ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της Εριέττας Βορδώνη.

0
402

«Στο Φως» μας καλεί να συναντηθούμε η καταξιωμένη ζωγράφος Εριέττα Βορδώνη, μέσα από την ομώνυμη έκθεση της, που εγκαινιάζεται στην Evripides Art Gallery την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ώρα 20:00 και θα διαρκέσει ως τις 19 Νοεμβρίου.

Με σαφείς αναφορές στην επικούρεια φιλοσοφία, τις οποίες ενσωματώνει περίτεχνα στους «καμβάδες» της, αναζητά το αληθινό νόημα της ζωής.

Τα έργα της αποπνέουν γαλήνη, έχουν θεραπευτική επίδραση στον αποδέκτη τους και χαρακτηρίζονται από διάθεση απόδρασης σε έναν ονειρικό κόσμο, όπου κυριαρχεί η αρμονία, η ανθρωπιά, το συναίσθημα, η αγάπη, η ευφροσύνη και η αγαλλίαση.

Πρόκειται για μια σειρά νέων, ευφάνταστων έργων που δημιούργησε τα δύο τελευταία χρόνια και λειτουργούν:

«Σαν φυλαχτά για όποιον τα έχει στον χώρο του και μπορεί να τα χαίρεται καθημερινά. Η ζωγραφική της Βορδώνη προειδοποιεί και προστατεύει…είναι ανθρωπιστική με έντονη μεταφυσική διάθεση. Είναι μια ζωγραφική με οραματικό χαρακτήρα που βασίζεται στην ενσυναίσθηση και αποστρέφεται τον εγωκεντρισμό…»…όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει στο κείμενο του στον κατάλογο της έκθεσης ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος.

Με την ευκαιρία αυτή η καλλιτέχνης μίλησε αποκλειστικά στην Τίνα Σγουροπούλου για την εφημερίδα Kifisia Press:

-Τι θα δούμε στην τωρινή σας έκθεση;

«Στο Φως» είναι ο τίτλος της Έκθεσης μου.

Μετά από τα σκοτάδια του εγκλεισμού λόγω covid, και της απομόνωσης γενικότερα, η απάντηση αυτών των δυσκολιών ήταν να κάνω μια τεράστια βουτιά στο είναι μου, να βρω την ουσία της ζωής, τις ισορροπίες μου και να ξαναβγώ στο Φως. Έτσι γεννήθηκε ο τίτλος της έκθεσης.

Το Φως πάντα παίζει  σημαντικό ρόλο στο έργο μου. Ζούμε σε μια χώρα φωτεινή, διαφανή και θα ήταν αδύνατον να μην επηρεάσει την ψυχοσύνθεση μου αυτό το άπλετο μαγικό φως.

Συχνά, στα τωρινά μου έργα, υπάρχει μια φωτεινή πηγή. Αυτή μπορεί  να είναι η προβολή του δικού μας φωτός, της δίκης μας ανάγκης για ανάταση και εξέλιξη, το δικό μας άνοιγμα που καταφέραμε και μπορούμε να πετύχουμε εάν έχουμε έναν θετικό στόχο που μας φωτίζει για να τον πραγματοποιήσουμε.

Σκοπός μου, μέσα από τη δουλειά μου, είναι να εναρμονιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο με την αντιφατική, μετέωρη πραγματικότητά μας διατηρώντας τις ισορροπίες μας – για αυτό παντρεύω διαφορετικά υλικά. Για εμένα η τέχνη είναι κάθαρση και γιατρειά, όπως ήταν εδώ και χιλιετηρίδες».

-Από τι εμπνέεστε για τα θέματά σας;

«Η ψυχική ελευθερία και η ανάγκη μου να πετάξω πέρα και πάνω από τα φυσικά όρια,  ίσως με οδήγησε στην δημιουργία αυτών των πολλαπλών χωρών, οι οποίοι και λόγω των αντανακλάσεων των υλικών, και μεταφορικά, καθρεφτίζουν τον εαυτόν σου σε κατάσταση συναισθηματικής εγρήγορσης.

Νομίζω όταν ζωγραφίζω,  πως ο χώρος και ο χρόνος αλλάζει, διαστέλλεται όπως μέσα σε όνειρο. Συχνά οι άνθρωποι εδώ αγκαλιάζονται έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στο φως, μαγεμένοι από την ομορφιά του ιδιαίτερου αυτού τοπίου.

Μου αρέσει συχνά  να ζωγραφίζω τεράστια λουλούδια εν σχέση με τους ανθρώπους, που συμβολίζουν την ομορφιά της μητέρας φύσης. Στόχος μου είναι να φορτίσω τους πίνακές μου με θετική ενέργεια και να λειτουργήσουν σαν φυλαχτά».

-Τα συναισθήματά σας όταν ξεκινάτε ένα πίνακα κι όταν τον τελειώνετε;

«Η δημιουργία είναι συχνά μια σχέση ερωτική. Υπάρχουν στιγμές ανάτασης και λαχτάρας και στιγμές έντασης, πάλης, απογοήτευσης  Είναι σαν μια γέννα,  με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κάποια στιγμή, άλλοτε αργά άλλοτε μετά από πολλές ωδίνες, γεννιέται το έργο και τότε αισθάνομαι ανακουφισμένη αλλά και άδεια γιατί το έργο πια έχει φύγει από μένα και είναι έτοιμο να ακολουθήσει το δικό του ταξίδι».

-Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε αγοράζουν…τέχνη;

«Οι μέρες μας είναι δύσκολες, γεμάτες ανασφάλειες, αλλαγές, αμφιβολίες για το αύριο…όμως  επειδή,  κατά την γνώμη μου,  η τέχνη είναι κάθαρση και γιατρειά, καλό θα ήταν να στραφούμε περισσότερο στην αγορά της, όχι μόνο γιατί μας δυναμώνει, μας χαρίζει αρμονία και ομορφιά,  αλλά γιατί τα καλά έργα είναι ίσως και η πιο ασφαλής επένδυση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here