Ραγδαίες εξελίξεις στη Ρωσία: Capital controls ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρωθυπουργός.

0
268

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη μαζική έξοδο δυτικών επιχειρήσεων από τη Ρωσία, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή capital controls σε επιχειρήσεις, σύμφωνα με αναφορές των κρατικών πρακτορείων ειδήσεων RIA NOVOSTI και TASS.

Σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου Πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν, «για να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις να λάβουν αποφάσεις βασισμένες στις ορθές πληροφορίες, έχει προετοιμαστεί ένα προεδρικό διάταγμα ώστε να επιβληθούν προσωρινοί περιορισμοί στην έξοδο ρωσικών κεφαλαίων. Αναμένουμε ότι αυτοί που επένδυσαν στη χώρα μας θα μπορέσουν να συνεχίσουν να δουλεύουν εδώ».

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι: «Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

Ιστορικά χαμηλά επίπεδα για το ρούβλι

Το ρούβλι υποχώρησε από χθες σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ το χρηματιστήριο της Μόσχας παρέμεινε κλειστό.

Νωρίτερα το δολάριο ανταλλασσόταν με 100 ρούβλια, συγκριτικά με 83,5 που ήταν η τελευταία επίσημη ισοτιμία την Τετάρτη. Το ευρώ αντιστοιχούσε σε 109,4 ρούβλια, συγκριτικά με 93,5 μία ημέρα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Για να προστατεύσει την οικονομία και το εθνικό νόμισμα απέναντι στις κυρώσεις της Δύσης, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο από το 9,5% στο 20% σήμερα το πρωί.

Παράλληλα, αποφάσισε να μην ανοίξει το χρηματιστήριο της Μόσχας, εν μέσω φόβων για κατάρρευση των ρωσικών μετοχών όπως έγινε αλλού στον κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here