Στο Κολωνάκι έχει αρχίσει ήδη η Βοή!…του Μανώλη Κοττάκη.

0
350

Έκανα προχθές ένα πείραμα: Παρακολούθησα από περιέργεια στο διαδίκτυο το βίντεο με τη συνέντευξη του κυρίου Γρηγόρη Πετράκου για τον κορωνοϊό, η οποία υπήρξε η αφορμή για να μη μεταδοθεί η εκπομπή «Αυτοψία» στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Η διάρκειά της ήταν 24 λεπτά και η περιέργειά μου εντοπίστηκε στα εξής τρία θέματα:

Πρώτον, τι είπε άραγε ένας κοινός θνητός, λαϊκός ερμηνευτής, για τον κορωνοϊό και κόπηκε ολόκληρη εκπομπή; Τόσο επικίνδυνο ήταν;

Δεύτερον, τι μπορεί να ενόχλησε την Πολιτεία από αυτή τη συνέντευξη; Συμπτωματικώς η συνέντευξη κόπηκε τη βραδιά που πήγαινε στο τυπογραφείο προς εκτύπωση το άρθρο μου με τον τίτλο «Έχουμε δημοκρατία;».

Και, τρίτον, πώς κατάφερε ο Πετράκος να μεταδίδεται η συνέντευξή του από τον παγκόσμιο ιστό, το internet, το YouTube και το facebook, δεδομένου ότι ο τελευταίος που αποπειράθηκε κάτι τέτοιο, να αμφισβητήσει τον κορωνοϊό, ήταν ο πρόεδρος Τραμπ και το twitter κατέβασε τις αναρτήσεις του;

Ξεκινώ από το τελευταίο: Ο Πετράκος έκανε κάτι έξυπνο: Έπαιξε με τους κανόνες. Βάσισε όλη την επιχειρηματολογία του, διατυπωμένη σε άψογα Ελληνικά, μάλιστα, σε data. Σε δεδομένα. Ότι υποστήριζε «πατούσε» πάνω σε εκθέσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον αριθμό των θανάτων, σε εκθέσεις του ΕΟΔΥ για τη νοσηλεία στις Εντατικές στα παρελθόντα χρόνια και σε δημοσιεύματα έγκριτων εφημερίδων για την εξαφάνιση άλλων αιτιών θανάτου κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού.

Ήταν προφανές επίσης ότι είχε μιλήσει με ιατρούς που αμφισβητούν την πανδημία αλλά δεν τολμούν να μιλήσουν και γνώριζε βασικούς επιστημονικούς όρους. Όταν θέλησε να υποστηρίξει ότι από την πανδημία επωφελούνται ο Γκέιτς και δύο άλλοι, δασκαλεμένος πάλι, δεν είπε το όνομά του. Απλώς έδειξε τη φωτογραφία του.

Τέλος, μου έκανε ισχυρότατη εντύπωση ότι έκλεισε την παρέμβασή του με ένα ρητό του Κωνσταντίνου Τσάτσου. Μακάρι να διαβάζουν οι νέοι Έλληνες Τσάτσο.

Η χρήση πραγματικών δεδομένων – ιδού η απάντηση – «απαγορεύει» στο διαδίκτυο να «κατεβάζει» ένα κείμενο ή μια συνέντευξη. Η μόνη αντίδραση που έχει ο ιστός είναι να απαντήσει στον χρήστη, όπως και συνέβη με ανάρτηση των Ελληνικών hoaxes κατά Πετράκου, της αστυνομίας διαδικτύου.

Το αποτέλεσμα, γνωστό: Με τη σφραγίδα του «απαγορευμένου» από την τιβί το βίντεο Πετράκου «πετά» σήμερα από κινητό σε κινητό και από υπολογιστή σε υπολογιστή (25.000 κοινοποιήσεις), χωρίς απάντηση από τους ειδικούς, και κάνει ζημιά πολλαπλάσια από τυχόν μετάδοσή του στην τηλεόραση. Διαβρώνει συνειδήσεις χωρίς αντιστάσεις.

Πάμε να απαντήσουμε στα δύο πρώτα ερωτήματα τώρα. Είδα το βίντεο μόνο μία φορά για να δω τι απομένει στη μνήμη μετά την άπαξ παρακολούθηση. Κωδικοποιώ:

Με βάση στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αν και βρισκόμαστε σε πανδημία, οι θάνατοι σε εθνικό επίπεδο δεν έχουν εκτοξευτεί σε σύγκριση με το 2019. Δεν είναι 600 συν. Είναι στο ίδιο επίπεδο. Αν θυμάμαι καλά, 64.000. Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ποσοστό των θανάτων επί των κρουσμάτων, είτε είναι αυτά 50 είτε 500 ή 1.000 ή 2.000, δεν αλλάζει εντυπωσιακά ημερησίως. Μετράμε 5-8 απώλειες. Τα τεστ αυξήθηκαν, τα κρούσματα αυξήθηκαν, αλλά οι απώλειες επί των κρουσμάτων σχετικώς σταθερές.

Βάσει στοιχείων του ΕΟΔΥ, σε μια χρονιά χάσαμε 3.000 Συν-έλληνες από γρίπη. Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι εντατικές του ΕΣΥ στο παρελθόν έχουν φιλοξενήσει κοντά στους 200 νοσούντες από γρίπη και δεν έγινε lockdown.

Με βάση δημοσιεύματα έχουν εξαφανιστεί από τις στατιστικές τα εμφράγματα ως αιτία θανάτου, πολλές απώλειες αποδίδονται στον κορωνοϊό. Με βάση στοιχεία 30.000 άνθρωποι χάνονται κάθε μέρα από τον καρκίνο και κανείς δεν έκλεισε τα περίπτερα που πωλούν τσιγάρα.

Με βάση στοιχεία, ο Σουηδός Τσιόδρας προσελήφθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτά συγκράτησα. Δεν άκουσα κάτι εντυπωσιακά καινούργιο: Απλώς ο κύριος Πετράκος ανέπτυξε δομημένα και συγκροτημένα τη θεωρία Ιωαννίδη της μικρής θνησιμότητας του ιού.

Τι, νομίζω, ενόχλησε την Κυβέρνηση; Η κατάληξή του. Δεν αμφισβήτησε ότι υπάρχει κορωνοϊός. Υποστήριξε όμως – και εδώ θέλω να σταθώ ιδιαιτέρως – ότι από τον Μάιο έως σήμερα η Πολιτεία δεν έκανε πολλά για να αυξήσει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας εις τρόπον ώστε η Ελλάς να αντιμετωπίζει την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία. Χωρίς lockdown.

Και εδώ αρχίζει το δύσκολο: Ο Πετράκος είπε σε ένα σημείο του βίντεο ότι, αντί να δώσετε 20.000.000 ευρώ από τη λίστα Πέτσα για να «μπουκώσετε» τα ΜΜΕ και αντί να δώσετε 2.000.000 ευρώ για τον «Μεγάλο Περίπατο», έπρεπε να κάνετε τα λεφτά αυτά ιατρούς, Εντατικές, λεωφορεία. Αυτό το επιχείρημα δυστυχώς κυκλοφορεί πολύ στο διαδίκτυο, αλλά και στα μηνύματα ακροατών ραδιοφωνικών σταθμών καιρό τώρα. Αυτός, νομίζω, ήταν ο πραγματικός λόγος που κόπηκε η συνέντευξη. Όχι όσα είπε για τον κορωνοϊό.

Ο συνδυασμός αυτών όμως πράγματι συνιστά ένα εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημοτικότητα της Κυβέρνησης μείγμα. Ειδικώς τώρα που με τον δεύτερο γύρο lockdown η Κυβέρνηση θίγει κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες, οι οποίες αποτελούν τον κορμό των υποστηρικτών της. Ειδικώς τώρα επίσης που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνει ανοικτότατο το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γενικού και παρατεταμένου lockdown.

Ειδικώς τώρα που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συνδέει ευθέως με το διάγγελμα τα νέα περιοριστικά μέτρα με τις αντοχές του συστήματος υγείας και όχι με την αύξηση των κρουσμάτων απλώς. Ακριβώς στο σημείο αυτό βρισκόμαστε.

Ο κόσμος αυτή τη στιγμή κάνει υπομονή. Και περιμένει να αποδώσουν τα μέτρα για να ανοίξει η ζωή πάλι τον Δεκέμβριο. Όσα υποστηρίζει ο Πετράκος δεν είναι πλειοψηφικά. Είναι ισχυρώς μειοψηφικά.

Εάν όμως τον Δεκέμβριο δεν αρχίσει πάλι η ζωή (ψυχαγωγία, εστίαση κ.λπ.) και ο κόσμος εντέλλεται να παραμένει ένδον, τότε θα έρθει μια ωραία πρωία που οι πολλοί θα πουν κυνικά ότι λέει και ο Πετράκος στο βίντεο:

-Γιατί κατέστρεψες 100.000 θέσεις εργασίας για 1.000 θανάτους;

-Γιατί δεν ενίσχυσες το ΕΣΥ, όταν μάλιστα είχες και τόσες δωρεές;

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here