Συνοικιακές εκλογές: Πάμε μπροστά την Τοπική Δημοκρατία.

0
290

Η ανακοίνωση της Μείζονος Αντιπολίτευσης μιλά για «εμμονή της Δημοτικής Αρχής, να εξαγγείλει την ανάδειξη Συνοικιακών Συμβουλίων στο Δήμο, χωρίς θεσμικές αρμοδιότητες και πόρους, καθώς επίσης ότι αποδοκιμάστηκε εμπράκτως από τους πολίτες της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης» ενώ ειρωνικά καλεί την Διοίκηση «να ασχοληθεί με την καθημερινότητα του πολίτη και να ενισχύσει τη λαϊκή συμμετοχή που εκφράζεται μέσα από τις δημοτικές ενότητες».

Από την ελάσσονα αντιπολίτευση, τέθηκε στην κεντρική επιτροπή εκλογών, ο προβληματισμός ότι οι πολλές βαθμίδες αιρετών οργάνων δεν προάγουν κατ’ ανάγκη δημοκρατία.

Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι αυτό που χρειάζεται περισσότερο δεν είναι η δημιουργία ενός ακόμη βαθμού αιρετών οργάνων δηλαδή αυτών των συνοικιακών συμβουλίων, αλλά μάλλον χρειάζεται η αναβάθμιση των συνοικιακών συνελεύσεων και η θεσμική σύνδεση τους με την λειτουργία των τωρινών συμβουλίων μέσω επιτροπών ομάδων εργασίας.

Ως απάντηση στα ανωτέρω αναφέρουμε ότι η κανονιστική πράξη για τα συνοικιακά συμβούλια είναι πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς που ψηφίστηκε στις 05/12/2016 (απόφαση 561/2016).

Αν κρίνει η αντιπολίτευση ότι είναι παράνομη, έπρεπε να την προσβάλει αρμοδίως και όχι δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές να θέτει θέματα αμφισβήτησης.

Τα συνοικιακά συμβούλια δρουν ανεξάρτητα κι αυτόνομα στις συνοικίες, πάντοτε όμως μέσα στο γενικό πλαίσιο της δραστηριότητας που διαγράφεται με τις αποφάσεις των οργάνων που διοικούν το Δήμο και σε συνεργασία με αυτό.

Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν το Δημοτικό Συμβούλιο, την Εκτελεστική Επιτροπή, το Δήμαρχο ή τις υπηρεσίες του Δήμου κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους.

Τα συνοικιακά συμβούλια λειτουργούν παράλληλα και συνεργάζονται μόνιμα και στενά με τους μαζικούς φορείς της συνοικίας (συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, εξωραϊστικούς και πολιτιστικούς, αθλητικά σωματεία κλπ), για την αντιμετώπιση και προώθηση της λύσης κοινών προβλημάτων που αφορούν τη συνοικία τους, χωρίς να τους υποκαθιστούν.

Με απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 22 Οκτωβρίου 2017 στις συνοικίες όπου συμπληρώθηκαν οι υποψηφιότητες και συγκεκριμένα Κάτω Κηφισιά, Αλώνια, Κεφαλάρι, Αδάμες, Πολιτεία, Άνω Κηφισιά.

Στις συνοικίες που δε συμπληρώθηκαν οι απαιτούμενες υποψηφιότητες αποφασίστηκε από την Εκλογική Επιτροπή να αναβληθούν οι εκλογές για τις 28 Ιανουαρίου 2018.

Ως Πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία δηλώνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρουν τους για την αναβάθμιση της τοπικής δημοκρατίας, για το καλό των δημοτών και το καλό της πόλης μας.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τοπικής Δημοκρατίας και Πρόεδρος κεντρικής εκλογικής επιτροπής για τη διεξαγωγή εκλογών των συνοικιακών συμβουλίων

Γεώργιος Τσούλος

{jcomments on} 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here