Σε προσωρινή αργία τίθενται 22 Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κηφισιάς!!….Έκτακτη συνέχεια.

0
441

Η ποινή της 15ήμερης αργίας από τα καθήκοντα τους, των 22 Δημοτικών Σύμβουλων υπογράφτηκε από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Καλογερόπουλος στις 03/01/2014 και παρελήφθη στις 27/01/2014 από τον καθένα ξεχωριστά, όπως είχε προαναφερθεί στην Kifisia Press την Πέμπτη 19/12/2013.

Η 15νθήμερη αργία που έχουν τεθεί από τις 27 Ιανουαρίου οι 22 Δημοτικοί Σύμβουλοι, 18 από την πλειοψηφία αλλά και 4 από την αντιπολίτευση του Δήμου Κηφισιάς, αφορά την γνωστή 10ετή υπόθεση «Χαράλαμπου Μαυρομμάτη» σχετικά με την αδειοδότηση της ιδιοκτησίας του για χρήση γραφείων.

Τώρα το θέμα είναι τι γίνεται με την αργία των Δημοτικών Συμβούλων. Κάτι τέτοιο είναι πρωτόγνωρο για τα δημοτικά χρονικά, να καταδικάζονται σχεδόν στο σύνολό τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι γιατί υπάκουσαν στις εντολές του Δημάρχου, Νίκου Χιωτάκη, τον οποίο στηρίζουν.

Μόλις κοινοποιήθηκε η εν λόγω απόφασης προς τον Δήμαρχο κ. Χιωτάκη, θα έπρεπε ο Δήμαρχος να τους αντικαταστήσει με «22» επιλαχόντες, οι οποίοι να αναλάβουν άμεσα τα καθήκοντά τους για να συνεχίσει η κανονική λειτουργία του Δήμου! Έγινε;;

Όπως πληροφορούμεθα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, αναμένεται να ετοιμάσουν δικαστική προσφυγή στο ΣτΕ, αλλά θα πρέπει με ιδία έξοδα να πληρώσουν τους δικηγόρους τους. Εκτός αν καλύψει τα έξοδά τους ο Δήμαρχος προσωπικά, μια και αυτός τους παρέσυρε σε αυτή την περιπέτεια. 

Ερευνώντας νομικά το θέμα του ποιος πρέπει να πληρώσει τα έξοδα της δικαστικής προσφυγής στο ΣτΕ των 22 Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Κηφισιάς που τέθηκαν σε προσωρινή αργία από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένη Διοίκησης είναι άξιον παρατήρησης το γεγονός ότι…..

«οι τεθέντες «ονομαστικά» Δημοτικοί Σύμβουλοι σε αργία, εάν δεν αναλάβουν το κόστος υπεράσπισής τους, θα επιβαρύνουν τους δημότες της Κηφισιάς με το βαρύ καθ’ έκαστον κόστος της υπεράσπισής του/της ενώπιον του ΣτΕ, για την απάλειψη της επιβληθείσας πειθαρχικής ποινής της 15ήμερης αργίας η οποία επεβλήθη ενόψει τελεσίδικης καταδίκης των εν λόγω Δημοτικών Συμβούλων για κατ’ εξακολούθηση παράβαση καθήκοντος σχετική με την στάση των καταδικασθέντων στην υπόθεση του Χαράλαμπου Μαυρομμάτη και δη σχετικά με τη στάση τους στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπ’αριθμ.359/2011. 

Δηλαδή, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄ όψιν ότι δεν αρκεί πως οι 22 Δημοτικοί Σύμβουλοι βρέθηκαν ένοχοι πράξεων που στοιχειοθετούν την έννοια του εγκλήματος της παραβάσεως καθήκοντος, ενεργητικό υποκείμενο του οποίου μπορεί να είναι μόνον υπάλληλος, κατά την έννοια των άρθρων 13 στοιχ. α’ και 263α του Ποινικού Κώδικα (Π.Κ.). 

Δηλαδή, βρέθηκαν οι εν λόγω 22 δημοτικοί σύμβουλοι ένοχοι για έγκλημα κατ’ εξακολούθηση τελεσθέν, που απαιτεί στην αντικειμενική του υπόσταση: 

α) παράβαση από τον υπάλληλο του υπηρεσιακού του καθήκοντος, όπως αυτό καθορίζεται από το νόμο ή διοικητική πράξη ή από ιδιαίτερες κατά νόμο οδηγίες της Προϊσταμένης αρχής ή ενυπάρχει στη φύση της υπηρεσίας του, και στην υποκειμενική του υπόσταση 

β) δόλο του δράστη που περιέχεται στη βούλησή του να παραβεί το καθήκον του και 

γ) σκοπός του δράστη, επιπλέον, να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομη υλική ή ηθική ωφέλεια ή να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο, χωρίς όμως να απαιτείται για την πραγμάτωση του εγκλήματος και η επίτευξη του σκοπού αυτού. 

Το άρθρο 13 του Π.Κ. ορίζει ότι «υπάλληλος είναι εκείνος στον οποίο νόμιμα έχει ανατεθεί, έστω και προσωρινά, η άσκηση υπηρεσίας δημόσιας δημοτικής ή κοινοτικής ή άλλου προσώπου δημοσίου δικαίου». 

Το άρθρο 263α του Π.Κ. επεκτείνει την υπαλληλική ιδιότητα στους Δημάρχους ή Προέδρους Κοινοτήτων και σε όσους υπηρετούν, μεταξύ άλλων σε επιχειρήσεις ή οργανισμούς που ανήκουν στο κράτος, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. 

Επομένως, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Ο.Τ.Α. θεωρούνται υπάλληλοι, κατά την έννοια των άρθρων 13α και 263α Π.Κ. για την εφαρμογή της διατάξεως του άρθρου 259 Π.Κ.».

ΔΙΕΡΩΤΩΜΕΘΑ λοιπόν πως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος έχει τεθεί σε αργία, στις 05/02/2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 καλεί σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν οι 22 Δημοτικοί Σύμβουλοι από τους 41 έχουν τεθεί σε αργία;

Από την στιγμή που οι 22 Δημοτικοί Σύμβουλοι κρίθηκαν ένοχοι τελεσιδίκως, από το πειθαρχικό όργανο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που αποτελείτο από τρεις Ανώτατους Δικαστικούς Λειτουργούς, για παράνομες πράξεις έχουν χάσει το λαϊκό τους έρεισμα στο Δήμο της Κηφισιάς.

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ επίσης ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης στις 24/09/2012 οδηγήθηκε σε παραίτηση από τη θέση του Προέδρου της Βουλής. Τύποις χαρακτηρίστηκε αναστολή των καθηκόντων του αλλά ουσιαστικά επρόκειτο για παραίτηση του, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση στην οποία «φερόταν» να εμπλέκεται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους 10,2 δις.

Καθήκοντα προέδρου, σε ότι αφορά τη διεύθυνση στη συζήτηση στην Ολομέλεια και στη διάσκεψη των προέδρων ανέλαβαν ΤΟΤΕ οι Αντιπρόεδροι της Βουλής.

ΜΗΠΩΣ κ. Δήμαρχε θα πρέπει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ν. Παναγιώτου και οι 21 Δημοτικοί Σύμβουλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων;;

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here