Στο Κακουργιοδικείο παραπέμφθηκε η νέα ποινική υπόθεση κατά στελεχών της Τράπεζας Κύπρου.

0
262

Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας παρέπεμψε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας τη νέα ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τρ. Κύπρου που αφορά την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου.

Η υπόθεση ορίστηκε για ακρόαση στις 9 Μαρτίου, στις 8.30 το πρωί. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Χρίστης Χατζημιτσής, Νικόλας Καρυδάς, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου. 

Και οι επτά κατηγορούμενοι ήταν παρόντες κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία μαζί με τους συνηγόρους υπεράσπισης τους. 

Το Δικαστήριο αποφάσισε όπως οι κατηγορούμενοι παραμείνουν ελεύθεροι υπό τον όρο της κατάθεσης τραπεζικής εγγύησης ύψους €200,000, με ένα ή δύο αξιόχρεους εγγυητές, για τη διασφάλιση της παρουσίας τους στο Κακουργιοδικείο.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει 18 κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της συνωμοσίας για καταδολίευση, της πλαστογραφίας, της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και της χειραγώγησης της αγοράς, τα οποία διαπράχθηκαν την περίοδο 2010-2014. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει διαπραχθεί το αδίκημα της συνωμοσίας για καταδολίευση του κοινού με την επαναταξινόμηση ομολόγων που κατείχε η Τράπεζα Κύπρου.

Το κατηγορητήριο κάνει, επίσης, λόγο για καταρτισμό πλαστού εγγράφου με σκοπό την καταδολίευση και τη διάπραξη κακουργήματος. 

Συγκεκριμένα, καταρτίστηκε πρακτικό συνεδρίας της Επιτροπής Group ALCO, στο οποίο εμφανίζεται ότι η εν λόγω Επιτροπή συνεδρίασε και αποφάσισε την επαναταξινόμηση αριθμού ομολόγων, ενώ τέτοια συνεδρία ουδέποτε έγινε και ούτε λήφθηκε τέτοια απόφαση. 

Ακολούθως, το πλαστογραφημένο έγγραφο κυκλοφόρησε σε λειτουργούς και στους εξωτερικούς ελεγκτές της Τράπεζας. Στην κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι μεταξύ 30/08/2010 και 28/02/2011 στη Λευκωσία χειραγώγησαν την αγορά. 

Δηλαδή, όπως εξηγεί το κατηγορητήριο, ενώ οι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή ήταν μέλη του ΔΣ, ο Χρίστης Χατζημιτσής ήταν ο Οικονομικός Διευθυντής, ο Νικόλας Καρυδάς ήταν Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και οι Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου ήταν λειτουργοί της Τράπεζας Κύπρου, της οποίας οι τίτλοι ήταν εισηγμένοι στο ΧΑΚ, διέδωσαν πληροφορίες που έδιδαν παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με τα χρηματοοικονομικά μέσα. 

Δηλαδή, εξηγεί περαιτέρω, στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 09/11/2010 και στην ετήσια οικονομική έκθεση της Τράπεζας Κύπρου για το έτος 2010, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 28/02/2011, περιλαμβάνονταν στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην αληθινή και δίκαιη εικόνα της τράπεζας. Η υπόθεση καταχωρίστηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 24/01/2017. 

Πρόκειται για την τρίτη, κατά χρονολογική σειρά, ποινική υπόθεση που καταχωρείται εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, η διερεύνηση της οποίας έγινε στη βάση έκθεσης της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της Τράπεζας Κύπρου, σε αντιδιαστολή με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας που βρίσκονται ήδη ενώπιον του Κακουργιοδικείου και οι οποίες στοιχειοθετήθηκαν στη βάση έκθεσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. 

Σημειώνεται ότι οι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή είναι κατηγορούμενοι και στις άλλες δύο υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας καθ’ όλη της διάρκεια της δίκης, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας. 

ΚΥΠΕ

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here