Συμφωνία Σκάνδαλο για τα Ελγίνεια Μάρμαρα: Για να μας τα δανείσουν θέλουν ενέχυρο επιπλέον αρχαιότητες!

0
183

H «Telegraph» αποκαλύπτει τις εν εξέλιξη διαπραγματεύσεις σχετικά με «Άλλους Ελληνικούς αρχαίους θησαυρούς ως εγγύηση»!…

Οι «κόκκινες» γραμμές των δύο πλευρών και η «εφεύρεση» ενός νέου μοντέλου διμερούς συμφωνίας.

Επιπλέον λεπτομέρειες για την πιθανή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, έδωσε σε νέο του άρθρο η «Telegraph»,  με το οποίο επιβεβαιώνει  τις διαπραγματεύσεις  της Κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη για ενεχυρίαση Ελληνικών αρχαίων θησαυρών για να λάβει ως δάνειο τα δικά μας Γλυπτά του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Βρετανικό μέσο, το deal που προτείνεται για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα «θα είναι η πρώτη του είδους του, με αρχαίους θησαυρούς από τη Μεσογειακή χώρα να χρησιμοποιούνται ως «εγγύηση» για την εξασφάλιση ενός τελικού συμβιβασμού».

Με βάση την «Telegraph», οι διαπραγματευτές του Βρετανικού Μουσείου και της Ελληνικής Κυβέρνησης έχουν «κλειδωθεί σε συνομιλίες» προσπαθώντας «να ξεπεράσουν τις κόκκινες γραμμές που δεσμεύουν και τις δύο πλευρές».

Το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζεται από το νόμο να παραδώσει τις αρχαιότητες που διαθέτει, αλλά «οποιαδήποτε συμφωνία δανεισμού για τα έργα τέχνης 2.500 ετών θα απαιτούσε από την Ελληνική Κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι το Βρετανικό Μουσείο τα κατέχει νόμιμα, κάτι που δεν μπορεί να κάνει επειδή ισχυρίζεται ότι τα αντικείμενα στην πραγματικότητα “εκλάπησαν”».

Η «Telegraph» επισημαίνει πως ότι οι διαπραγματευτές επιδιώκουν να «εφεύρουν» ένα νέο είδος συμφωνίας που θα μπορούσε να παρακάμψει τα αδιέξοδα, με τους αρχαίους Ελληνικούς θησαυρούς να μεταφέρονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «εγγύηση» αντί για τις συνήθεις διαβεβαιώσεις σχετικά με την ιδιοκτησία που μέχρι στιγμής εμποδίζουν την οποιαδήποτε συμφωνία.

Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου: Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι καλύτερα εδώ – News.gr

Οι συνομιλίες εξελίσσονται μεταξύ του Προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν και «της Ελληνικής Κυβέρνησης στο υψηλότερο επίπεδο», σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην προτεινόμενη συμφωνία, οι οποίες δήλωσαν ότι και αμφότερες οι πλευρές είναι «εφευρετικές», προσπαθώντας να επινοήσουν μια «πρακτική» συμφωνία, ικανή να στείλει τα Γλυπτά στην Αθήνα.

Πηγή αποκάλυψε στην «Telegraph» ότι αυτή θα είναι «μια υβριδική μορφή συμφωνίας που δεν θα περιλαμβάνει ορισμένες απαιτήσεις», και ως εκ τούτου δεν θα πέφτει πάνω στις «κόκκινες γραμμές» των δύο πλευρών, παρουσιάζοντας κάτι που πλησιάζει σε μια «μόνιμη» λύση στη διπλωματική διαμάχη για τα αρχαία έργα τέχνης.

Για το Βρετανικό Μουσείο η κύρια κόκκινη γραμμή είναι η Βρετανική νομοθεσία, η οποία μέσω του νόμου του 1963 εμποδίζει το ίδρυμα να παραχωρήσει αντικείμενα της συλλογής του, συμπεριλαμβανομένων των Γλυπτών του Παρθενώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here