Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη το δημόσιο αγαθό του Νερού.

0
472

Γιώργος Αλεξανδράκης εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ:

-Θα ακριβύνει το νερό γιατί οι ιδιώτες θα θέλουν κέρδος

-Το Κράτος θα χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια από τα έσοδα της ΕΥΔΑΠ που πήγαιναν στα δημόσια Ταμία και θα καταλήγουν σε οφσορ

-Ένας ιδιώτης θα ελέγχει τον υδροφόρο ορίζοντα της Ελλάδας!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΙΛΗ ΤΟΥ ΠΙΝΟΣΕΤ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΤΟ ΝΕΡΟ….ΝΕΡΑΚΙ

Όλα τα νερά της Χιλής εκτός από τη θάλασσα, έχουν «κοπεί» σε μερίδια που ονομάζονται «δικαιώματα νερού». Τα «δικαιώματα νερού» είναι τίτλοι ιδιοκτησίας ισόβιοι, ξέχωροι από τη γη και έχουν εμπορική αξία, όπως ακριβώς ένα σπίτι, ή ένα κτήμα.

Μπορείς να το νοικιάσεις, να το χρησιμοποιήσεις, ή να το κρατήσεις χωρίς να το κάνεις τίποτα περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή, για να το πουλήσεις ακριβά.

Στη χώρα, που θεωρείται πρωτοπόρος στις εφαρμογές του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, όλα τα νερά πωλούνται. Ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα καταλήγουν σε ιδιώτες, σε επιχειρήσεις και κερδοσκόπους που θεωρούν το νερό επένδυση με σκοπό το κέρδος. Στη Χιλή το νερό δεν θεωρείται πια αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά εμπορεύσιμο προϊόν.

Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει, πως αν είσαι αγρότης δεν μπορείς να ποτίσεις το χωράφι σου ακόμα και αν αυτό βρίσκεται στις όχθες του ποταμού διότι το ποτάμι μπορεί να ανήκει σε άλλους. Αντιστοίχως, δεν μπορείς να πάρεις νερό αν δεν έχεις «δικαίωμα» και συλλαμβάνεσαι αν πιαστείς επ’ αυτοφώρω.

Όλα ξεκίνησαν το 1981, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ όταν δημιουργήθηκε ο Κώδικας του Νερού (Codigo de Aguas), ένα πακέτο νόμων οι οποίοι θεμελιώνουν ότι το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό, αλλά ιδιωτικό προϊόν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μπάμπης Παπαδημητρίου «Το νερό είναι απαράδεκτα φθηνό στην Ελλάδα».

Πηγή  olympia.gr

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1: Γ. Βαρεμένος-ΕΥΔΑΠ: την παρέκαμψαν μέχρι να πεις…ΣΔΙΤ.

Για όσους αμφέβαλαν ότι το επιτελικό κράτος κάνει πάντα το δικό του για το καλό των δικών του, υπάρχει απόδειξη:

Στη Βουλή, ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ  Α.Ε. κ. Σαχίνης δήλωσε σχετικά με τους τρείς διαγωνισμούς συμβούλων για την προετοιμασία του ΣΔΙΤ «Διαχείρισης, Λειτουργίας και Συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας»  ότι, εξ’ όσων γνωρίζει, δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.

«Απλά γίνεται μια ανάλυση. Μια ανάλυση που πάντα είναι καλό να γίνεται και καλό είναι να μελετά κανείς τις εναλλακτικές», είπε και εξέφρασε την άποψη πως κατά τον ίδιο «η καλύτερη λύση είμαστε εμείς, η ΕΥΔΑΠ, καθώς έχουμε την τεχνογνωσία και τους ανθρώπους. Και τα έχουμε κάνει καλά μέχρι σήμερα».

Ο κ. Σαχίνης κάνει λάθος: αγνοεί ότι το επιτελικό κράτος είναι μάλλον εξειδικευμένο και σε τέτοιες μελέτες και τις έχει ήδη «τρέξει». Διότι την ίδια μέρα, οι κ. Πέτσας και Καραμανλής δήλωσαν ότι το ΣΔΙΤ είναι η ενδεδειγμένη λύση. Άρα, έχουν κάνει ήδη την διερεύνηση και έχουν καταλήξει.

Οι «τυχεροί»  της υπόθεσης φαίνεται να το ήξεραν πριν απ’ τον κ. Σαχίνη.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδα μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Η Kifisia Press δεν λογοκρίνει τις γνώμες των σχολιαστών. Προειδοποίηση: Για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση άρθρων αντίθετα με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο της Kifisia Press.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here