Σε ποιες τροφές υπάρχει η αντιγηραντική ουσία που προλαμβάνει Καρκίνο, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον;

0
247

Την ισχυρή αντιγηραντική δράση της σπερμιδίνης ανακάλυψαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann στο Ισραήλ.

Η σύνθετη ουσία «γυρνά πίσω το χρόνο», κάνοντας το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μερικά χρόνια νεότερο και προστατεύοντας από διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell Metabolism, σε όλα τα κύτταρα υπάρχουν ουσίες που ονομάζονται πολυαμίνες. Όταν τα επίπεδα των πολυαμινών μειώνονται, ο κιρκάδιος ρυθμός (βιολογικό ρολόι) επιβραδύνει.

Στο πλαίσιο πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι το συμπλήρωμα σπερμιδίνης μπορεί να αντιστρέψει αυτήν την αρνητική επίδραση.

«Η ανακάλυψη αυτή καταδεικνύει τη στενή σχέση μεταξύ κιρκάδιου ρυθμού και μεταβολισμού και ανοίγει νέες προοπτικές για διατροφικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στη μεταβολή της λειτουργίας του βιολογικού ρολογιού», δηλώνει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Δρ Gad Asher.

Ο ερευνητής επισημαίνει επίσης ότι η απορύθμιση του βιολογικού ρολογιού συνδέεται με ποικίλες ασθένειες συνυφασμένες με την προχωρημένη ηλικία, όπως ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Τροφές όπως τα μπιζέλια, η σόγια, το καλαμπόκι και το μπλε τυρί περιέχουν την πολύτιμη σπερμιδίνη.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here