Στην σκιά του χθεσινού προκλητικού βίντεο της Τουρκίας η επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στην Ελλάδα.

0
786

Περιφρονώντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το επί 45 χρόνια περιφραγμένο και περίκλειστο τμήμα της Αμμοχώστου, τα Βαρώσια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφτηκε την περιοχή ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας.

ΒΙΝΤΕΟ με την προκλητική επίσκεψη του Τσαβούσογλου στην Αμμόχωστο……

Στην Αθήνα σήμερα ο Αναστασιάδης.

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος. Στις 12:00 ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Τον Κύπριο Πρόεδρο συνοδεύουν στην Αθήνα, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Πρέσβης στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος, ο διευθυντής του Γραφείου του, Πέτρος Δημητρίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Βασικά στοιχεία της ατζέντας της συνάντηση Αναστασιάδη Μητσοτάκη είναι:

Η ενημέρωση από τις συνομιλίες του κ. Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί και την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ. Οι προοπτικές της διαπραγμάτευσης από εδώ και πέρα. Οι τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι τουρκικές ενέργειες στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου. Οι διαπραγματεύσεις

Η επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θεωρείται αυτή τη στιγμή αβέβαιη. Παρά τον μαραθώνιο συναντήσεων με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τους όρους αναφοράς, δηλαδή το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο αν οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτέμβρη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αμμόχωστο

Ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τέλμα, οι εξελίξεις τρέχουν στο πεδίο. Η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα στην Αμμόχωστο. Σε όλα τα ειρηνευτικά σχέδια από το 1974 η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου περνάει στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το τελευταίο διάστημα όμως φαίνεται ότι η Άγκυρα επιχειρεί να αλλάξει την κατάσταση. Τις δηλώσεις για τουριστική αξιοποίηση ακολούθησε η οργανωμένη από τις τουρκοκυπριακές Αρχές επίσκεψη δημοσιογράφων στην κλειστή πόλη.

Χτες την κλειστή πόλη επισκέφτηκε Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Προχτές ο κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα ανοίξει προξενείο στην Αμμόχωστο (στην ανοιχτή πόλη που έτσι κι αλλιώς θα παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση) «για την εξυπηρέτηση των Τούρκων πολιτών που κατοικούν στην Καρπασία».

Αποσχιστική ενέργεια

Η τουρκική ανακοίνωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την εκφρασθείσα πρόθεση της Τουρκίας για άνοιγμα «Γενικού Προξενείου» της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, όπως διατυπώθηκε μέσα από δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο της παράνομης επίσκεψης του στην Κύπρο στις 8-9 Σεπτεμβρίου 2019».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι: «Η πιο πάνω πρόθεση αποτελεί μία ακόμη πολύ σοβαρή αποσχιστική πράξη, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ειδικότερα του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο μεταξύ άλλων καταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες και ζητά την άμεση ανάκλησή τους και έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες προκλητικές ενέργειες κατά το τελευταίο διάστημα από πλευράς της Τουρκίας και “αξιωματούχων” του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με την Αμμόχωστο, αλλά και γενικότερα».

Και καταλήγει: «Αυτή η συμπεριφορά είναι δηλωτική μιας προσπάθειας εκ μέρους της Τουρκίας που στόχο έχει την πρόκληση νέων απαράδεκτων τετελεσμένων και την υπονόμευση της προοπτικής επανέναρξης της διαδικασίας για το Κυπριακό στο πλαίσιο της αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Είναι προφανές ότι οι τουρκικές ενέργειες βαθαίνουν τη διχοτόμηση και επιταχύνουν τη μετατροπή της γραμμής αντιπαράταξης του Αυγούστου του 1974 σε μόνιμο σύνορο.

Τσαβούσογλου: Μοιραστείτε το φυσικό αέριο πριν να είναι πολύ αργά

Προκλητικός όσο ποτέ εμφανίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έστειλε μήνυμα-απειλή προς την κυπριακή κυβέρνηση τονίζοντας ότι θα πρέπει να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους της Κύπρου προτού να είναι πολύ αργά…

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, για το φυσικό αέριο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ειρήνη και σταθερότητα.

«Με τα πλοία μας, το Φατίχ, το Γιαβούζ, το Μπαρμπαρός και το Ορούτς Ρέις, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο, γεωτρητικές και σεισμογραφικές», τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε επίσης ότι η πρόταση για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων, η οποία απορρίφθηκε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, βρίσκεται ακόμη «στο τραπέζι» και ισχυρίστηκε ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει μονομερείς πράξεις και δεν σκοπεύει να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους του νησιού».

«Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση απέρριψε αμέσως την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων με ημερομηνία 13 Ιουλίου, όπως έπραξε το 2011 και το 2012, αλλά η πρόταση αυτή βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι» δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να λάβει υπόψη της την πρόταση αυτή και να την δεχτεί «πριν να είναι πολύ αργά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διεμήνυσε ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχθεί αυτήν την πρόταση, «η κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία (ΤΡΑΟ) θα συνεχίσει αποφασιστικά τις δραστηριότητές της σε περιοχές που έχει άδεια από την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Πηγή CNN Greece

Υ.Γ. Οι ορέξεις της Άγκυρας για το Καστελόριζο και την υφαλοκρηπίδα: Προειδοποίησε το Π.Ν.!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here