισσότερα στοιχεία του χαρακτηρα μου θα τα διακρίνεις πάνω στη σκηνή! Δεν μπορώ να βάλω όρια στη συμπεριφορά μου ανάλογα με το τι θέλω να πιστέψει ο κόσμος. Το βρίσκω βαρετό. Κατά τ άλλα αγαπώ τα ταξίδια , το λαϊκό τραγούδι, τις γάτες και φοβάμαι τη γλωσσοφαγιά και το κακό μάτι!»

Και η προσωπική ζωή, με τόση δουλειά παίζει δευτερεύοντα ρόλο; Οικογένεια, παιδιά;

«Μόλις πέρσι τρόμαζα στην ιδέα ότι θα έχω προσωπικό δίσκο και ένιωθα ότι δεν ήμουν καθόλου έτοιμη. Τώρα που κυκλοφόρησε η "Σούλη Ανατολή" νιώθω χαρά και ενθουσιασμό. Κάτι αντίστοιχο πιστεύω πως θα γίνει και με την οικογένεια. Θα έρθει μαζί με το πλήρωμα του χρόνου. Και θα είναι κατι φυσικό και εφικτό.»

Τι ετοιμάσατε για την καλοκαιρινή σας περιοδεία που αρχίζει στις 5 Ιουλίου από το Θέατρο Πέτρας;

«Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα που στόχος του είναι να φύγουμε όλοι από τη συναυλία πιο ξέγνοιαστοι.

Θα παίξουμε όλα τα κομμάτια που αγαπάει ο κόσμος καθώς και μερικές από τις ιδέες τις οποίες επεξεργαζόμαστε τώρα και θα αποτελέσουν υλικό του επόμενου album μας. Η Σούλη φυσικά, δε μπορεί να λείψει απ το πρόγραμμα.»

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here