ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε.

0
5229

Ο Πλαστικός Χειρουργός Δρ Μπουκουβάλας, εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουμε αν σκεφτόμαστε να κάνουμε ρινοπλαστική.

Η μύτη κατέχει κεντρική θέση στο πρόσωπο, οπότε ακόμα και ελάχιστες αλλαγές επιφέρουν μεγάλη διαφοροποίηση στη συνολική εμφάνιση του προσώπου.

Ανάλογα με το τελικό σχήμα που επιλέγουμε να δώσουμε η έκφραση μπορεί να βελτιωθεί, το χαμόγελο να ενισχυθεί, τα μάγουλα να αναδειχτούν και το βλέμμα να ομορφύνει.

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που πρέπει να πραγματοποιείται εφόσον κρίνεται αναγκαία και πάντοτε από έμπειρο και εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό.

Ποιους αφορά η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική ή πλαστική μύτης, αφορά συνήθως άτομα τα οποία είτε δεν είναι ικανοποιημένα με την αισθητική μορφή της μύτης τους σε σχέση πάντοτε με το υπόλοιπο πρόσωπο, ή επιθυμούν να διορθώσουν δυσμορφίες που προέκυψαν από ατύχημα ή άλλους τραυματισμούς.

Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν την ρινοπλαστική ώστε να αποκαταστήσουν αναπνευστικές δυσλειτουργίες, αντιμετωπίζοντας με αυτόν τον τρόπο προβλήματα όπως την υπνική άπνοια, τις κρίσεις ιγμορίτιδας ή ωτίτιδας, κ.α.

Η ρινοπλαστική μπορεί να εφαρμοστεί από την ηλικία των 18 ετών περίπου. Η επέμβαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, πριν να ολοκληρωθεί ο σχηματισμός του προσώπου διότι σε διαφορετική περίπτωση εκτός από την πιθανότητα πρόκλησης δυσαρμονίας αναλογιών στο πρόσωπο, μπορεί να επηρεαστεί και η λειτουργία της μύτης.

Είναι ασφαλής η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική είναι μία ασφαλής αλλά σχετικά πολύπλοκη επέμβαση. Αυτό συμβαίνει διότι η ανθρώπινη μύτη είναι ένα μόρφωμα που απαρτίζεται από πολλά διαφορετικά είδη ιστού. Ο σκελετός της ρινός απαρτίζεται τόσο από οστούν όσο και από χόνδρο, ενώ το δέρμα της έχει διαφορετικά πάχη από την βάση έως την κορυφή της.

Εξάλλου, η πλαστική μύτης αποτελεί μια επέμβαση που απαιτεί εξαιρετική ακρίβεια: η παραμικρή απόκλιση της ρινός, ακόμα και της τάξης του χιλιοστού είναι άμεσα ορατή και αντιληπτή λόγω της κεντρικής της θέσης στο πρόσωπο μας.

Πως εφαρμόζεται η ρινοπλαστική;

Υπάρχουν διάφορων ειδών πλαστικές εγχειρίσεις μύτης. Μία βασική κατηγοριοποίηση αφορά τη διάκρισή τους σε ανοικτές και κλειστές u949 επεμβάσεις ρινοπλαστικής.

Η ανοικτή ρινοπλαστική κερδίζει σταδιακά έδαφος, καθότι επιτρέπει την καλύτερη εκτίμηση των ρινικών δυσμορφιών οπότε και την αρτιότερη αποκατάστασή τους. Το γεγονός αυτό βοηθάει ώστε αφενός η πιθανότητα επιπλοκών να είναι μειωμένη, αφετέρου η ενόχληση και ο πόνος του ασθενούς να είναι σαφώς λιγότερα μετεγχειρητικά.

Τα συμπεράσματα πρόσφατου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρινοπλαστικής στο Dallas των ΗΠΑ, κατέδειξαν ότι η ανοικτή ρινοπλαστική όχι μόνο έχει άριστα αποτελέσματα αλλά και δεν συνοδεύεται από κάποιο ιδιαίτερο μειονέκτημα που θα δικαιολογούσε την αποφυγή της.

Βεβαίως, όπως ένα κλειδί δεν ταιριάζει σε όλες τις κλειδαριές, έτσι και μία τεχνική ρινοπλαστικής δεν κάνει για όλους τους ασθενείς. Η εξειδίκευση του πλαστικού χειρουργού στο αντικείμενο της ρινοπλαστικής, συνοδεύεται πάντοτε και από την εμπειρία στην επιλογή της ενδεδειγμένης τεχνικής στην κάθε περίπτωση.

Ο Dr Μπουκουβάλας διαθέτοντας ιδιαίτερη εμπειρία, εφαρμόζει επιλεκτικά, τη μέθοδο εκείνη η οποία ταιριάζει ιδανικά στις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ατόμου, στοχεύοντας τόσο στην άρτια λειτουργική αποκατάσταση όσο και στην επίτευξη της ιδανικής αρμονίας του κάθε προσώπου.

Πως επιλέγεται το νέο σχήμα της μύτης;

Ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να προσφέρει στον ασθενή διαφορετικές και αυστηρά ρεαλιστικές επιλογές, ώστε μαζί να επιλέξουν την πιο ικανοποιητική λύση, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα αρμονικό μετεγχειριτικό αποτέλεσμα.

Εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, πέραν φυσικά της υγείας και της ασφάλειας, είναι η αρμονία της μύτης σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, η οποία άλλωστε αποδίδει και την προσωπικότητα του ατόμου ως ένα βαθμό.

Τα αποτελέσματα μιας επιτυχημένης ρινοπλαστικής είναι πάντοτε θεαματικά: η έκφραση μπορεί να γίνει καλύτερη, το χαμόγελο να αναδειχτεί, τα ζυγωματικά να τονιστούν, το βλέμμα να ομορφύνει και η συμμετρία του προσώπου να αποκατασταθεί.

Η ρινοπλαστική όταν εφαρμόζεται ορθά καλύπτοντας ρεαλιστικές προσδοκίες, βελτιώνει όχι μόνο την εμφάνιση και την υγεία του ατόμου, αλλά σε σημαντικό βαθμό και την αυτοπεποίθησή του.

Σε πόσο καιρό μπορώ να επιστρέψω στα καθήκοντά μου;

Ο ασθενής που υποβλήθηκε σε ρινοπλαστική, επιστρέφει σπίτι του την ίδια ή την επόμενη μέρα.

Ο χρόνος της επούλωσης και της επιστροφής του ασθενή στις δραστηριότητές του, εξαρτάται από τη μέθοδο που θα εφαρμοστεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, ο ασθενής επιστρέφει κανονικά στα καθήκοντά του σε 7-10 ημέρες.

Dr. ΖΗΣΗΣ Κ. ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ, ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ.

ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ, ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ & LASER "ANAΓΕΝΝΗΣΗ",
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΝΟΣ. «METROPOLITAN».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here