Στον «τοίχο» ξανά οι τράπεζες της Κύπρου!

0
472

Το «φάντασμα» του 2013 γυροφέρνει την κυπριακή οικονομία, η οποία είναι αντιμέτωπη με νέα τετελεσμένα και τελεσίγραφα. Ο λαός θα πληρώσει και πάλι τη λυπητερή. Οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων επιβάλλεται να αναληφθούν ή/και να αποδοθούν τάχιστα.

Η Βουλή καλείται να ζυγίσει τα δεδομένα και να τοποθετηθεί τελεσίδικα την Παρασκευή, τουλάχιστον για την ψήφιση ή όχι της παροχής κρατικών εγγυήσεων €2,6 δις στην Ελληνική Τράπεζα. Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα προειδοποιούν με καταστροφικές συνέπειες, σε περίπτωση καταψήφισης. Στη Βουλή βγαίνουν «μαχαίρια» και «άπλυτα» στη φόρα, με τα κόμματα να επιδίδονται σε μάχες αλληλοεξόντωσης στο «πτώμα» του Συνεργατισμού.

Με τον κίνδυνο νέου οικονομικού δυστυχήματος να επικρέμαται, οι καταθέτες άρχισαν να συνωστίζονται την περασμένη Παρασκευή στα Συνεργατικά για να «σηκώσουν» τα λεφτά τους, την ώρα που η Ολομέλεια της Βουλής συζητούσε για τον Συνεργατισμό. 

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης «σφυροκοπούσαν» την Κυβέρνηση, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επιχειρούσε να κρατήσει τη «σημαία στον ιστό» ενίοτε διαχωρίζοντας και τη θέση του. 

Οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση και ύποπτες δανειοδοτήσεις έδιναν κι έπαιρναν και χρήζουν αξιοποίησης από την ερευνητική επιτροπή.

«Τετ-α-τετ» με την καταστροφή

Η πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας απειλείται και πάλι καίρια. Η ψήφιση από τη Βουλή των κρατικών εγγυήσεων ύψους €2,6 δις στο πλαίσιο του σχεδίου προστασίας περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού, που θα αναλάβει η Ελληνική Τράπεζα, εξοργίζει την αντιπολίτευση. Ο Διευθυντής Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας έθεσε ωμά το διακύβευμα ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

«Το λέω ξεκάθαρα ότι αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία, η εναλλακτική λύση θα είναι καταστροφική. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι ο Συνεργατισμός να τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης ή ακόμα χειρότερα, αν κρίνει το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης ότι δεν υπάρχει θέμα δημοσίου συμφέροντος, ο Συνεργατισμός να μπει σε εκκαθάριση και αυτό θέτει σε κίνδυνο τις εγγυημένες καταθέσεις»…..ανέφερε ο Γιάγκος Δημητρίου.

Πιο συγκρατημένη, αλλά έκδηλα ανησυχητική είναι και η τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. «Ποτέ δεν είπα ότι είναι μια καλή συμφωνία, αλλά προσυπογράφω ότι η συμφωνία είναι η καλύτερη υπό τις περιστάσεις και ότι τις εναλλακτικές επιλογές δεν μπορούμε καν να τις σκεφτούμε».

«Συμμάζεμα»

Η Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή υπό το βάρος της εκροής καταθέσεων, επιχειρώντας να «μαζέψει» όσα ανέφερε την προηγούμενη μέρα στη Βουλή ο Διευθυντής Εποπτείας. 

Η Κεντρική τόνισε ότι οι εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες είναι προστατευμένες, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους καταθέτες του Συνεργατισμού.

Την ίδια ώρα ο Χάρης Γεωργιάδης έσπευδε στη Βουλή, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη Αρχηγών για να τεθεί το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης των κρατικών εγγυήσεων και των αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης των ΜΕΔ. 

Οι πληροφορίες έφεραν τους Αρχηγούς να συζητούν και το ενδεχόμενο να τεθεί προς ψήφιση ακόμη και το Σαββατοκύριακο το θέμα των κρατικών εγγυήσεων, ώστε να καθησυχαστεί το κοινό.

Η εναλλακτική των εγγυήσεων

Το κράτος είχε επιλογή, πέραν της παραχώρησης εγγύησης προς την Ελληνική Τράπεζα. Η εναλλακτική, όμως, θα «φόρτωνε» επικίνδυνα το δημόσιο χρέος. Εάν το Κράτος δεν παραχωρούσε στην Ελληνική εγγυήσεις, θα έπρεπε να δώσει σημαντικές εκπτώσεις στις αξίες των καλών δανείων, ως αντίβαρο για τον επενδυτικό κίνδυνο, που αναλαμβάνει η Τράπεζα.

Η πρόταση, που είχε καταθέσει η Ελληνική, προέβλεπε έκπτωση €1,5 δις. Άρα, το Κράτος θα έπρεπε να εκδώσει και να δώσει στην Ελληνική, άλλο ένα ομόλογο ύψους €1,5 δις, το οποίο θα επιβάρυνε το δημόσιο χρέος κατά 8,5%, περίπου. 

Το ύψος του δημοσίου χρέους, λαμβανομένων υπόψη και των €3,5 δις κρατικών ομολόγων, που θα δοθούν στην Ελληνική, θα πλησίαζε το 120% του ΑΕΠ. Η εγγύηση των €2,6 δις δεν προσμετρά στο δημόσιο χρέος.

Επιπλέον, οι μη αναμενόμενες ζημιές στα δάνεια, που αναλαμβάνει η Ελληνική, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα €155 εκ. σε βάθος 12 ετών. Η εξίσωση μειώνει τις ανάγκες κεφαλαίων της Ελληνικής, που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση της συναλλαγής στα €150 εκ.

Ο άλλος κίνδυνος

Η Βουλή έχει ενώπιο της και τις βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ΜΕΔ, μέσω αλλαγών, κυρίως, στους νόμους των εκποιήσεων και του πλαισίου αφερεγγυότητας. 

Ο Χάρης Γεωργιάδης θεωρεί επιβεβλημένη την ψήφισή του πριν από το κλείσιμο της Βουλής στις 13 Ιουλίου. Η «φόρμουλα» του μηδενισμού της αξίας των εξασφαλίσεων, τερματισμένων, για ένα χρονικό διάστημα μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, που εφάρμοσε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και τελείωσε τον Συνεργατισμό, «ήχησε σειρήνες πολέμου» στις υπόλοιπες τράπεζες.

Ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι «θα ξανασυζητούμε πολύ σύντομα για τον επόμενο κλονισμό κυπριακής τράπεζας, επειδή προφανώς οι εποπτικές παραδοχές, παρά τις όποιες παραλλαγές που μπορεί να υπάρχουν… και είναι γι’ αυτό που είναι απολύτως απαραίτητη η διόρθωση του θεσμικού πλαισίου». Αύριο, πάντως, θα ενημερωθεί η Βουλή και για το σχέδιο «Εστία».

Σε «αναμμένα κάρβουνα»

Πηγές από οικονομικούς και τραπεζικούς κύκλους λέγουν στη «Σημερινή» της Κυριακής ότι η αναφορά του Χάρη Γεωργιάδη αποτυπώνει την πραγματικότητα. «Η έγκαιρη ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, εάν δεν εκμηδενίσει τις ανάγκες κεφαλαίων, που ενδεχομένως να προκύψουν, τουλάχιστον θα τις μειώσει σε διαχειρίσιμα επίπεδα», σημειώνουν χαρακτηριστικά. 

Η αγωνία των τραπεζιτών καταμαρτυρείται και από την επί καθημερινής, σχεδόν, βάσεως, παρουσία ηγετικών τους στελεχών στη Βουλή.

Οι δυναμικές στη Βουλή

Σημειώνεται πως, από την περασμένη Τετάρτη, άρχισαν να διαμορφώνονται οι τάσεις στη Βουλή ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Παρασκευής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το θέμα των κρατικών εγγυήσεων. Καταψηφίζουν, για την ώρα, ΑΚΕΛ, Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών, ΕΛΑΜ και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου, συγκεντρώνοντας 21 ψήφους.

Υπερψηφίζουν οι 17 από τους 18 βουλευτές του ΔΗΣΥ, εν τη απουσία του Σόλωνα Κασίνη, ενώ καθοριστική θα είναι η στάση του ΔΗΚΟ, το οποίο δεν έχει ανακοινώσει την απόφασή του και αριθμεί 10 βουλευτές. ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Συμμαχία Πολιτών αριθμούν έξι βουλευτές και κρατούν, επίσης, κλειστά τα χαρτιά τους.

Τα συμπεράσματα

Για πολλοστή φορά κρίσιμες αποφάσεις, που επηρεάζουν άμεσα τον λαό, λαμβάνονται υπό την «απειλή των όπλων».

-Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι οι αποφάσεις αυτές θα στρέφονται προς την ορθή κατεύθυνση ώστε να εξυγιάνουν το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να μην παρουσιαστούν στο μέλλον νέα τετελεσμένα;

-Η απότομη αύξηση της πίεσης από τις εποπτικές Αρχές ενδεχομένως να μην μπορούσε να προβλεφθεί επακριβώς, αλλά υπήρχαν συνεχώς προειδοποιήσεις για την ανάγκη ενίσχυσης του νομοθετικού πλαισίου αντιμετώπισης των ΜΕΔ.

-Δεν βελτιώθηκε εγκαίρως το νομοθετικό πλαίσιο, έστω κι αν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, το ΔΝΤ όπως και όλοι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κατέγραφαν την αναποτελεσματικότητά του εδώ και καιρό και προειδοποιούσαν.

-Φαίνεται όμως ότι δεν βόλευε κανέναν προεκλογικά να «αγγίξει» θέμα εκποιήσεων, κι ας «αιμορραγούσε» ο Συνεργατισμός από το φθινόπωρο του 2017.

-Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι ο Φορέας Διαχείρισης θα αποδώσει και θα βγάλει τουλάχιστον τα σπασμένα;

Ο Συνεργατισμός καταρρέει με ευθύνη των κομμάτων, που διαχρονικά τον χρησιμοποιούσαν για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

{jcomments on} 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here