ΣΥΡΙΖΑ: Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης βγάζουν χαμένη την Ελλάδα και χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία.

0
370

Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης βγάζουν την Ελλάδα χαμένη και χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής, με λεκτικό που βρίσκεται πίσω και από αυτό του Ιουνίου του 2019 σε αυτό το ζήτημα.

Επιπλέον, η ανακοίνωση συμφωνίας για μηχανισμό αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ, όπου μέχρι πρότινος αρνούνταν ότι συζητά η Κυβέρνηση διότι ήταν Συμμαχία με «δύο μέτρα και δύο σταθμά», την ώρα που διεξαγόταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποδυνάμωσε τις Ελληνικές θέσεις και έδωσε όπλα σε όσους – όπως η Γερμανία – ήθελαν να αποφύγουν τις κυρώσεις στην Τουρκία με πρόσχημα ότι δήθεν «συμμορφώνεται».

Η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ικανοποιεί κανέναν από τους στόχους που είχε θέσει ρητά ο ίδιος ο κ Μητσοτάκης:

-Όχι μόνο δεν εγκρίνει τον κατάλογο κυρώσεων που ανέφερε προφορικά ο κ Μπορέλ στο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ πριν ένα μήνα,

-Όχι μόνο δεν κατοχυρώνει οποιοδήποτε μηχανισμό «μελλοντικής ενεργοποίησης κυρώσεων» για τον οποίο μιλούσε ο κ. Πέτσας μέχρι πριν λίγες μέρες,

-Όχι μόνο δεν αναφέρει καν τη λέξη «κυρώσεις» ή έστω «μέτρα», αλλά αναφέρεται γενικά και αόριστα σε «μέσα και επιλογές» ανατρέχοντας στις γενικές διατάξεις των Συνθηκών (!!).

Δεν ανατίθεται καν στον κ.  Μπορέλ η εξειδίκευση αυτών των «μέσων και επιλογών». Επιπλέον, τα Συμπεράσματα είναι σαφώς ετεροβαρή αναπτύσσοντας εκτενώς την προοπτική της θετικής ατζέντας χωρίς πιο συγκεκριμένη αναφορά στα «μέσα και επιλογές».

Το πιο τραγικό είναι ότι τα Συμπεράσματα πάνε πίσω και από τα συμπεράσματα του Ιουνίου 2019 που υιοθετήθηκαν πριν το παράνομο τούρκο-λιβυκό σύμφωνο το οποίο μόλις πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ, πριν την κατάθεση των συντεταγμένων της «Γαλάζιας Πατρίδας» στον ΟΗΕ και πριν την συνεχιζόμενη παραβίαση των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων για ένα μήνα κάτω από το Καστελλόριζο.

Πιο συγκεκριμένα:

Πρώτον, δεν καταδικάζονται καν ρητά οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (όπως τον Ιούνιο 2019), αλλά μόνο στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Δεύτερον, η ΕΕ αναφέρεται σε αξιοποίηση «όλων των μέσων και επιλογών που έχει στη διάθεσή της» για την προάσπιση της Ελλάδας και Κύπρου, και δεν αναθέτει στον κ. Μπορέλ την άμεση υποβολή «κατάλληλων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων στοχευόμενων μέτρων» όπως είχε γίνει για την Κύπρο τον Ιούνιο 2019.

Υ.Γ. Φώφη Γεννηματά: Χαμένη η Ελλάδα από τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία.

«Δυστυχώς η Ελλάδα βγήκε χαμένη από τη Σύνοδο Κορυφής. Όλα τ’ άλλα είναι ωραιοποιήσεις. Δεν είναι αυτά που περίμενε ο ελληνικός λαός. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε πολλά και πήρε υποσχέσεις»…σχολίασε η Φώφη Γεννηματά, για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν λίγο στη Βουλή.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για το επιτελικό κράτος, η κ. Γενημματά παρατήρησε πως με τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την Τουρκία, η ΕΕ έκανε βήματα πίσω στην υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου. «Ανέχθηκαν την Τουρκία και δεν τόλμησαν να μιλήσουν ούτε για κυρώσεις», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Καταλόγισε πλήρη ευθύνη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας ότι ασκεί διπρόσωπη πολιτική.

«Χθες μάθαμε και πάλι για μια νέα συμφωνία μέσω του ΝΑΤΟ. Που το πάει ο κ. Μηστοτάκης;»…ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

Υ.Γ.1. ΚΚΕ: Η ΕΕ δεν εμποδίζει την Τουρκική επιθετικότητα, αντιθέτως οξύνει το πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ όχι μόνο δεν αποτελεί ασπίδα στην Τουρκική επιθετικότητα, αλλά «αποτελεί βασικό παράγοντα όξυνσης του προβλήματος», τόνισε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σημερινή του παρέμβαση στον τ/σ «MEGA».

Υπογράμμισε πως για τη Λευκορωσία «που δεν είναι μέλος της ΕΕ προβλέπονται κυρώσεις με σαφήνεια, ενώ αντίθετα για την περίπτωση της Κύπρου που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ δεν υπάρχει ούτε καν η φραστική αναφορά».

Ο Μ. Παπαδόπουλος ερωτηθείς «ποιός προστατεύει τον Ερντογάν» απάντησε ότι «δεν αφορά μόνο την προστασία του Ερντογάν» εξηγώντας στη συνέχεια πως «και για τις δύο περιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τα συμφέροντά της, τα οποία αφορούν τον έλεγχο των Ενεργειακών Πηγών, τις αγορές, το Προσφυγικό, τον Ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Με αυτά τα κριτήρια αποφασίζει και για την Λευκορωσία και για την Κύπρο και για την Ελλάδα».

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here