Σάμος: Ανοίγει ξανά για το κοινό το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο!

0
474

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως μνημεία ανθρώπινης δεξιοτεχνίας και κατασκευαστικής ικανότητας.

«Είναι μια εμπειρία ζωής η διάβαση του Ευπαλίνειου ορύγματος. Ας δώσουμε στους εαυτούς μας τον χρόνο να αφουγκραστούμε το μνημείο. Ας ακούσουμε τι έχει να μας πει για τους αρχαίους και για τους σύγχρονους μηχανικούς. Η γνωριμία με το Ευπαλίνειο είναι μια εμπειρία ζωής».

Με αυτά τα λόγια η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου υπογράμμισε τη σημασία που έχει το άνοιγμα, για πρώτη φορά στο κοινό, του Ευπαλίνειου Ορύγματος, το οποίο θα είναι στο εξής επισκέψιμο σε ολόκληρο το μήκος του, δηλαδή σε μήκος 1036 μέτρων σκαμμένων μέσα στο βουνό που δεσπόζει πάνω από το Πυθαγόρειο της Σάμου. 

Η κα Κονιόρδου ανακοίνωσε ότι υλοποιήθηκε πλέον το βασικό τμήμα της μελέτης που ενέκρινε το υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου, κεντρικό τμήμα του οποίου αποτελεί το όρυγμα, η σήραγγα δηλαδή απ’ όπου περνούσαν οι πήλινοι αγωγοί του νερού. 

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ πατώντας ΕΔΩ…….

Υ.Γ. Μέγα επίτευγμα του αρχαίου μας προγόνου στη Σάμο ΕΥΠΑΛΙΝΗ!…του Μάρκου Μάστρακα.

Δυστυχώς, κατά τη ταπεινή μου γνώμη, η μικρότητα των νεωτέρων το σύγχρονο μηχάνημα διανοίξεως για «μετρό» κλπ ονόμασαν «Μετροπόντικα» και όχι όπως θα του άξιζε τιμής ένεκεν του πρώτου διδάξαντος και μάλιστα άνευ των υπερσύγχρονων βοηθημάτων «ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟΣ»!…

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here