Συνοδευτικό σκάφος του «Barbaros» προσέκρουσε σε ξέρα!

0
263

Συνοδευτικό σκάφος του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Barbaros» έπεσε στις 11/01/2015 σε ξέρα στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις ακτές των κατεχομένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κυπριακή Δημοκρατία εκδήλωσε την ετοιμότητα της να παράσχει κάθε βοήθεια για την αποκόλληση του σκάφους.

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε το τουρκικό πλοίο «Kofso», που μεταφέρει το δωδεκαμελές προσωπικό του ερευνητικού πλοίου «Barbaros», το οποίο μαζί με ακάτους από τα κατεχόμενα έσπευσαν να βοηθήσουν. Το πλοίο καθώς και το πλήρωμά του είναι εκτός κινδύνου.

Πηγές που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το πλοίο εξέπεμψε SOS στις 10.30 το πρωί. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών είχε χάσει τον έλεγχο ενώ βρισκόταν ένα ναυτικό μίλι ανοιχτά της Καρπασίας και παρασύρθηκε στη στεριά. 

Μία από τις μηχανές του τέθηκε εκτός λειτουργίας και το πλοίο άρχισε να μπάζει νερό από το μπροστινό του μέρος.

«Για κάποιο διάστημα είχε διακοπεί η επαφή με το πλοίο. Υπήρξε πανικός αλλά αργότερα επανήλθε η επικοινωνία. Ο καπετάνιος και το πλήρωμα σταμάτησαν τη διαρροή εντός του πλοίου.

Ξεπεράστηκε ο κίνδυνος αλλά η μηχανή του εξακολουθεί να είναι εκτός λειτουργίας», δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών των κατεχομένων Χασάν Τατσόι.

Το«Barbaros», δύο άκατοι της «ακτοφυλακής», ένα πλοίο διάσωσης, ένα ελικόπτερο και το τουρκικό πολεμικό πλοίο Μπάφρα, που βρισκόταν βορείως του πλοίου, στα 7.5 ναυτικά μίλια, προσέτρεξαν για βοήθεια.

Όπως αναφέρεται, η κατάσταση του πλοίου είναι τώρα σταθερή, σταμάτησε να μπαίνει νερό εντός του πλοίου και το πλήρωμα είναι σε καλή κατάσταση.

Ο Χασάν Τατσί είπε ότι το Kofso είναι εκτός κινδύνου, βρίσκεται σε επαφή με την «ακτοφυλακή» και μελετάται πώς θα ρυμουλκηθεί στην ακτή. Για το θέμα ενημερώθηκε και η Άγκυρα.

Το τουρκικό σεισμογραφικό με την μέγιστη σχεδόν δυνατή ταχύτητα που αναπτύσσει (13 κόμβους) είχε αποπλεύσει σήμερα από το κατεχόμενο λιμάνι Αμμοχώστου, μαζί με τα δύο συνοδευτικά «Kofso» και «Bravo Supporter», προς το ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα.

Σύμφωνα με τις πηγές του Υπουργείου Άμυνας, που επικαλείται το ΚΥΠΕ, όπως αναμένετο δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση από την πλευρά του «Kofso», «αφού εάν δέχονταν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διάσωσης, θα αναγνώριζαν τότε την Κυπριακή Δημοκρατία, πράγμα το οποίο δεν έπραξαν τελικά».

«Όλα τα περιστατικά τέτοιου τύπου εμπίπτουν μέσα στον ορισμό έρευνα και διάσωση και οι αρμόδιες Αρχές του κράτους ακολουθούν πάντοτε τη διαδικασία κανονικά», σημείωσαν.

Στο μεταξύ, το Κέντρο Συντονισμού και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθεί μέχρι αυτή την ώρα την εξέλιξη του συγκεκριμένου περιστατικού από τα ραντάρ.

Απέρριψε τη βοήθεια η Άγκυρα

Tην προσφορά της κυπριακής κυβέρνησης να βοηθήσει το σκάφος KOSSO, συνοδευτικό του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Barbaros», απέρριψαν η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, το σκάφος προσέκρουσε στις νησίδες Κλείδες κοντά στο ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία. Λόγω της πρόσκρουσης στο σκάφος άρχισαν να μπαίνουν νερά και αυτό εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Μετά την προσφορά βοήθειας από την κυπριακή κυβέρνηση το σκάφος άλλαξε συχνότητα και στην περιοχή έσπευσε το Βarbaros και δύο περιπολικά σκάφη του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός. Επίσης, τόνισε ότι το σημείο, όπου έγινε το ατύχημα, είναι περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το πλοίο εξέπεμψε SOS στις 10:30 το πρωί. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών είχε χάσει τον έλεγχο ενώ βρισκόταν ένα ναυτικό μίλι ανοιχτά της Καρπασίας και παρασύρθηκε στη στεριά. Μία από τις μηχανές του τέθηκε εκτός λειτουργίας και το πλοίο άρχισε να μπάζει νερό από το μπροστινό του μέρος.

«Για κάποιο διάστημα είχε διακοπεί η επαφή με το πλοίο. Υπήρξε πανικός αλλά αργότερα επανήλθε η επικοινωνία. Ο καπετάνιος και το πλήρωμα σταμάτησαν τη διαρροή εντός του πλοίου. Ξεπεράστηκε ο κίνδυνος αλλά η μηχανή του εξακολουθεί να είναι εκτός λειτουργίας», δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός Συγκοινωνιών των κατεχομένων, Χασάν Τατσόι.

Το«Barbaros» δύο άκατοι της «Ακτοφυλακής», ένα πλοίο διάσωσης, ένα ελικόπτερο και η κορβέτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, TCG «Bafra» (F-505), που βρισκόταν βορείως του πλοίου, στα 7,5 ναυτικά μίλια, προσέτρεξαν για βοήθεια.

Όπως αναφέρεται, η κατάσταση του πλοίου είναι τώρα σταθερή, σταμάτησε να μπαίνει νερό εντός του πλοίου και το πλήρωμα είναι σε καλή κατάσταση.

Ο Χασάν Τατσί είπε ότι το «Kofso» είναι εκτός κινδύνου, βρίσκεται σε επαφή με την λεγόμενη Ακτοφυλακή και μελετάται πώς θα ρυμουλκηθεί στην ακτή. Για το θέμα ενημερώθηκε και η Άγκυρα.

Να σημειωθεί ότι τα τουρκικά μέσα αναφέρουν πως το «Kofso» μεταφέρει το δωδεκαμελές προσωπικό του ερευνητικού πλοίου «Barbaros».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here