Στις 19/08/2013 λήγει η διαβούλευση για τη μελέτη των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην περιοχή της Εκάλης.

0
377

Το Τοπικό Συμβούλιο της Εκάλης ενέκρινε κατά πλειοψηφία την λήξη της διαβούλευσης την Δευτέρα 19/08/2013 για τη μελέτη των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην περιοχή Λ. Θησέως – Ισμήνης – Θέτιδος – Λ. Διονύσου.

Με ψήφους τέσσερις υπέρ και έναν παρών (η κ. Καπετανάκη), εγκρίθηκε η τελική πρόταση. Ο Δήμος Κηφισιάς καλεί τους ενδιαφερόμενους δημότες να συμπληρώσουν φόρμα επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, μέχρι και την τυπική προθεσμία λήξης της διαβούλευσης και πριν να εισαχθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα διάφορα σενάρια και οι τελικές προτάσεις του συγκοινωνιολόγου Θεόδωρου Μαυρογεώργη με όλες τις λεπτομέρειες για τις προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Δημοτική Ενότητα Εκάλης έχουν αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του Δήμου Κηφισιάς, στην ηλεκτρονική διεύθυνση των «Διαβουλεύσεων».

Η πρώτη μελέτη εφαρμογής αφορά στο οδικό δίκτυο μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου – Χαρ. Τρικούπη – Κοκκιναρά – Ηροδότου – Πόντου – Παπαφλέσσα, στις Δημοτικές Ενότητες Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας. Η δεύτερη αφορά στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Εκάλης, που περιβάλλεται από τις οδούς Λ. Θησέως – Ισμήνης – Θέτιδος – Λ. Διονύσου.

Βασική επιδίωξη είναι η εκτροπή της διαμπερούς υπερτοπικής κυκλοφορίας από το τοπικό, στο ιεραρχημένο οδικό δίκτυο των Λεωφόρων Θησέως – Ελ. Βενιζέλου – Κηφισίας. Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν στον τοπικό οδικό άξονα, μέσω της οδού Ρόδων και πέριξ της οδού Παλαιολόγου, από την Εκάλη, μέχρι το Καστρί και την Πολιτεία, συνδέονται μεταξύ τους, καθώς σε αυτές τις οδούς έχει διαμορφωθεί σήμερα ένας εναλλακτικός οδικός άξονας, που πολλοί οδηγοί χρησιμοποιούν για να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα.

Τα βασικότερα προβλήματα στην κυκλοφοριακή λειτουργία της Δημοτικής Ενότητας Εκάλης είναι: Υψηλές ταχύτητες και υψηλός κυκλοφοριακός φόρτος κατά μήκος της οδού Ρόδων και πρόκληση πολλών τροχαίων ατυχημάτων.

Σημαντικό ποσοστό υπερτοπικών μετακινήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρωινή αιχμή, στο ρεύμα καθόδου της οδού Ρόδων, στην περιοχή της διασταύρωσης με την οδό Ισμήνης, εξυπηρετείται κυκλοφοριακός φόρτος ίσος με ~73% του κυκλοφοριακού φόρτου καθόδου της ιεραρχημένης Λεωφόρου Διονύσου.

Στο σενάριο άμεσης εφαρμογής προβλέπεται:

– Κατάλληλη διαμόρφωση του ισόπεδου κόμβου Ρόδων – Ισμήνης – Κ. Παλαιολόγου – Γ. Παπανδρέου.
– Μετατροπή της οδού Ρόδων, από Λεωφόρο Διονύσου έως Ισμήνης (και ανά κατεύθυνση) σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, πλάτους ~ 3,00μ, οφιοειδούς χάραξης. Η ταχύτητα διέλευσης περιορίζεται σε ~20km/h.

– Εγκιβωτισμός των απαραίτητων θέσεων στάθμευσης, στο τμήμα της, μεταξύ Πλατείας Μακεδονίας και Πλατείας Γ. Λάτση. Διαμόρφωση διαδρομής περιπάτου κατά μήκος της κεντρικής νησίδας της Ρόδων. Κατασκευή υπερυψώσεων (woonerf) στις κρίσιμες θέσεις.

– Διαμόρφωση διασταυρώσεων της οδού Ρόδων με το οδικό δίκτυο, είτε με κυκλικούς κόμβους (roundabouts), είτε με νησίδες. Προτεραιότητα στα κάθετα προς την οδό Ρόδων τμήματα του οδικού δικτύου, μέσω της εφαρμογής κατάλληλης κατακόρυφης σήμανσης σε όλες τις διασταυρώσεις.

Ως σενάριο μακροπρόθεσμης εφαρμογής προτείνεται από τον μελετητή η τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου, έτσι ώστε να διακοπεί μόνιμα η είσοδος από Λεωφόρο Διονύσου προς την οδό Ρόδων και η έξοδος από Ρόδων προς Λεωφόρο Διονύσου.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here