Στην Αθήνα το Σεπτέμβριο το «Cirque du Soleil»…. ζωντανεύει τα όνειρα, καταργεί τους νόμους της Φυσικής!

0
234

*Είμαστε εδώ για να κινήσουμε την φαντασία, να προκαλέσουμε τις αισθήσεις και ν’ απελευθερώσουμε τα συναισθήματα.
*Είμαστε οι εφευρέτες των ονείρων.
*Είμαστε ένα εργαστήρι για αληθινούς δημιουργούς.
*Είμαστε εδώ για να ονειρευόμαστε το αδιανόητο και να επιτυγχάνουμε το απροσδόκητο……

Αυτά μας φωνάζουν οι συντελεστές του «Μεγαλύτερου Θεάματος στον Κόσμο» του μοναδικού «Cirque du Soleil», κάθε φορά που έρχονται στη χώρα μας. Φέτος η εμφάνισή του εδώ συμπίπτει και με την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυσή του. 

Από 20 – 28 Σεπτεμβρίου λοιπόν οι παραστάσεις στην Αθήνα στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ ΟΑΚΑ και από 30 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη στο ΠΑΟΚ Sports Arena.

Αυτή τη φορά το «Cirque du Soleil» επιστρέφει στην Ελλάδα με την ανατρεπτική και τόσο διαφορετική παραγωγή του, το θρυλικό «Quidam».

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της διοργανώτριας εταιρίας ΛΑΒΡΥΣ, Γεωργία Ηλιοπούλου, η παραγωγή του «Quidam», είναι διαφορετική και για πρώτη φορά αναφέρεται στην καθημερινή πραγματικότητα, στην ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του «Quidam» Τζέσικα Λεμπέφ θύμισε ότι το «Cirque du Soleil» επαναπροσδιόρισε τη διασκέδαση δημιουργώντας μια νέα μορφή τέχνης, η οποία συνδυάζει ακροβατικά, street performance, ζωντανή μουσική , εντυπωσιακά σκηνικά και φανταστικά κοστούμια.

Με 19 διαφορετικές παραγωγές οι οποίες παρουσιάζονται σε όλο τον κόσμο, το «Cirque du Soleil» έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομα του με παραστάσεις που κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα!

Πάνω από 100 εκατομμύρια θεατές διεθνώς, έχουν παρακολουθήσει μια παράσταση, ενώ έχει επισκεφθεί πάνω από 300 πόλεις!

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του «Quidam», Λουκ Κελέτ ανέλυσε τη σημασία του:

«είναι ένα μοναδικό ταξίδι στην φαντασία ενός κοριτσιού, της μικρής Ζωής (Ζoe). Κατά τη διάρκεια του συναντά εκκεντρικούς χαρακτήρες, οι οποίοι μεταφέρουν το κοινό σε μία μαγευτική χώρα με έντονα συναισθηματικό περιβάλλον, που υπόσχεται να ενθουσιάσει αλλά και να συγκινήσει όλους ανεξαιρέτως τους θεατές».

Η παράσταση

Η λέξη «Quidam» σημαίνει στα Λατινικά «ταξιδιώτης χωρίς όνομα». Η παράσταση έκανε πρεμιέρα το 1996 και έκτοτε την έχουν δει πάνω από 12 εκατομμύρια θεατές. 

Συμμετέχουν 45 ταλαντούχοι καλλιτέχνες και αθλητές- ο καθένας ο καλύτερος στο είδος του – οι οποίοι παρουσιάζουν 10 υπέροχα νούμερα, με κατάθεση ψυχής και δομούν με εξωπραγματική ικανότητα και μαεστρία, ένα σύγχρονο θεατρικό, χορευτικό, μουσικό και κυρίως-ένα εικαστικό θαύμα.

Σε αντίθεση με τις άλλες παραγωγές του «Cirque du Soleil», δεν ταξιδεύει τους θεατές στο νησί του φανταστικού και σε παράλληλους κόσμους, αλλά διαπραγματεύεται τον δικό μας ανθρώπινο κόσμο, την γήινη πραγματικότητα, την καθημερινότητα.

Τα κοστούμια για πρώτη φορά είναι «καθημερινά ρούχα», πάντα βέβαια χειροποίητα και πανέμορφα.

Τα τεράστια επιβλητικά σκηνικά δεν αναφέρονται σε γοτθικού τύπου μνημεία, αλλά η γιγάντια μινιμαλιστική, μεταλλική, πενταπλή εναέρια αψίδα των 80 μέτρων, θυμίζει μία μονολιθική, μοντέρνα δομή, όπως έναν σιδηροδρομικό σταθμό ή ένα αεροδρόμιο, το οποίο συνεχώς υποδέχεται ή κατευοδώνει.

Τα ίδια είναι και τα υλικά (ατσάλι, αλουμίνιο, καουτσούκ, γυαλί) της διάτρητης, από χιλιάδες φωτιστικές ακτίνες, σκηνής. Αλλά και η μουσική δεν έχει πλέον μπαρόκ και οπερετίστικο ύφος, αλλά υιοθετεί μία ηλεκτρική-σύγχρονη προσέγγιση.

Κυρίως όμως οι 52 χαρακτήρες του έργου, είναι που δίνουν τον ανάλογο τόνο, λειτουργώντας δραματουργικά σαν στοιχεία μίας ανθρώπινης καθημερινότητας, αντιπροσωπεύοντας υπαρκτά όντα της διπλανής πόρτας και εκφράζοντας αληθινά αισθήματα, χειροπιαστά προβλήματα, όνειρα και ανησυχίες.

Με πρώτη-πρώτη την μικρή Ζωή(Zoe), ένα κοριτσάκι που γίνεται ο ξεναγός μας, στην προσπάθειά της να ξεφύγει απ’ την μονοτονία της δικής της ζωής, να σπάσει την συμβατική αδιαφορία της οικογένειάς της, να δώσει νόημα στην οντότητά της, να βρει καταφύγιο σ’ έναν κόσμο αντάξιο-σαν και αυτόν που της υποσχέθηκε η γέννησή της.

Συνοδοιπόρος της σ’ αυτή την πανέμορφη, τρυφερή και τόσο οικεία σε όλους μας εφηβική περιπλάνηση, ο ίδιος ο «Quidam», ο άλλος μας εαυτός ή ίσως ένας άγνωστος περαστικός, περιπλανώμενος στους δρόμους και στο πλήθος.

Μία μονάδα σαν και τη Ζωή, σαν και τον καθένα μας, χαμένη μέσα στην σιωπηλή πλειοψηφία, που κάποια στιγμή επαναστατεί απέναντι στην ομοιομορφία και στην ισοπέδωση.

Ενσωματώνοντας το όνειρο όλων μας ο «Quidam», φωνάζοντας, τραγουδώντας και ονειρευόμενος, επιτέλους πια-όχι κρυφά, ανακηρύσσει την ατομικότητά του, αναδυόμενος απ’ την ανωνυμία.

Πληροφορίες

Διάρκεια: 2 ώρες. Για προπώληση: 210 8938138, καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ιστοσελίδα www.lavris.gr .

Τα εισιτήρια θα διατίθενται online για τα μέλη του Cirque Club. Η συμμετοχή στο Cirque Club είναι δωρεάν, επιτρέπει την έγκαιρη προαγορά εισιτηρίων με αντίστοιχη επιλογή θέσεων και παρέχει ειδικές προσφορές και αποκλειστικές ειδήσεις στο www.cirqueclub.com.

Δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων έως 3 άτοκες δόσεις μέσω της ιστοσελίδας www.lavris.gr για τους κατόχους καρτών Visa και Mastercard. 

Τιμές εισιτηρίων από 35€. Παιδικά και φοιτητικά από 28 € (έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες). Ειδικές τιμές για την έκδοση ομαδικών εισιτηρίων, κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο: 210-7258510.

Μέγας χορηγός ΟΤΕ, υποστηρικτής «Γερμανός».

Οι δημιουργοί 

Καθοδηγητής και ιδρυτής του «Cirque du Soleil» είναι ο Γκι Λαλιμπερτέ . Όλα ξεκίνησαν από μια μικρή πόλη κοντά στο Κεμπέκ του Καναδά, το Μπε-σεν-Πολ. Εκεί στις αρχές του ’80 μια ομάδα νέων, την οποία είχε δημιουργήσει ο (δ/ντής δημιουργικού ) Ζυλ Στε Κρουά, τριγυρνούσε στους δρόμους κι έδινε παραστάσεις, πάνω σε ξυλοπόδαρα, κάνοντας ταχυδακτυλουργικά κόλπα, χορεύοντας, καταπίνοντας φωτιές.

Ήσαν γνωστοί σαν «Λε Εσασιέ ντε Μπε-Σαιν-Πολ» «Οι ξυλοπόδαροι του Μπε-Σεν- Πολ». Οι νεαροί καλλιτέχνες κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους κατοίκους ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Γκι Λαλιμπερτέ , που πήγε μαζί τους.

Ο θίασος μετονομάστηκε σε «Κλαμπ ντε ταλόν ώτ» «Κλαμπ των ψηλοτάκουνων» και μετά τους ήρθε η ιδέα να φτιάξουν ένα τσίρκο στο Κεμπέκ και να περιοδεύουν ανά τον κόσμο.

Η μεγάλη ευκαιρία τους δόθηκε στη γιορτή για την επέτειο της ανακάλυψης του Καναδά το 1984, όταν ο Λαλιμπερτέ πρότεινε στους διοργανωτές να παρουσιάσει το θέαμα του θιάσου του που είχε ονομάσει εντωμεταξύ «Cirque du Soleil – Τσίρκο του Ήλιου» .

Η πρόταση έγινε δεκτή και από τότε το «Τσίρκο του Ήλιου» δεν έχει σταματήσει τις εμφανίσεις του. Όταν περιοδεύει , παίρνει μαζί του πλυντήρια, στεγνωτήρια, μοδίστρες κι ένα τεράστιο επιτελείο βοηθών. Το 1984 που ξεκίνησε εργάζονταν σ΄ αυτό 73 άνθρωποι και σήμερα αριθμούν πάνω από 5.000 σε όλο τον κόσμο. Μόνο στα γραφεία του Μοντρεάλ είναι 2.000.

Από το 1992 το «Cirque du Soleil» δεν έχει πάρει καμία κρατική ή ιδιωτική επιχορήγηση και σε κοινωνικό επίπεδο στηρίζει με χρήματα το Παγκόσμιο Ταμείο κατά της Φτώχειας και την Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Πόρων. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here