Σκέψεις γύρω από τα Μενάνδρεια!

0
205

Πριν εκφράσω οποιεσδήποτε σκέψεις μου για τον ωραίο τούτο θεσμό των Μενανδρείων, έχω ανάγκη και υποχρέωση να στρέψω το λογισμό μου στην αξέχαστη, αληθινή φίλη Μαίρη Κερασιώτη.

Την Κηφισιώτισα φίλη που αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της σε τούτη την πόλη που τόσο αγάπησε.

1908: Δημήτριος Βικέλας, ποιητής και πεζογράφος, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Είμαι βέβαιος πως όσοι τη γνωρίσαμε από κοντά την αγαπήσαμε και την εκτιμήσαμε για όσα τόσα πολλά, απλόχερα πρόσφερε στους φίλους της και την πόλη μας από τη θέση της στην μικρή μας κοινωνία αλλά και στα κοινά της Κηφισιάς ως Δημοτική Σύμβουλος.

Τα Μενάνδρεια εκείνη τα δημιούργησε το 2004, εκείνη τα ζωντάνεψε και εκείνη τα καθιέρωσε ως σημαντικό δρώμενο και θεσμό στη ζωή της Κηφισιάς μας.

Ας είναι λοιπόν αυτές οι λίγες γραμμές μια ακόμη ελάχιστη προσφορά στην άξια γελαστή και ευγενική αυτή φίλη που έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή.

Ας είναι μία ακόμη κατάθεση μνήμης για σένα καλή μας Μαίρη Κερασιώτη που μας λείπεις πολύ και σε αποζητούμε πάντα, όσοι σε γνωρίσαμε σαν τον εξαίρετο άνθρωπο και πολύτιμο συνεργάτη, που όλα τα αγκάλιαζες με την καλοσύνη σου και το αυθόρμητο χαμόγελό σου ακόμη και στα πολύ δύσκολα που δε σε φόβισαν ποτέ.

Με αυτές τις σκέψεις, αισθάνομαι πως σύντομα και πάλι θα καλωσορίσουμε το Σεπτέμβριο που μας έρχεται, τα Μενάνδρεια του 2014,και εδώ θα΄ θελα να εκφράσω λίγες σκέψεις σχετικές:

Μένω πάντα με την εντύπωση ότι η παρουσίαση κατά τη διάρκεια των Μενανδρείων, ενός διαφορετικού δρώμενου σε καθημερινή βάση – όπως μέχρι σήμερα γίνεται – είναι πολύ περισσότερο από αυτό που μπορεί να «αντέξει» η να…….προλάβει να παρακολουθήσει ο μέσος θεατής η ενδιαφερόμενος.

Δηλαδή είναι αδύνατον να μπορείς να αφιερώνεις καθημερινά και επί ένα συνεχή μήνα, δύο μέχρι και τέσσερις ώρες και να είσαι παρών σε όλες αυτές τις παρουσιάσεις του Πολιτιστικού μας, ακόμη και όταν αυτές είναι πολύ υψηλής στάθμης και δεν θέλεις να τις χάσεις.

Εδώ που τα λέμε, αυτή η φρενήρης κούρσα «να τα προλάβουμε όλα» θεωρώ ότι είναι φθοροποιός για όλους όσους συμμετέχουν σ' αυτή τη διαδικασία: Και για τους θεατές που όλοι τους έχουν τόσες άλλες υποχρεώσεις είτε εργασιακές είτε κοινωνικές είτε οικογενειακές κλπ, κλπ., και φυσικά και για τους τεχνικούς, τους σκηνοθέτες και τους λοιπούς παράγοντες των παραστάσεων που αγωνίζονται να προλάβουν και να προσαρμόσουν τα δέοντα σε κάθε διαφορετική παράσταση που ακολουθεί, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πρόγραμμα.

Ποίος είπε ότι αυτή η πυκνότητα των παρουσιάσεων είναι τελικά ότι καλλίτερο; Δηλαδή εάν όποιος θέλει να απολαύσει τα δρώμενα του Πολιτιστικού, θα πρέπει σώνει και καλά καθημερινά και επί ένα μήνα και ιδιαίτερα τον Σεπτέμβρη που ξεκινούν τόσες και τόσες άλλες υποχρεώσεις, η να βρίσκεται συνεχώς παρών αφήνοντας πίσω οιαδήποτε άλλη υποχρέωση η μοιραία να χάνει παραστάσεις για τις οποίες και κόπος και χρήμα έχει ξοδευτεί για την πραγματοποίησή τους.

Νομίζω ότι μια πιο αυστηρή ποιοτική επιλογή των διαφόρων δρώμενων και κατά συνέπεια η μείωση του αριθμού των και παρουσίαση αυτών των επιλεγμένων, αφ' ενός θα συνέβαλε και στην ποιοτική αναβάθμιση του συνόλου και αφ' έτέρου θα πρόσφερε και την ευχέρεια στον θεατή να απολαμβάνει πολύ περiσσότερο αυτά τα επιλεγμένα.

Λιγότερα δρώμενα, και ακόμη πιο αυστηρά και ποιοτικά επιλεγμένα, νομίζω ότι θα πρέπει να είναι ο προγραμματισμός για το μέλλον που θα οδηγήσει και στο κλειδί της απόλυτης επιτυχίας στην προκείμενη περίπτωση.

Δεν αμφιβάλλω ότι η παρούσα Διοίκηση του «Βικέλα» θα προσπάθησε και φέτος για την δυνατόν καλλίτερη επιλογή των δρώμενων των Μενανδρείων και τους εύχομαι οι προετοιμασίες των να βρουν καλή υποδοχή από το κοινό.

Όμως, πρέπει να τονίσω ότι τα φετινά Μενάνδρεια λόγω της παρεμβολής των Δημοτικών εκλογών και της ανάληψης της νέας Διοίκησης του «Βικέλα», ενώ είναι έργο της απερχόμενης Διοίκησης του Δήμου, καλείται να τα παρουσιάσει πλέον η νέα Διοίκηση του «Βικέλα» που όμως θα αναλάβει εκ των πραγμάτων, απλώς το ρόλο του παρουσιαστή.

Πάντως, για τον Σεπτέμβριο που μας έρχεται γοργός, ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους.

Η Πόλη πάντα μας χρειάζεται όλους, φθάνει να την υπηρετούμε σωστά και να μην την εξυπηρετούμε λανθασμένα.

Τώρα βέβαια είναι αργά για οποιαδήποτε αλλαγή που άλλωστε θα γίνει μόνο εάν τα παραπάνω αποφασισθούν από την νέα διοίκηση του «Βικέλα» που θα προκύψει προσεχώς και θα ισχύσουν από του χρόνο.

Για φέτος η ετοιμασία έχει γίνει……

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here