Σοφία Μουτίδου: «Στη σκηνή διεξάγεται πόλεμος. Χύνεται αίμα, που χει να κάνει πάντα με την απόδοση, με την εντιμότητα του θεάματος.»

0
1185

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομικά για να εκπληρώσει το όνειρο των γονιών της, όμως δική της επιθυμία ήταν να γίνει ηθοποιός, κάτι που κατάφερε ερχόμενη στην Αθήνα.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, ήταν συμπαρουσιάστρια του Γρηγόρη Αρναούτογλου στον Όμορφο Κόσμο του Mega, αλλά το κοινό την γνώρισε καλύτερα από το ρόλο της δασκάλας στο Καφέ της Χαράς toy ANT1.

«Ο βιοπορισμός δε με απασχόλησε ποτέ, εξ ου κ έγινα ηθοποιός κι όχι δικαστικός»

Διδάσκει υποκριτική στη Σχολή της Μιμής Ντενίση, ενώ από το 2012 ασχολείται με τη stand up comedy. 

Τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 22.00 , στο Θεατρικό κήπο του Χυτήριου, θα την απολαμβάνουμε ( αύριο κάνει πρεμιέρα) μέσα από ένα φρέσκο, ιδιόρρυθμο, βρώμικο, αναρχικού τύπου κείμενο το ΠΟΛΥ ΚΑΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ που έγραψε και σκηνοθέτησε η ομάδα «ΔΕΛΤΑ» σε καλλιτεχνική επιμέλεια Αλέξανδρου Ρήγα.

Αυτός ο σαρκαστικός, τολμηρός, ξεκαρδιστικός μονόλογος-stand up comedy, που σημειώνουμε ότι είναι “ακατάλληλος για ανηλίκους” κάτω των 15 ετών, πραγματεύεται την ιστορία μιας γυναίκας την ώρα που περιμένει στον προθάλαμο ενός διάσημου νευρολόγου…..τόσο διάσημου που τους ασθενείς του τους επιλέγει έπειτα από casting…..βλέπει μόνο τους πιο «ιδιαίτερους» και πιο διαταραγμένους και η πρωταγωνίστρια μας ελπίζει να είναι αυτή η τελική τυχερή η οποία θα κερδίσει 6 μήνες δωρεάν θεραπεία από τον διάσημο νευρολόγο-ψυχολόγο Τζέιμς Λόρενς καθώς και ένα έπαθλο 10.000 ευρώ.

Προκειμένου να το επιτύχει αυτό εξομολογείται τα πάντα όλα που της έχουν σπάσει τα νεύρα: οι άντρες, το σεξ, η πολιτική, η θρησκεία, ο γάμος, ο έρωτας…..όλο αυτό το ξέσπασμα μαγνητοσκοπείται από την κάμερα του βοηθού του νευρολόγου.

Οι θεατές χρίζονται συνυποψήφιοι ασθενείς του προθαλάμου, ιδιαίτερα διαταραγμένες και αυτές προσωπικότητες, που αναμένουν την σειρά τους για τη δική τους οντισιόν και η πρωταγωνίστρια αποκτά έτσι έναν υγιή ανταγωνισμό και έχει την ευκαιρία να σπάσει τη σκηνική δράση και να δώσει μια διαδραστική νότα στην παράσταση, καθώς συνομιλεί, συμβουλεύεται, συμπορεύεται, συλλυπείται και μας θυμίζει ότι ψηλοί, κοντοί, ξανθοί, μελαχρινοί, τρελοί και λογικοί……συγκάτοικοι είμαστε όλοι, στον σουρεαλισμό που λέγεται σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Η ηρωίδα της παράστασης όμως, δεν είναι τρελή… είναι μία απεγνωσμένη γυναίκα, μια γυναίκα που απλώς ελεύθερα βρίζει (όχι και τόσο αδίκως) για όλα όσα της πήγανε στραβά.

Για όσα και όσους δεν μπορεί να αλλάξει, αποφασίζει απλά να τους «στολίσει»…..με «ΠΟΛΥ ΚΑΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ».

Κοντά μας η πολυτάλαντη, χαρισματική και σπουδαία Σοφία Μουτίδου.

Κυρία Μουτίδου πείτε μας πως ήταν τα παιδικά σας χρόνια στη Θεσσαλονίκη, και από πότε αρχίσατε να ενδιαφέρεστε για την ηθοποιία;

«Τα παιδικά μου χρόνια ήταν εντελώς παιδικά. Πολύ παιχνίδι, σε αλάνες, χώμα, ποδήλατο, κρυφτό, σπιτάκια.. μεγάλωσα σε μια γειτονιά που είμαστε καμιά τριανταριά παιδιά…παίζαμε από το πρωί ως το βράδυ. Η έκθεση με αφορούσε από πολύ μικρή. Από 5 χρονών με ενδιέφερε να κάνω κάτι και να το παρουσιάζω σε πολλούς. Στα 7 ήμουν σίγουρη ότι θέλω να γίνω ηθοποιός.»

Σπουδάσατε νομικά , αλλά βρεθήκατε στο θέατρο. Πως έγινε αυτό;

«Σπούδασα Νομικά γιατί με τον πατέρα μου δεν υπήρχε περίπτωση να σπουδάσω κατευθείαν ηθοποιός. Έπρεπε να περάσω πρώτα από βαριά θρανία. Δεν το διανοούνταν ότι θα ακολουθήσω το θέατρο. Αφού το έκανα, μετά έκανα αυτό που ήθελα. Κατά βάση εντελώς μόνη.»

Με την κρίση που αντιμετωπίζουμε μετανιώσατε που δεν ακολουθήσατε τη νομική;

«Ποτέ δεν μετάνιωσα γι αυτό. Ποτέ.»

Στη σκηνή είστε πολύ μπριόζα. Είστε έτσι και στην προσωπική σας ζωή;

«Το μπριόζα ακούγεται πολύ ερασιτεχνικό και χαρωπό. Στη σκηνή είμαι εντελώς επαγγελματίας που πάει να πει ξεκούραστη, γεμάτη ενέργεια και αποτέλεσμα. Στη ζωή είμαι πιο ανοργάνωτη, πιο αφημένη. Στη σκηνή διεξάγεται πόλεμος. Χύνεται αίμα, που χει να κάνει πάντα με την απόδοση. Με την εντιμότητα του θεάματος.»

Φτιάχνετε και κοσμήματα, σας άρεσε από μικρή αυτό, ή τώρα ασχολείστε για βιοποριστικούς λόγους;

«Ο βιοπορισμός δε με απασχόλησε ποτέ, εξ ου κ έγινα ηθοποιός κι όχι δικαστικός. Αν μπορεί κάποιος να διανοηθεί ότι φτιάχνοντας πλεχτά κοσμήματα θα ταΐσει το παιδί του, τότε κουβάρια υπάρχουν χιλιόμετρα. Η χειροτεχνία είναι ψυχική ηρεμία, και ναι το έκανα πάντα. Απλώς το προώθησα τώρα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.»

Έχετε μια κορούλα 7 ετών, συνδυάζεται δουλειά και μητρότητα;

«Αιώνες τώρα.»

Σαν μαμά πως είναι η Σοφία;

«Αυστηρή και χαλαρή, Πόντια και Ευρωπαία. Το όνειρο κάθε ανήλικου.»

Σας κάνει κριτική η κόρη σας για τους ρόλους σας;

«Ποτέ. Της αρέσω πολύ»

Το καλοκαίρι αυτό συνεχίζεται με το «Πολύ Κακές Λέξεις» της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Πείτε μας για το έργο…

«Stand up είναι, έξυπνο, γρήγορο καίριο. Μια γυναίκα και όλη της η ζωή. Άντρες, πολλοί κι αποτυχημένες σχέσεις. Γέλιο άφθονο κι αβίαστο. Ο κόσμος παραληρεί. Ως τώρα έχουμε κινηθεί με sold out. Το ίδιο εύχομαι και για τη συνέχεια.»

Ένα αστείο περιστατικό που σας συνέβη κατά τη διάρκεια της καριέρας σας;

«Όλες οι φορές που κάποιος δε βγαίνει στη σκηνή στην ώρα του είναι φρικτές και πολύ αστείες συνάμα.

Τι εκτιμάτε και τι απεχθάνεστε στους ανθρώπους;

«Εκτιμώ τη σπιρτάδα και την πρωτοτυπία. Απεχθάνομαι την άργητα, το δήθεν και την αναξιοκρατία.»

Θυμώνετε με…Χαίρεστε με…Ονειρεύεστε με…

«Το ψέμα, το παιδί μου, δεν…»

Ο έρωτας τι είναι για σας;

«Ζωογόνος δύναμη.»

Το επάγγελμά σας είναι λύτρωση για εσάς;

«Εντελώς. Έκανα το επάγγελμα που ήθελα, με στερήσεις και πόνο. Τώρα δρέπω τους καρπούς της σωστής επιλογής.»

Η stand up comedy είναι δυσκολότερη από ένα ρόλο μέσα σε θίασο, ή σας εκφράζει περισσότερο αυτό;

«Το καθένα έχει τις δικές του δυσκολίες και ευκολίες. Είναι σα να με ρωτάς αν είναι πιο εύκολη η ζωή αν είσαι μάνα ή δεν είσαι.

Μια ευχή σας;

«Εύχομαι έγκαιρο διάβασμα και καλλιέργεια σε όλους τους ανθρώπους.»

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here