Σκωτία: Νίκησε η παγκοσμιοποιημένη ελίτ και έχασε το εθνικό πάθος!

0
178

Άλλη μια νίκη κατέγραψε η παγκοσμιοποίηση αλώνοντας και τη Σκωτία. Οι Σκωτσέζοι ολιγάρχες, με όλο το μιντιακό σύστημα, που έμπαινε στα σπίτια των πολιτών και τις δημοσκοπήσεις τους, νίκησαν το εθνικό πάθος που έδινε νικηφόρες μάχες στους δρόμους της Σκωτίας.

Μάχες για την ανεξαρτησία που ξεκίνησαν πριν 300 χρόνια και τώρα προδόθηκαν και πάλι από τους άρχοντες της Σκωτίας, όπως και τότε προδόθηκαν οι αγώνες του Ουάλας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, από χθες τίποτα δεν θα είναι ίδιο πλέον στη Σκωτία. Αυτό που έγινε δεν ήταν μια πολιτική σύγκρουση μέσα στο ίδιο έθνος, αλλά μια σύγκρουση διαφορετικών εθνικών αντιλήψεων. 

Οι Σκωτσέζοι διχάστηκαν και όσων τα όνειρα για ένα ανεξάρτητο έθνος νικήθηκαν, δεν αισθάνονται καθόλου ευτυχισμένοι, επειδή κάποιοι δεν έδωσαν προτεραιότητα στην ιδέα του έθνους τους, αλλά προτίμησαν την ασφάλεια της στερλίνας και των Αγγλικών τραπεζών.

Το παράδειγμα όμως της Σκωτίας, θα πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι οι πολιτικές μάχες κερδίζονται στους δρόμους, όταν σήμερα οι εξουσιαστικές ελίτ, με τα ΜΜΕ που διαθέτουν, μπαίνουν μέσα στις κρεβατοκάμαρες και κερδίζουν τους φοβισμένους και δειλούς αναποφάσιστους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, σε φάση πολιτικής αναταραχής και ραγδαίων εξελίξεων εισέρχεται, όπως αναμενόταν, η Σκωτία, μετά το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της Πέμπτης 18/09/2014.

Χρησιμοποιώντας τη φράση «Το όνειρο δεν πεθαίνει», ο Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας – ο οποίος εκτελεί καθήκοντα τοπικού Πρωθυπουργού – και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος, Άλεξ Σάλμον, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, μετά την αποτυχία της προσωπικής του στρατηγικής.

Να σημειωθεί ότι ο Σκωτζέζος πολιτικός ηγήθηκε του κινήματος ανεξαρτησίας, το οποίο ήταν ο μεγάλος χαμένος του δημοψηφίσματος.

Το ποσοστό υπέρ της ανεξαρτησίας δεν ξεπέρασε το 45% και η Σκωτία θα παραμείνει τμήμα της χώρας, μαζί με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία, με αυξημένες ωστόσο αρμοδιότητες για την τοπική κυβέρνηση και Βουλή.

Μάλιστα, ο κ. Σάλμοντ προτίθεται να παραιτηθεί και από τη θέση του, στην ηγεσία του κόμματος.

Όπως δήλωσε, «ο δικός μου χρόνος ως ηγέτη βρίσκεται στο τέλος του, ωστόσο για τη Σκωτία η καμπάνια συνεχίζεται και το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ».

Μετά την εκλογή νέου ηγέτη στο Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, ο κ. Σάλμοντ δήλωσε ότι θα υποβάλει και τυπικά την παραίτησή του από την θέση του Πρώτου Υπουργού, ώστε να του δώσει τη δυνατότητα να τον διαδεχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άλεξ Σάλμον δήλωσε, από τη Γλασκώβη:

«Αποδέχομαι την απόφαση των Σκωτσέζων. Περιμένω τώρα από τους ηγέτες των κυριότερων κομμάτων στο Γουέστμινστερ να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, αποδίδοντας μεγαλύτερες εξουσίες στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here